Netikėtas klausimas: ar įmanoma krovininį laivą paversti lėktuvnešiu?

Kartais karas verčia griebtis pačių netikėčiausių priemonių. Resursai būna perskirstomi visiškai kitaip, prioritetą teikiant karo reikalams. Tačiau ir taip karo pramonė dažnai nespėja gaminti reikalingų ginklų. O gal galima reikalus paspartinti? Pavyzdžiui, ar konteinerinį laivą galima paversti lėktuvnešiu?

Nuotraukoje matomas krovininis laivas „Barzan“ nėra didžiausias konteinerinis laivas pasaulyje, tačiau jo ilgis siekia 400 metrų.<br> „Transport Malta“ nuotr.
Nuotraukoje matomas krovininis laivas „Barzan“ nėra didžiausias konteinerinis laivas pasaulyje, tačiau jo ilgis siekia 400 metrų.<br> „Transport Malta“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 2:25 PM, atnaujinta Jul 5, 2018, 2:32 PM

Iš tiesų, klausimas yra svarbesnis, nei atrodo. Lėktuvnešiai yra labai svarbi ginkluotės rūšis. Tai – tarsi plaukiojantys kariniai aerodromai, mobilios bazės, leidžiančios vykdyti misijas toli nuo savų krantų. Lėktuvnešiai iki šiol yra svarbus galios simbolis, tačiau karo atveju jų gali pritrūkti. „USS Nimitz“ buvo užsakytas 1967 metais, o tarnybą pradėjo tik 1975-aisiais. Žinoma, karo atveju statybas pavyktų paspartinti – tačiau jos vis tiek užtruktų, ypač jei imtų trūkti resursų.

Tuo pat metu, jei konfliktas būtų globalus, prekyba nebebūtų tokia intensyvi. Taigi, didieji krovininiai laivai turėtų mažiau darbo. Belieka atlikti paprastą aritmetiką ir vieną perkelti kitur, tačiau lieka klausimas – ar tai įmanoma?

Viršuje nuotraukoje matomas krovininis laivas „Barzan“ nėra didžiausias konteinerinis laivas pasaulyje, tačiau jo ilgis siekia 400 metrų – jis yra ilgesnis už superlėktuvnešį „USS Nimitz“. Tiesa, „Barzan“ neturi ilgo vientiso denio, tačiau visus antstatus galima keisti. Kitaip tariant, reikalui esant, „Barzan“ galėtų tapti lėktuvnešiu – tai yra įmanoma.

Na, bent jau teoriškai, nes kiekvienas atvejis būtų skirtingas ir inžinieriams reikėtų įvertinti ne tik technines galimybes, bet ir kainą – ar „Barzan“ transformacija būtų greitesnė ir pigesnė nei naujo lėktuvnešio statyba?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.