„Telia“ pelnas per pusmetį išaugo penktadaliu

„Omnitel“ tinklas buvo paleistas 1992-aisiais, ir tuomet Lietuvoje turėjome ryšio 8 pastotes. Buvo ruošiamasi plėsti tinklą iki 20 stočių, bet buvo rimta diskusija, ar verta tai daryti“, – su šypsena kompanijos veiklos pradžią Lietuvoje prisiminė dabartinis „Telia“ vadovas Dan Strömberg. Šiandien „Telia Lietuvoje turi 1400 4G ryšio stočių.

D. Strömbergas: visų naujovių, pasiūlymų ir paslaugų kokybės pagrindas yra šiuolaikiškas ir patikimas telekomunikacijų tinklas.<br> Adomo Rutkausko nuotr.
D. Strömbergas: visų naujovių, pasiūlymų ir paslaugų kokybės pagrindas yra šiuolaikiškas ir patikimas telekomunikacijų tinklas.<br> Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 10:34 AM, atnaujinta Jul 20, 2018, 4:01 PM

Didžiausią Lietuvos telekomunikacijų rinkos dalį turinčios bendrovės „Telia“ pajamos per šešis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačių laikotarpiu pernai, išaugo 2,4 proc. – iki 183,8 mln. eurų, bendrovės EBITDA, neįskaičiavus vienkartinių sąnaudų, padidėjo 8,4 proc. – iki 62,4 mln. eurų, o grynasis pelnas pašoko 20,2 proc. – iki 25,8 mln. eurų. Didžiausią įtaką pusmečio finansiniams rezultatams turėjo nuolat augantys apjungtų „Telia One“ paslaugų pardavimai ir sąnaudų kontrolė.

Antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu, telekomunikacijų, IT ir TV paslaugas teikiančios „Telia“ pajamos sumažėjo 1,6 proc. ir siekė 93,1 mln. eurų, tačiau tuo pat metu įmonės EBITDA, neįskaičiavus vienkartinių sąnaudų, didėjo 8,2 proc. – iki 31,4 mln. eurų, o grynasis pelnas per šių metų balandį–birželį išaugo 16,1 proc. – iki 13,8 mln. eurų.

„Telia“ paslaugų sinergijos ir technologijų nauda klientams atsispindi ir geruose finansiniuose rezultatuose, kuriuos lėmė vien per antrą ketvirtį dvigubai – iki 20 tūkst. išaugęs „Telia One“ klientų skaičius. Jei dabartinius įmonės finansinius rezultatus galima pavadinti tikrai gerais, turime aiškų tikslą padaryti juos dar geresniais. O tai reiškia dar daugiau inovacijų, konkurencijos ir naudos vartotojams“, – sako „Telia“ vadovas Dan Strömberg.

Jis pažymi, kad sąmoningai susiaurintos mažą maržą turinčių tarptautinio balso ir duomenų tranzito apimtys antrąjį trimestrą kiek sumažino pajamas, tačiau leido reikšmingai padidinti įmonės pelningumą, prie kurio prisidėjo išaugę įrangos pardavimai, duomenų vartojimas ir dar didesnė sąnaudų kontrolė.

Pirmojo pusmečio pajamos iš įrangos pardavimo , palyginti su pajamomis prieš metus, padidėjo beveik penktadaliu (18,3 proc.), mobiliojo ryšio paslaugų – 12,8 proc., o televizijos paslaugų – 11 procentų.

Nepaisant prisotintos ir itin konkurencingos rinkos, toliau augo „Telia“ klientų skaičius. Palyginti su 2017 m. birželio duomenimis, per paskutinius dvylika mėnesių 10,6 proc. – iki 220 tūkst. padidėjo išmaniosios televizijos, 6,9 proc. – aktyvių reguliaraus mokėjimo mobiliojo ryšio ir 6,3 proc. – šviesolaidinio interneto vartotojų skaičius.

Antrąjį ketvirtį „Telia“ žengė dar vieną technologijų kaitos žingsnį visoje šalyje pradėjusi išmaniosios televizijos retransliacijos per mobilųjį LTE 4G tinklą. Ši technologija keičia senąją antžeminę skaitmeninę televiziją (DVB-T), kurios retransliacijų bus atsisakyta nuo rudens. Birželio pabaigoje sparčiausią mobilųjį ryšį užtikrinančių 4G+ ir 4G++ stočių skaičius „Telia“ mobiliajame tinkle siekė 870 ir jau sudarė 66 proc. viso mobiliojo ryšio tinklo. Vidutinis „Telia“ 4G tinklo greitis siekai 43,82 MB/s.

„Visų naujovių, pasiūlymų ir paslaugų kokybės pagrindas yra šiuolaikiškas ir patikimas telekomunikacijų tinklas. Todėl savo tinklo galimybėmis visada užbėgame į priekį, kad patenkintume stipriai augančią duomenų ir turinio paklausą. Antrąjį ketvirtį baigėme pagrindinę prieš metus pradėtą IP tinklo atnaujinimo dalį, o per pirmąjį šių metų pusmetį į fiksuotojo ir judriojo ryšio tinklų plėtrą investavome 24,7 mln. eurų“, – kalbėjo D. Strömberg. Bendros investicijos pirmąjį pusmetį sudarė 33,2 mln. eurų ir per metus padidėjo ketvirtadaliu (23,4 procento).

Gegužę bendrovės akcininkams už praėjusius metus buvo išmokėti rekordiniai dividendai – po 7 centus už akciją, iš viso – 40,8 mln. eurų.

Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnybos paskutiniai skelbti pirmojo šių metų ketvirčio duomenys rodo, kad per metus Lietuvos telekomunikacijų rinka augo 1,6 procento. „Telia“ pagal pajamas yra didžiausia šalies telekomunikacijų bendrovė, jai tenka 42 proc. rinkos pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.