Išsiaiškino britų karių mirties priežastį tanke

Praeitų metų birželio 14 diena pratybų poligone Jungtinėje Karalystėje, Pembrukšyre, buvo labai nesėkminga. Po kovinio sviedinio paleidimo tanko bokštelyje buvo stipriai sužaloti keturi kariai. Du iš jų, Matthew Hatfieldas ir Darrenas Neilsonas, neišgyveno. Dabar po tyrimo paaiškėjo, kad tankui trūko labai svarbios detalės.

 Kariai buvo sužeisti tanke „Challenger 2“.<br>Wikimedia Commons
 Kariai buvo sužeisti tanke „Challenger 2“.<br>Wikimedia Commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2018, 2:15 PM

Mokymai tą dieną ėjosi įprasta tvarka. Kariai ruošėsi paleisti kovinį sviedinį į taikinį. Tai turėjo jiems padėti išmokti nusitaikymo ir greito pabūklo užtaisymo. Tačiau vos pasigirdus šūviui, įvyko sprogimas – bokštelį pripildė liepsnos. Iš viso sužaloti keturi vyrai, tačiau du iš jų išgyveno. Prasidėjo plataus masto tyrimas, buvo ieškota priežasčių, kodėl taip įvyko. Dabar jau žinoma, kad tankui trūko vienos detalės.

Ši detalė užtikrina pabūklo sistemos sandarumą. Tai yra specialus tarpiklis, kuris neleidžia sprogioms dujoms patekti į bokštelio vidų. Neaišku, kodėl jo ten nebuvo – tai yra pakankamai didelė ir labai svarbi detalė. Tačiau ekspertai teigia, kad pagrindinis defektas yra tai, kad tankas vis tiek galėjo paleisti šūvį – nepaisant to, kad trūko tokio kritiškai svarbaus elemento.

Taigi, sprogiosios dujos, kurios susikaupia šūvio metu, nebuvo deramai pašalintos ir išsiveržė per pabūklo spyną. Kariai buvo stipriai sužaloti ir apdeginti. Ekspertai teigia, kad tanko gamintojas turi numatyti tokią situaciją ir užtikrinti, jog pabūklas nesuveiks, jei jis bus kaip nors pažeistas. Šansus išgyventi sumažino ir tai, kad sviedinių užtaisai bokštelyje buvo sudėti netvarkingai, gulėjo ne ten, kur turi būti. Ši žalinga praktika yra pasklidusi tarp britų tankų – užtaisai paliekami ten, iš kur juos galima greičiau paimti ir kur juos lengviau padėti.

Netvarkingai sudėti užtaisai sukėlė antrinį sprogimą. Matthew Hatfieldas mirė nuo nudegimų, o Darreno Neilsono širdis sustojo nuo patirtų sužalojimų. Į ligoninę buvo nuvežti ir dar du kariai, tačiau jie išgyveno. Po šio incidento buvo peržiūrimos pratybų procedūros, tankų įgulos perspėtos tvarkingai laikyti amuniciją.

Dabar telieka laukti ir pažiūrėti, ar keisis tankų konstrukcija ir ar jie savo įguloms taps saugesni. Ši problema gali būti išspręsta ir detalesnių patikrinimų prieš pratybas metu – tačiau tyrimą atlikę ekspertai norėtų, kad tankų gamintojai sukurtų sistemą, kuri neleistų naudoti pabūklo, jei jam trūksta kritiškai svarbių detalių ar jos yra katastrofiškai apgadintos. Tai svarbu ne tik pratybose, bet ir tikruose mūšiuose, kur tankai patiria įvairių smūgių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.