Būna ir taip: mokslininkai gyvūno neatskyrė nuo augalo

Kadaise sekliuose vandenyse klestėjo paslaptingas organizmas, primenantis lapus. Dabar, po dešimtmečius trukusių diskusijų, kurių metu bandyta suprasti, ar šie organizmai buvo grybai, dumbliai, pirmuonys, ar net prarasta gyvybės karalystė, paaiškėjo, kad jie yra gyvūnai.

Štai kaip galėjo atrodyti Stromatoveris.<br>Jennifer Hoyal Cuthill nuotr.
Štai kaip galėjo atrodyti Stromatoveris.<br>Jennifer Hoyal Cuthill nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2018, 10:21 AM, atnaujinta Aug 14, 2018, 11:27 AM

Jeigu galiausiai paaiškės, kad tai tiesa, šie organizmai būtų vieni pirmųjų gyvūnų visoje fosilijų istorijoje. Galimai jie gyvavo prieš 571 milijoną metų. Tai yra bent jau 30 milijonų metų prieš Kambro sprogimą, kai daugelis šiuolaikinių gyvūnų dar tik pradėjo vystytis. Ši data atitinka kitų tyrėjų teiginius, kad gyvūnai Žemėje pradėjo gyventi prieš 635 milijonus metų.

Paslaptingos fosilijos, kurios buvo rastos visame pasaulyje, priklauso Ediakaro laikotarpiui. „Fosilizuoti atspaudai rodo, kad organizmai buvo minkšti ir švelnūs, o kai kurie turėjo šakeles, panašias į jūrų dumblius“, – „The Conversation“ rašo Kembridžo universiteto paleobiologė Jennifer Hoyal Cuthill. Dar 60 metų po šių organizmų atradimo mokslininkai vis dar nežinojo, kuriai organizmų grupei jie priklausė.

Dabar J.H.Cuthill ir Jian Han iš Šiaurės Vakarų universiteto (Sianas, Kinija) aprašė 206 skirtingų gyvūnų, vadinamų Stromatoveris psygmoglena, iškasenas, kurių amžius yra apie 518 milijonų metų. Fosilijos buvo rastos Čengdzingo apskrityje Pietų Kinijoje ir jos papildo esamą Stromatoveris psygmoglena kolekciją.

Norėdami sužinoti, kuo šios fosilijos panašios į Ediakaro fosilijas, mokslininkai panaudojo kompiuterines programas ir palygino šias dvi grupes, jų evoliucinius panašumus ir fizines savybes. Paaiškėjo, kad visos šios fosilijos priklauso tai pačiai fosilijų grupei, Petalonamae, o tai reiškia, kad Ediakaro organizmai taip pat turėjo būti gyvūnai. Taip pat galima daryti išvadą, kad gyvūnų rūšys jau pradėjo išsiskirti dar prieš Kambro sprogimą.

Atsižvelgiant į tai, kad šių būtybių galima rasti iš įvairių laikotarpių, greičiausiai Petalonamae evoliucionavo sėkmingai. Tuo metu naujoji analizė parodo, kad Ediakaro organizmai gyveno bent jau pirmuosius 20 milijonų metų po Kambro sprogimo. „Ši rūšis buvo svarbi seklios jūros ekosistemos dalis, o ne retas arba netyčia išlikęs gyvas organizmas“, – „The Conversation“ straipsnyje rašė J.H.Cuthull.

Parengta pagal LiveScience

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.