Jaučiatės vienišas? Mokslininkai turi naujienų

Ar dažnai jaučiatės taip, tarsi būtumėte visiškai atsiskyręs nuo išorinio pasaulio? Taip retkarčiais jaučiamės visi, bet kai kurie su šiuo jausmu gyvena beveik kasdien. Jeigu ir jums dažnai atrodo, kad esate visiškai vienas, Kalifornijos Berklio universiteto mokslininkai turi jums gerų naujienų: galbūt jums reikia tik šiek tiek daugiau miego.

Vienišumo jausmą ir socialinę izoliaciją gali paskatinti kokybiško miego trūkumas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vienišumo jausmą ir socialinę izoliaciją gali paskatinti kokybiško miego trūkumas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 10:49 AM, atnaujinta Aug 16, 2018, 11:48 AM

„Nature Communications“ paskelbtame tyrime mokslininkai paaiškina, kad vienišumo jausmą ir socialinę izoliaciją gali paskatinti kokybiško miego trūkumas. Jų darbas įrodo, kad tie žmonės, kurie dažnai nepakankamai išsimiega, praranda norą socializuotis ir netgi atrodo ne tokie patrauklūs savo draugams, o dėl to atsiranda dar didesnė izoliacija.

„Žmonės yra socialūs. Bet miego trūkumas gali mus paversti visiškais atsiskyrėliais“, – paaiškino Matthew Walkeris, Berklio universiteto profesorius ir šio tyrimo vyresnysis autorius. „Kuo prasčiau išsimiegate, tuo mažiau norite bendrauti. Kartu kiti žmonės jus mato kaip piktus, suirzusius, o tai dar labiau padidina jūsų socialinę izoliaciją. Šitoks ciklas gali būti itin reikšmingas veiksnys mūsų psichologinei krizei, kurią sukelia vienatvė.“

Tyrimas prasidėjo nuo įvairių bandymų su gyvūnais. Buvo pastebėta, kad graužikai, kurie prastai išsimiega, socializuojasi daug mažiau. Šis darbas parodo ir tai, kad žmonės turi nemažai panašumų su gyvūnais, o nemigos ir vienatvės ciklas yra uždaras, todėl iš jo ištrūkti ypač sunku.

Galiausiai mokslininkai surinko savanorių grupes ir tyrė jų reakciją. Kai kurių bandymų metu buvo pastebėta, kad neigiamos įtakos smegenų veiklai turėjo netgi vaizdo įrašai, kuriuose parodoma, kaip žmonės eina savanorių link. Jų buvo prašoma nuspausti mygtuką tada, kai jiems atrodė, kad asmuo yra per daug arti.

Kitoje tyrimo dalyje savanoriai buvo paprašyti kalbėti apie kasdienę veiklą ir temas, o jų diskusijų vaizdo įrašus įvertino daugiau kaip 1000 stebėtojų, kuriems nebuvo pasakyta, kas yra išsimiegojęs, o kas – ne.

Kiekviename bandyme asmenys, kurie buvo neišsimiegoję, buvo vertinami kaip daug asocialesni ir mažiau patrauklūs. Žinoma, tai gali atrodyti kaip labai bloga naujiena tiems, kurie išsimiegoti nelabai gali dėl laiko trūkumo, bet dabar bent jau žinote, kodėl kartais jaučiatės toks vienišas! Galų gale šią problemą išspręsti nėra itin sunku – tiesiog gerai pamiegokite!

Parengta pagal „BRG.com“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.