Mokslininkai ištyrė alkoholio žalą: rezultatai skatina imtis kardinalių pokyčių

Alkoholio vartojimas yra pavojingesnis nei buvo galvota iki šiol. Naujausi tyrimai praneša, kad „saugiai“ gerti yra paprasčiausiai neįmanoma.

 Alkoholio vartojimas yra pavojingesnis nei buvo galvota iki šiol.<br> 123rf nuotr.
 Alkoholio vartojimas yra pavojingesnis nei buvo galvota iki šiol.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-27 11:23, atnaujinta 2018-08-27 13:19

Išsamus tyrimas, kuriame buvo analizuojami milijonų žmonių duomenys iš beveik 200 šalių, nustatė, kad alkoholis kasmet yra susijęs su beveik 3 milijonais mirčių visame pasaulyje. 1 iš 10 mirčių tarp 15-49 metų žmonių siejama su alkoholio vartojimu.

Be to, nors alkoholis turi ir teigiamų savybių, dažniausiai jo žala atsveria bet kokią naudą. Paaiškėjo, kad alkoholį galima sieti ir su vėžiu ar įvairiomis traumomis, patiriamomis incidentų metu.

„Saugiausias alkoholio vartojimo kiekis yra nulis“, – savo tyrime rašo mokslininkai. Anksčiau buvo tikima, kad vienas alkoholio vienetas moterims ir du – vyrams, yra saugūs kiekiai.

„Tiesa, tai nereiškia, kad jeigu jūs vartojate alkoholį gimtadienių ar kitų švenčių metu, jūs nuo to mirsite“, – pasakojo Keithas Humphreysas, psichiatrijos ir elgsenos profesorius Stanfordo universitete.

„Saugiai“ gerti tiesiog neįmanoma

Tyrimas analizuoja maždaug 700 įvairiausių anksčiau darytų mokslinių darbų, kad nustatytų koks yra alkoholio populiarumas pasaulyje. Vėliau buvo peržiūrėta dar 600 tyrimų, kad būtų išsiaiškinta alkoholio daroma žala – iš viso buvo ištirta virš 28 milijonų žmonių.

Paaiškėjo, kad 1 iš 3 žmonių (32.5%) visame pasaulyje vartoja alkoholį. Tai reiškia, kad pasaulyje geria 2.4 milijardo žmonių: 25% pasaulio moterų ir 39% vyrų.

Buvo nustatyta, kad reguliuojamas alkoholio vartojimas iš tiesų padeda išvengti širdies ligų, bet šią naudą atsvėrė daugelis alkoholio keliamų grėsmių sveikatai.

Žmonėms, suvartojantiems vieną alkoholio vienetą per dieną, vienos iš 23 su alkoholiu susijusių sveikatos problemų atsiradimo rizika per metus paauga 0,5%. Vartojant du vienetus per dieną, rizika išauga iki 7 procentų, o kasdien suvartojant 5 alkoholio vienetus, ji padidėja net 37 procentais kasmet.

K.Humphreyso teigimu, tai yra „pats nuodugniausias alkoholio poveikio žmogaus sveikatai tyrimas visame pasaulyje.“

Visgi siūlyti žmonėms visiškai atsisakyti alkoholio ir reklamuoti abstinenciją, mokslininko manymu, būtų labai sudėtinga. Alkoholį pasaulyje vartoja itin daug žmonių ir alkoholio industrija turi didžiulę įtaką.

Tyrėjai taip pat patvirtino, kad įstatymų pakeitimai, tokie kaip alkoholio akcizų didinimas, alkoholio prieinamumo ir pardavimų valandų mažinimas, reklamų draudimas, yra į naudą kovojant prieš alkoholio vartojimą.

Parengta pagal LiveScience

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.