Trumpas ragina „Apple“ perkelti gamybą į JAV

JAV prezidentas Donaldas Trumpas JAV technologijų milžinę „Apple“ paragino perkelti gamybą į JAV teritoriją.

 Pastaruoju metu įtampa brangiausios pasaulyje bendrovės vadovybės ir JAV vyriausybės santykiuose vis labiau didėjo.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Pastaruoju metu įtampa brangiausios pasaulyje bendrovės vadovybės ir JAV vyriausybės santykiuose vis labiau didėjo.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS

2018-09-10 12:40, atnaujinta 2018-09-10 13:19

„Dėl didelių muitų, kuriuos galime nustatyti Kinijai, „Apple“ produktų kainos gali pakilti, tačiau yra paprastas sprendimas, dėl kurio muitai bus lygūs nuliui, o bendrovei faktiškai bus prieinamos visos mokestinės lengvatos. Gaminkite savo produktus Jungtinėse Valstijose, o ne Kinijoje. Pradėkite statyti naujas gamyklas jau dabar. Skamba viliojančiai!“ – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

Didelę dalį savo įrenginių, įskaitant išmaniuosius telefonus „iPhone“, „Apple“ gamina Kinijoje.

Jungtinėse Valstijose įmonė turi apie 80 tūkst. darbuotojų, tačiau įmonė skaičiuoja, kad jos ekonominė veikla darbu aprūpina beveik 2 mln. amerikiečių, įskaitant jos pačios darbuotojus, tiekėjų ir mobiliųjų programėlių kūrėjų darbuotojus ir kt.

2017 metais į gamybą JAV teritorijoje „Apple“ investavo apie 50 mlrd. JAV dolerių.

Kinijoje „Apple“ tiesiogiai dirba apie 10 tūkst. žmonių, tačiau kartu su tiekėjais ir surinkėjais, įskaitant Taivano „Foxconn“, darbuotojų yra maždaug 3 milijonai. Be to, Kinijoje dirba apie 1,5 mln. mobiliųjų programėlių kūrėjų.

D. Trumpas ne kartą yra kritikavęs stambias technologijų bendroves, įskaitant „Google“ ir „Alphabet“, tačiau jo pasisakymai apie „Apple“ būdavo santūresni. Pavyzdžiui, jis yra pagyręs bendrovę už pažadą į JAV ekonomiką per penkerius metus investuoti 350 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau pastaruoju metu įtampa brangiausios pasaulyje bendrovės vadovybės ir JAV vyriausybės santykiuose vis labiau didėjo, nes „Apple“ yra susirūpinusi dėl galimo prekybos ginčo su Kinija paaštrėjimo.

„Apple“ JAV prekybos atstovui nusiuntė laišką, kuriame pažymėjo, kad dėl pasiūlytų importo muitų 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms „Apple“ atsidurs nepalankioje padėtyje užsienio konkurentų atžvilgiu, pakils kainos vartotojams, sulėtės JAV ekonomikos augimo tempas ir bus kitų nepageidaujamų ekonominių padarinių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.