Programuotojai apie savo profesiją: kokia ji bus ateityje?

256-ąją metų dieną tradiciškai yra minima tarptautinė programuotojų diena. Šiemet tai yra rugsėjo 13-oji diena. Kaip ši profesija keitėsi per pastaruosius metus? Kokios pastebimos tendencijos? Ir ką patys programuotojai mano apie savo profesijos ateitį?

 Programuotojų diena švenčiama 256-ąją metų dieną.<br> 123RF nuotr.
 Programuotojų diena švenčiama 256-ąją metų dieną.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 10:28 AM, atnaujinta Sep 13, 2018, 12:44 PM

Kas jau pasikeitė?

Norėdami vertinti ateitį, programuotojai atsižvelgia į praeitį. Prisimindami savo pirmąsias dienas programuotojų kėdėse, jie restrospektyviai vertina savo kasdienybę dabar: tiek pasikeitusias galimybes mokytis, tiek kintančias ir tobulėjančias versle taikomas praktikas.

„Programavimo srityje dirbu apie 12 metų, taigi technologijos, įrankiai ir pats požiūris į šią sritį bei darbo pobūdį ženkliai pasikeitė. Vis didėjanti ir tobulėjanti priemonių gausa informacinių sistemų vystyme, programinio kodo saugojimo, automatinės analizės, komandinio darbo valdyme paspartino ir palengvino patį darbo pobūdį, integralumą, ženkliai sumažino klaidų tikimybės riziką“, – teigia Justas Preibys, „TransUnion“ (buvęs „Callcredit“) Kauno padalinio programinės įrangos vystymo komandos pagrindinis inžinierius.

Specialistai pripažįsta, kad greitas „čia ir dabar“ vertės pateikimas šiais laikas yra neišvengiamas. Tą vertina tiek klientai, to siekia ir patys programuotojai. Tobulėjančios technologijos, tokios kaip debesų technologija, leidžia efektyviau ir dažniausiai pigiau valdyti techninės bei programinės įrangos resursus.

„Pastaruosius kelerius metus didžiausią įtaką daro DevOps kultūra, kuri skatina taikyti geriausias IT verslo praktikas tokias kaip Continuous Delivery. Taip visas parašytas programuotojo kodas automatiškai integruojamas, testuojamas ir pristatomas klientui. Vertinama viskas, kas leidžia greičiau pristatyti vertę klientui – debesų kompiuterija, konteinerių technologijos, įvairios automatizuotos sistemos, leidžiančios išvengti brangių klaidų“, – savo pastebėjimais dalijasi Giedrius Mickevičius, „TransUnion“ Kauno padalinio Produkto vystymo grupės vadovas.

TOP-5 ateities tendencijos

„TransUnion“ (buvęs „Callcredit“) specialistai G. Mickevičius ir J. Preibys išskiria šias TOP-5 ateities tendencijas programavimo srityje:

  • Didės konkurencija. Programuotojo ar tiesiog bet kokio IT specialisto profesija taps vis labiau įprasta. Taigi norint išsiskirti, dirbti ir analizuoti įdomiausius projektus, teks įdėti vis daugiau pastangų.
  • Trumpės darbo valandos. Jau ir dabar nesunku paskaičiuoti, kad iš 8 darbo dienos valandų, praleistų darbe, efektyviai išnaudojamos tikriausiai tik 6 valandos. Ne išimtis ir programavimo sritis. Sutrumpėjus darbo dienai, išaugtų produktyvumas, nes tikslai ir terminai būtų nustatomi tokie patys.
  • Vis populiaresnis bus laisvai samdomo darbuotojo statusas. Jis suteikia galimybę atsirinkti ir dirbti su įdomiais bei perspektyviais projektais, startuoliais, o finansinis atlygis dažnu atveju gerokai viršija dirbančiųjų pagal neterminuotas darbo sutartis. Toks darbo pobūdis vis labiau populiarės, ypač Lietuvoje, kur tai dar nėra toks dažnas reiškinys kaip vakarų Europoje ar JAV.
  • Didžiųjų duomenų technologijos taps dar svarbesnės. Vis daugėjant surenkamų duomenų, įprasti būdai juos apdoroti yra netinkami. Didžiųjų duomenų technologijos, kartu su savaime besimokančiomis sistemomis ir dirbtiniu intelektu leis verslui ir žmonėms priimti geresnius sprendimus, lengviau dirbti savo darbą. Šios technologijos ne pakeis, bet palengvins ir paspartins programuotojų darbą, pagerins kokybę. 
  • Atviro kodo programinė įranga taps populiaresnė. Tokios platformos kaip GitHub suteikia galimybes dirbti įdomiuose projektuose kartu su kitais specialistais, su kuriais anksčiau nėra tekę gyvai susitikti. Taip yra sukuriamas aukštos kokybės produktas, kuris suteikia vertę daugeliui žmonių. Tokia praktika taps vis labiau įprasta.

Ar tobulėjančios technologijos pakeis specialistus?

Technologijos vis tobulės, dabar veikiančius įrankius keis kiti, virtuali ir papildyta realybė taps kasdienybe. Tačiau ar išmaniosios technologijos pakeis jas kuriančius technologus? Anaiptol.

Programavimas taps dar labiau prieinamas visiems. Vis daugiau žmonių dirbs šioje srityje. Dirbtinis intelektas leis perkelti neįdomius ar monotoniškus darbus kompiuteriui, taip žmogui paliekant kūrybinę darbo dalį. Manau, kad savaime besimokančių sistemų algoritmai ir dirbtinis intelektas leis mums priimti gerus sprendimus daug greičiau. Bet pačio žmogaus niekada nepakeis“, – svarsto G. Mickevičius.

„Mano manymu, artimiausioje ateityje programuotojams nevertėtų nerimauti dėl jų profesijos išnykimo. Juk programuotojų poreikis kiekvienais metais tik auga. Perkeliant procesus į mobilias aplikacijas, pavyzdžiui taksi paslaugas, mokėjimus, maisto užsakymą, kažkam juk reikia vystyti ir prižiūrėti šias sistemas. Nors dirbtinio intelekto ir savaime besimokančių sistemų tikslas yra savarankiškai mokytis ir veikti be žmogaus pagalbos, tačiau iki tobulo jų veikimo bei masiško naudojimo dar yra kur padirbėti specialistams“, – priduria J. Preibys.

Kodėl šiandien švenčiama tarptautinė programuotojų diena?

Programuotojų diena švenčiama 256-ąją metų dieną. Kodėl 256? Šis skaičius gaunamas 2 pakėlus 8-uoju laipsniu. Tokį skaičių reikšmių (256) galima saugoti viename baite. Baitas yra informacijos vieneto matavimo terminas, dažniausiai naudojamas kompiuterijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.