Kodėl pagelsta senų knygų puslapiai?

Kartais malonu paskaityti seną knygą. Žinoma, ji dažnai būna ne geriausios būklės (nors tai neturi įtakos turiniui) – bet kodėl knygų puslapiai gelsta, net jei knygas laikome švarioje lentynoje?

Popierius yra gaminamas iš medienos pluošto, kurį sudaro celiuliozė, ligninas ir kitos medžiagos. Pati celiuliozė puikiai atspindi šviesą, todėl popierius įprastai atrodo baltas. <br>123RF nuotr. 
Popierius yra gaminamas iš medienos pluošto, kurį sudaro celiuliozė, ligninas ir kitos medžiagos. Pati celiuliozė puikiai atspindi šviesą, todėl popierius įprastai atrodo baltas. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 10:29 AM, atnaujinta Oct 21, 2018, 10:30 AM

Popierius yra gaminamas iš medienos pluošto, kurį sudaro celiuliozė, ligninas ir kitos medžiagos. Pati celiuliozė puikiai atspindi šviesą, todėl popierius įprastai atrodo baltas.

Aišku, tokį efektą dar labiau sustiprina popieriaus gamyboje naudojami balikliai. Ligninas yra polimeras, kuris medienai suteikia standumo – tačiau su laiku jis keičiasi.

Ligninas (ir šiek tiek celiuliozė) iš aplinkos įsisavina deguonį. Papildomi deguonies atomai keičia lignino molekulinę struktūrą, sukurdami molekulinius regionus, kurie atspindi tam tikros spalvos šviesą.

Paprastai tariant, oksiduojantis ligninui, šis polimeras įgyja gelsvą atspalvį. Būtent dėl to popierius pageltonuoja – tačiau kai kurios popieriaus rūšys pagelsta greičiau nei kitos.

Popieriaus gamintojai žino, kad ligninas gali sukelti šią estetinę problemą. Todėl jis šalinamas pramoniniais balikliais, tačiau dalis jo beveik visada išlieka. Kuo daugiau lignino popieriuje, tuo greičiau jis pagelsta.

Pavyzdžiui, laikraščiai leidžiami dažnai, todėl jiems naudojamas pigesnis popierius, kuriame yra daugiau lignino, ir dėl to laikraščiai pageltonuoja greičiau.

Tuo tarpu kai kurie pirkinių maišeliai iš gamyklos iškeliauja jau būdami rudi, nes ligninas iš jų nėra šalinamas.

Šiais laikais knygų popierius dažnai yra papildomai glazūruojamas, kad nebūtų sąveikos su deguonimi. Tai sulėtina geltonavimą, tačiau dažniausiai jo visiškai nesustabdo. Dėl to nuotraukas geriau laikyti įvilktas į plastiką ir padėtas toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Pats radikaliausias būdas apsaugoti popierių būtų padėti jį į sandarą dėžutę ir pakeisti joje esančią atmosferą argonu ar kitomis inertinėmis dujomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų