Atrasta įspūdinga piramidė: viena didžiausių pasaulyje ir toli gražu ne Egipte

Kinija nepaliauja stebinti archeologiniais atradimais: čia atkastas 4500 metų senumo miestas, kuriame slypi 70 metrų aukščio ir 20 hektarų plotą užimanti piramidė, rašoma žurnale „Journal Antiquity“.

 Kinija nepaliauja stebinti archeologiniais atradimais: čia atkastas 4500 metų senumo miestas, kuriame slypi 70 metrų aukščio ir 20 hektarų plotą užimanti piramidė
 Kinija nepaliauja stebinti archeologiniais atradimais: čia atkastas 4500 metų senumo miestas, kuriame slypi 70 metrų aukščio ir 20 hektarų plotą užimanti piramidė
 Archeologai aptiko kalavijų ir peilių ašmenų.<br> Siyuwj nuotr.
 Archeologai aptiko kalavijų ir peilių ašmenų.<br> Siyuwj nuotr.
 Nefritinis artefaktas, rastas Shimao radimvietėje.<br> Siyuwj nuotr.
 Nefritinis artefaktas, rastas Shimao radimvietėje.<br> Siyuwj nuotr.
 Prie vienų išorinių vartų buvo aptiktos šešios duobės, kuriose buvo užkastos nukirstos žmonių galvos.<br> Zhouyong Sun ir Jing Shao nuotr.
 Prie vienų išorinių vartų buvo aptiktos šešios duobės, kuriose buvo užkastos nukirstos žmonių galvos.<br> Zhouyong Sun ir Jing Shao nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-10-22 21:46

Ekspertai pasakoja, kad piramidė buvo dekoruota keistais simboliais – čia buvo ir akis žyminčių ženklų, ir ženklų, vaizduojančių antropomorfinius pusiau žmonių, pusiau gyvūnų veidus. Mokslininkai mano, kad tokios figūros „galėjo stiprinti laiptuotosios piramidės religinę galią ir stiprinti vizualinį įspūdį gausiems žiūrovų būriams“.

Piramidė aptikta archeologinėje Shimao radimvietėje, kurios originalus senovinis pavadinimas tyrėjams lieka paslaptimi.

Nepaisant to, kad radimvietės egzistavimas buvo žinomas jau kurį laiką, pirmųjų jos paslapčių atskleidimui prireikė ištisų kasinėjimų metų. Ir kiekvienas naujas radinys kelia vis daugiau klausimų apie piramidę sukūrusią civilizaciją, gyvenusią Shimao teritorijoje prieš 4700 metų, t. y. daug seniau, nei buvo pastatyta Didžioji kinų siena (kurios pirmiesiems pamatams tik 2700 metų).

Įspūdinga tai, kad savo senovinis miestas, kuriame stūkso piramidė, savo klestėjimo laikais užėmė 400 hektarų plotą – kas padaro jį vienu didžiausių pasaulio miestų. O „prarastojo miesto“ piramidė tampa viena didžiausių piramidžių pasaulyje – tik priešingai nei piramidės Egipte ar Meksikoje, Shimao statinys nebuvo naudojamas nei kaip kapas, nei kaip šventykla – o kaip citadelė.

Piramidę sudaro 11 masyvių terasų, kuriose būta įvairiausių pastatų, kurie greičiausiai tarnavo kaip būstai aukštesnės klasės atstovams, kariams, dvasininkams ir pasiturintiems prekybininkams. Mokslininkai rašo, kad pačiame viršutiniame piramidės aukšte buvo ant plūktos žemės „buvo pastatyti dideli rūmai su mediniais bokštais, gontais (medinėmis čerpėmis) dengtais stogais, gigantišku vandens rezervuaru ir liekanomis, susijusiomis su kasdieniu gyvenimu.“

„Įrodymai kol kas sufleruoja, kad laiptuotosios piramidės kompleksas veikė ne tik kaip gyvenamoji Shimao elito vieta, bet ir kaip erdvė amatams bei gamybai“, – rašoma straipsnyje.

Karališkos piramidės sienos archeologams buvo labai naudingos – jos geriau padėjo pažinti senovinį miestą. Mokslininkai teigia, kad kelios akmeninės sienos su pylimais ir vartais juosė tiek piramidę, tiek miestą. Jie sako, kad „įėjimas į laiptuotąją piramidę vedė per sudėtingus bulvarkus (gynybines sienas), kurių dizainas sufleruoja, kad jie funkcionavo tiek kaip gynybiniai, tiek kaip priėjimą į uždraustą zoną ribojantys statiniai“.

Bet be viso šio milžiniškos – vienos didžiausių planetoje – piramidės archeologai aptiko ir žmonių aukojimą liudijančias duobes.

„Prie vienų išorinių vartų buvo aptiktos šešios duobės, kuriose buvo užkastos nukirstos žmonių galvos“, – taip pat rašoma pranešime. Morfologinė palaikų analizė siūlo versiją, kad kūnai gali būti susiję su Zhukaigou gyventojais, kas savo ruožtu siūlo idėją, kad jie į Shimao buvo atgabenti kaip kaliniai, Shimao miesto-valstybės ekspansijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.