Ar įmanoma ištrauktą granatos žiedą įstatyti atgal?

Rankinės granatos yra mėgstamas filmų kūrėjų motyvas. Realiai šiais laikais jos jau nebėra tokios efektyvios ir naudingos, kokios buvo anksčiau – nes skirtingose barikadų pusėse stovintys kariai įprastai jau nebekariauja būdami tokiu nedideliu atstumu vienas nuo kito. Tačiau granatos vis tiek yra įdomus ginklas, kuriuo naudotis mokomi ir šių dienų kariai. Ar ištraukus žiedą jį tikrai dar įmanoma įstatyti atgal? Per kiek laiko reikėtų tai padaryti?

  Ar ištraukus žiedą jį tikrai dar įmanoma įstatyti atgal? Per kiek laiko reikėtų tai padaryti?<br> 123RF nuotr.
  Ar ištraukus žiedą jį tikrai dar įmanoma įstatyti atgal? Per kiek laiko reikėtų tai padaryti?<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 10:04 AM

Rankinių garantų pasaulyje yra daugybė. Tai yra pakankamai paprastas ginklas, todėl jas gamina visos didesnės valstybės, turinčios stiprias karines pajėgas. Todėl į šį klausimą sunku atsakyti visiškai užtikrintai – skirtingų modelių granatos gali skirtis savo sandara.

Tačiau pažvelkime į amerikietiškas granatas. M67 granata yra labai plačiai naudojamas ginklas. Ši amerikiečių granata yra gaminama nuo 1968 metų ir iki šiol yra giriama už savo patikimumą. Jos paleidimo procesas yra gana paprastas.

Visų pirma reikia ištraukti saugumo kaištį – tai nedidelė metalinė dalis, kuri užtikrina, kad žiedas nebus ištrauktas netyčia. Tada prispaudžiant rankenėlę viena ranka tvirtai laikoma granata, o kita – staigiu judesiu ištraukiamas žiedas. Prie žiedo pritvirtinto kaiščio galai yra užlenkti, tačiau staigus, stiprus truktelėjimas turėtų juos ištiesinti. Be žiedo granata nesprogs, kol nebus paleista rankenėlė. Vos paleista ji bus nustumta spyruoklės ir uždelsto veikimo detonatorius akimirksniu bus aktyvuotas.

Taigi, žiedą atgal galima įstatyti tik tada, jei nebus paleista rankenėlė. Kitaip tariant, šio žiedo kaištis tik laiko detonatoriaus rankenėlę vietoje. Kai žiedas yra ištrauktas, kario ranka atlieka tą pačią funkciją, kol granata yra išmetama. Jei karys persigalvos, kai dar nebus paleidęs rankenėlės, žiedą galima įstatyti atgal. Laikas šiam veiksmui atlikti yra neribotas – tol, kol bus laikoma M67 rankenėlė, tol ji nesprogs.

Tačiau vos tik detonatorius bus aktyvuotas, nieko padaryti jau nebus įmanoma – po 4-5 sekundžių granata sprogs. Taip veikia praktiškai visos šiuolaikinės rankinės granatos – tačiau kai kurios senosios buvo šiek tiek kitokios. Pavyzdžiui, senoji vokiečių Stielhandgranate neturėjo įprasto žiedo kaiščio. Vietoje to kariai traukė už virvutės, kuri automatiškai aktyvuodavo detonatorių. Po to jau nieko nebuvo galima padaryti – po maždaug 5 sekundžių granata sprogdavo. Tai nebuvo pati efektyviausia ir saugiausia sistema, todėl šiais laikais panašios konstrukcijos nėra naudojamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?