NASA apie pirmadienio vakarą: tai bus 7 minutės, kupinos baimės

Jei nejaučiate nerimo dėl pirmadienį laukiančių Marso zondo „InSight“ nuotykių – jau pats laikas pradėti nerimauti.

 Pirmadienio vakarą, 21 val. 54 min. Lietuvos laiku ant Marso paviršiaus turėtų nusileisti zondas „InSight“.<br> NASA iliustr.
 Pirmadienio vakarą, 21 val. 54 min. Lietuvos laiku ant Marso paviršiaus turėtų nusileisti zondas „InSight“.<br> NASA iliustr.
 „InSight“ vykdys trijų tipų tyrimus.<br> NASA / JPL iliustr.
 „InSight“ vykdys trijų tipų tyrimus.<br> NASA / JPL iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2018, 9:50 AM, atnaujinta Nov 26, 2018, 11:24 AM

Nes skrydis raketa iki Marso nėra sunkiausioji dalis. O va štai nusileidimas… aeoronautikos inžinierių teigimu, tai yra didžiausias iššūkis Saulės sistemoje, rašo „Business Insider“.

„Tam, kad nusileistume iš atmosferos iki paviršiaus, reikia įveikti tūkstantį žingsnių – ir kiekvienas tas žingsnis turi būti nepriekaištingas, jei norime kad visa misija pavyktų“, – sako vyriausiasis NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos inžinierius Robas Manningas.

358 kilogramų masės „InSigt“ zondas pirmadienį leidimąsi turėtų pradėti 21 val. 40 min. Lietuvos laiku, o Marso paviršių paliesti 21 val. 54 min. Po to – jei nusileidimas pavyks sėkmingai – zondas imsis tirti gilumines Marso paslaptis.

NASA kviečia susipažinti, kaip minučių tikslumu turėtų vykti nusileidimo procesas.

Tvarkaraštis

21 val. 40 min.: zondas “InSight”, įtaisytas nusileidimo kapsulėje, atsiskiria nuo kosminio laivo, kuris jį atgabeno iki Marso.

21 val. 41 min.: nusileidimo kapsulė susiorientuoja ir pakrypsta tinkamu – būtent 12 laipsnių – kampu į Marso paviršių.

21 val. 47 min.: kapsulė pradeda veržtis per viršutinius Marso atmosferos sluoksnius daugmaž 19 800 km/h.

21 val. 49 min.: kapsulės apsauginis terminis skydas pasiekia aukščiausiąją temperatūrą – apie 1500 Celsijaus. Tokioje temperatūroje lydosi plienas.

Po 15 sekundžių: „InSight“ staigiai stabdo. Dėl didelio karščio įmanomas radijo ryšio nutrūkimas.

21 val. 51 min.: „InSight” išskleidžia savo viršgarsinį parašiutą.

Po 15 sekundžių: šeši užtaisai nusprogdina kapsulės terminį skydą.

Po 10 sekundžių: Išsiskleidžia trys „InSight“ kojos.

21 val. 52 min.: įsijungęs nusileidimo radaras pradeda matuoti atstumą iki paviršiaus.

21 val. 53 min.: priimami pirmieji grįžtantys nusileidimo radaro signalai, pagal juos „InSight“ patikslina nusileidimo eigą.

Po 20 sekundžių: „InSight“ atsiskiria nuo kapsulės ir pradeda laisvąjį kritimą.

Po pusės sekundės: įsijungia zondo nusileidimo varikliai (retroraketos/stabdymo varikliai)

Po 2,5 sekundės: krentantis robotas pasitelkęs nusileidimo variklius ir daro lengvą posūkį ir atsisuka tinkama kryptimi.

Po 22 sekundžių: zondas sulėtėja iki 8 km/h.

21 val. 54 min.: KONTAKTAS! „InSight“ tampa pirmuoju kosminiu aparatu, nusileidusiu Marse per paskutinius šešerius metus.

22 val. 01 min.: Pirmasis signalas „aš gyvas ir man viskas gerai“ išsiunčiamas į Žemę.

22 val. 04 min.: (nors tikėtina, po daug valandų) „InSight“ padaro savo pirmąją Marso paviršiaus nuotrauką.

22 val. 35 min.: NASA orbitinis zondas patvirtina, kad „InSight“ saulės kolektoriai sėkmingai išskleisti – kas reiškia, kad prasideda dvejus Žemės metus truksianti nauja Marso tyrinėjimo misija.

Vizualizaciją, kaip žingsnis po žingsnio turėtų vykti zondo nusileidimas, galite pamatyti čia:

Robotų kapinės

Taigi, visas nusileidimas turėtų trukti vos 7 minutes – bet kaip sako pačios NASA inžinieriai ir mokslininkai – tai bus tikros 7 baimės minutės.

Radijo signalas iš Marso į Žemę skrieja 8 minutes 7 sekundes – tad apie sėkmę arba nesėkmę garantuotai sužinosime pavėluotai. Ir jaudintis yra dėl ko, rašo CNN, – Marsas yra tikros zondų-nelaimėlių kapinės. Ant Raudonosios planetos paviršiaus bandė leistis 44 zondai. Pavyko tik aštuoniolikai, dvidešimt trims – ne. Dar trys yra pasiekę orbitą, bet nusileidimas žlugo.

Jei „InSight“ nusileisti pavyks, jo misija bus kitokia, nei dar prieš kelis mėnesius greičiausiai jau amžinuoju miegu užmigusio marsaeigio „Curiosity“: priešingai nei pastarasis, „InSight“ nejudės iš vietos, bet gilinsis į Marso vidaus paslaptis.

„InSight“ skleis radijo bangas ir kruopščiai matuos jų dažnio kitimą – kas leis apskaičiuoti laipsnį, kuriuo Marsas svyruoja, kai jis sukasi. Zondas taip pat turi seismometrą, kuriuo matuos Marso drebėjimus ir meteoritų smūgius.

Galiausiai, „InSight“ gręšis po Marso paviršiumi – pneumatiniu plaktuku įsibraus į 5 metrų gylį ir matuos ten temperatūrą. Pagal tai bus galima apskaičiuoti, kiek šilumos išspinduliuoja Marsas. Savo ruožtu tai leis suprasti tokių uolinių planetų (kokia yra ir mūsų Žemę) vystymąsi.

Saulės sistemos kūnų tyrimai yra pirmieji žingsniai į žvaigždes, rašo CNN. „InSight“ misijos kaina – 830 milijonų JAV dolerių ir daug daug nervų, bet tai – mažytė dalelė bilieto į žmonijos ateitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.