Beveik anekdotas: aukciono darbuotojas dantų šepetėlį laikė tūkstantmečius skaičiuojančiame artefakte

Karlas Martinas iš Debiršyro (Anglija) atvykęs į tai, kas vadinama kiemo išpardavimu (anlg. „yard sale“), nusipirko indą, kuriame 5 metus laikė dantų šepetėlį.

Nunešęs savo turimą indą kolegai apžiūrėti, jis sužinojo, kad taip, tai iš tikrųjų yra senas Indo slėnio artefaktas.  <br>Hansons Auctioneers nuotr. 
Nunešęs savo turimą indą kolegai apžiūrėti, jis sužinojo, kad taip, tai iš tikrųjų yra senas Indo slėnio artefaktas.  <br>Hansons Auctioneers nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 3:31 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 3:42 PM

Įsivaizduokite jo nuostabą, kai vyras sužinojo, jog indas, ant kurio nupiešta antilopė, yra 4 000 metų senumo artefaktas iš Indo slėnyje gyvenusios Harapa civilizacijos.

„Aš naudojau jį vonioje, laikiau jame dantų pastą ir šepetėlį. Ant jo net gi liko keletas dantų pastos dėmių“, – sakė K.Martinas.

Žinoma, ne kiekvienas nusipirkęs kokį nors daiktą kiemo išpardavime pamanytų, kad šis gali būti labai vertingas, senas ar įdomus. Įdomu tai, kad pats vyras dirba aukcionus rengiančioje bendrovėje „Hansons Auctioneers“ ir neretai susiduria su įvairiais artefaktais.

„Įtariau, kad indas gali būti labai senas, bet greitai apie tai pamiršau. Tada, vieną dieną padėjau Jamesui Brenchley – vienam iš senienų ekspertų – iškrauti dėžes. Jose buvo į mano dantų šepetėlio indą panašūs artefaktai: toks pats piešinių stilius, tokie pat grubiai nupiešti gyvūnai“, – pasakoja vyras.

Nunešęs savo turimą indą apžiūrėti kolegai, jis sužinojo, kad taip – tai iš tikrųjų yra senas Indo slėnio artefaktas. K.Martino indas kildinamas iš vietos, kuria dabar žinome kaip Afaganistaną, maždaug 1900 metais pr. m. e.

Bronzos amžiuje Indo slėnis buvo vienas iš trijų civilizacijos lopšių – kartu su Egiptu ir Mesopotamija. Indo slėnis driekėsi per dabartinę Indiją ir Pakistaną, o dalis buvo ir Afganistane.

Kadangi civilizacija buvo tokia plati, o griuvėsiai iki šiol yra labai gerai išsilaikę – istorikai ir archeologai intensyviai studijuoja šias vietas, būtent dėl to J.Brenchley sugebėjo indentifikuoti K.Martino turėtą indą.

Kaip toks artefaktas galėjo patekti į kiemo išpardavimą – iki šiol paslaptis. J. Brenchley mano, kad turtingi keliautojai kada nors atsivežė šį indą į Angliją, prieš daugelį metų. Žinoma, jei niekas iš anksčiau šį indą mačiusių žmonių neatsiras – tikriausiai tikrosios istorijos niekada nesužinosime.

K.Martinas indą pardavė aukcione lapkričio 26 d. Uždirbo jis nedaug – 80 svarų sterlingų (apie 90 eurų), tačiau tai vis tiek neblogai – ypač prisimenant tai, kad originaliai indas buvo pirktas vos už keletą svarų.

„Galbūt reikėjo jį pasilikti. Jaučiuosi šiek tiek kaltas, kad tame inde laikiau dantų šepetėlį“, – sako K.Martinas.

Parengta pagal sciencealert.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.