Rusija giriasi fantastiškomis supernaikintuvo raketomis, ekspertai prunkščia į saują

Pirmasis pačios Rusijos sukurtas ir pagamintas „nematomas“ penktosios kartos naikintuvas bus ginkluotas viršgarsinėmis oras-oras raketomis, savo „charatkeristikomis“ panašiomis į „Kh-47M2“ (“Kinžal“) – ore paleidžiamą balistinę raketą, teigia Rusijos karinės aviacijos industrijos šaltinis.

 Pirmasis pačios Rusijos sukurtas ir pagamintas „nematomas“ penktosios kartos naikintuvas bus ginkluotas viršgarsinėmis oras-oras raketomis.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
 Pirmasis pačios Rusijos sukurtas ir pagamintas „nematomas“ penktosios kartos naikintuvas bus ginkluotas viršgarsinėmis oras-oras raketomis.<br> Sputnik / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 8:23 AM

„Remiantis Rusijos Valstybės apginklavimo programa 2018-2027, naikintuvai “Su-57” bus apginkluoti viršgarsinėmis raketomis. Naikintuvai gaus raketas, savo charakteristikomis panašias iš „Kinžal“, bet mažesnes“, – šaltinį cituoja agentūra TASS.

Šaltinis neatskleidė daugiau jokių raketos detalių. Turint omenyje sąlyginai didelius „Kinžal“ gabaritus, naujosios viršgarsinės raketos, norint jas sutalpinti į „Su-57”, turės būti gerokai sumažintos.

Manoma, kad branduolines kovines galvutes galinti nešti „Kh-47M2“ yra trumpo nuotolio balistinės raketos „Iskander-M“ variantas. Numatomas „Iskander“ veikimo nuotolis yra 500 kilometrų, o maksimalus greitis – Mach 5,9.

Iki šiol „Kh-47M2“ buvo išbandytos naikintuvu-perėmėju „MiG-31K“ (kuris yra modifikuota „MiG-31 BM“ versija).

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, paleidimo metu “Kinžal“ gali įsibėgėti iki Mach 4 greičio, o didžiausias pasiekiamas greitis – Mach 10 (apie 3,5 km/s, t.y. 12 600 km/h). Ministerija taip pat teigia, kad raketos skrydžio nuotolis – iki 2000 kilometrų (nors naujuose pranešimuose teigiama, kad jei jos paleidžiamos iš „Tu-22M3“ – tada ir 3000 kilometrų).

Tačiau analitikai labai abejoja tokiais pareiškimais.

Taip pat visiškai neaišku, ar raketa tikrai sugebės išlikti nepastebėta tokių JAV oro gynybos sistemų, kaip „MIM-104 Patriot”, Aukštutinės zonos gynybos sistema (angl „Terminal High Altitude Area Defense“) ar „Aegis Combat System“, kaip skelbia Rusija.

Taip pat tikėtina, kad „Su-57” bus apginkluotas atnaujinta R-37 (K-37/RVV-BD) viršgarsine raketa, gebančia pasiekti Mach 6 (2058 m/s, t.y. 7400 km/h) greitį ir veikiančia 300 kilometrų nuotoliu.

Anksčiau šiemet Rusija jau yra yra pareiškusi, kad neplanuoja masinės „Su-57” gamybos. Analitikai taip pat nuolat abejoja, ar su dabartine konfigūracija naikintuvas tikrai turės visas penktosios kartos naikintuvų galimybes.

„Pavyzdžiui, Rusijos karinės aviacijos industrija iki šiol grumiasi su kitos kartos lėktuvų varikliais. Netikima, kad naujojo variklio, darbiniu pavadinimu „Saturn Izdelyje 30“, serijinė gamyba prasidės anksčiau 2020-ųjų“, rašo portalas „Diplomat“.

Karinės Rusijos oro pajėgos yra užsisakiusios 12 „Su-57” naikintuvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.