Sugauta meluojant: Rusijos televizija bandė įtikinti, kad šalis turi ultramodernų robotą

„Aukštųjų technologijų“ robotas, rodytas per Rusijos televiziją, pasirodo, buvo roboto kostiumu apsirengęs žmogus.

 Aktorius roboto kostiume, besiruošiantis pasirodymui forume.<br> MBKh Media nuotr.
 Aktorius roboto kostiume, besiruošiantis pasirodymui forume.<br> MBKh Media nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2018, 7:56 AM

Kanalas „Russia 24“, pasakodamas apie jaunimui dedikuotą technologijų renginį, gyrė robotą Borisą (beje, ne itin įtikinamai kalbantį atseit sintezuojamu balsu), skelbdami, kad „jį išmokė šokti, ir be to, visai neblogai“.

Tačiau interneto bendruomenei vaizdelis sukėlė abejonių. Portalas „Tjournal“ pateikė visą eilę klausimų, susijusių su roboto pasirodymu: „kur išoriniai roboto jutikliai? Kodėl robotas šokdamas atlieka tiek daug nereikalingų judesių?“

Ir kodėl robotas atrodė tiesiog tobulai taip, lyg jo viduje būtų buvęs žmogus?

Vėliau socialinėje žiniasklaidoje išplito nuotraukos, kuriose matyti, kad tarp „roboto“ pečių ir galvos kyšo žmogaus kaklas.

Galiausiai paaiškėjo, kad Borisas iš tiesų yra „Robotas Alioša“ – kostiumas, pagamintas kompanijos „Show Robots“.

Rašoma, kad daugiau nei 3000 eurų kainuojantis kostiumas turi mikrofoną ir integruotą planšetinį kompiuterį, ir sukuria „beveik pilną iliuziją, kad priešais tave stovi robotas“.

Nuotraukoje, kurią publikavo Vladimiro Putino oponento Michailo Chodorovskio įkurta naujienų agentūra „MBKh Media“, matyti aktorius roboto kostiume, besiruošiantis pasirodymui kitame forume.

Tinklalapis rašo, kad „Projektorija“ forumo, skirto sutelkti „Rusijos ateities intelektualinius lyderius“, organizatoriai nebandė perteikti roboto kaip tikro. Bet galbūt suklaidintas įtikinamos išvaizdos – o gal norėdamas sukelti didesnį efektą – nacionalinis televizijos kanalas viską nušvietė priešingai.

„Visai tikėtina, kad kas nors iš vaiskų paskirs savo gyvenimą robotikai. Tuo labiau, kad forume jie turi galimybę pažiūrėti į pačius šiuolaikiškiausius robotus“ – pasakoja TV žurnalistas, po ko iškart rodomas roboto kostiumu vilkintis žmogus, apsimestinai sintezuotu balsu sakantis „Aš gerai žinau ma-te-ma-ti-ką, bet aš dar noriu išmokti pie-šti ir kurti muziką“.

Trečiadienio rytą televizijos reportažas buvo trumpam dingęs iš „Rusija24” kanalo “YouTube” paskyros, bet netrukus po pietų vėl buvo pasiekiamas.

Praėjusią savaitę dėl melagingos informacijos turėjo atsiprašinėti ir valstybinis „Pirmasis kanalas“. Jis parodė reportažą, kuriame jaunas ukrainietis skundžiasi, kad nuo revoliucijos prieš penkerius metus Ukrainoje niekas nepasikeitė. Paaiškėjo, kad vyras yra baltarusas, ir kaip vėliau prisipažino portalui „RFE/RL“, jam buvo gėda dalyvauti tokiame reportaže.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.