Seimo nariai vėl klibina „Huawei“: prašo patikrinti, ar nešnipinės 5G tinkle

2017 m. Kinija priėmė naują žvalgybos įstatymą, kuriame parašyta, kad verslo kompanijos ir privatūs asmenys turi įsitraukti į Kinijos žvalgybos veiklą, teigia Lietuvos Seimo narys Laurynas Kasčiūnas. „Tai yra beprecedentis atvejo, to pasaulyje daugiau niekur nėra“, – portalui Lrytas.lt sakė politikas, teigdamas, kad dėl to šalies privačias kompanijas reikia vertinti pakankamai atidžiai.

 Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Valstybės Saugumo Departamentą ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą dėl „Huawei“ dalyvavimo 5G ryšio plėtroje Lietuvoje.<br> D. Umbrasp / A. Rutkausko / T. Bauro nuotr.
 Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Valstybės Saugumo Departamentą ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą dėl „Huawei“ dalyvavimo 5G ryšio plėtroje Lietuvoje.<br> D. Umbrasp / A. Rutkausko / T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2019, 3:26 PM, atnaujinta Jan 14, 2019, 3:37 PM

Tuo remdamasi jis ir kolega iš Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų Audronius Ažubalis kreipėsi į Valstybės Saugumo Departamentą (VSD) ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC) dėl „Huawei“ dalyvavimo 5G ryšio plėtroje Lietuvoje.

„Matome visą Vakarų pasaulio lauką, JAV ir Norvegijos sprendimus bei svarstymus neleisti „Huawei“ dalyvauti 5G ryšio projektuose, matome įvykius Lenkijoje, kur sulaikytas „Huawei“ darbuotojas, įtariamas šnipinėjimu – ir reaguodami į tai, užklausėme atsakingų institucijų, t. y. VSD ir NKSC dviem klausimais“.

L.Kasčiūno teigimu, pirmasis tarnyboms užduotas klausimas – kokios galimybės, kad Lietuvoje projektuojant 5G ryšį, bus naudojama „Huawei“ technologinė įranga. Antrasis klausimas – tiksliau, prašymas atlikti kritinės infrastruktūros inventorizaciją, siekiant išsiaiškinti, kokie objektai ir juos valdančios įmonės naudoja „Huawei“ – ir kaip toks naudojimas atrodo nacionalinio saugumo požiūriu.

Tai – ne pirmas kartas, kai L.Kasčiūnas kėlė klausimą apie „Huawei“. Paklaustas, koks buvo tarnybų atsakymas po ankstesnio kreipimosi, seimo narys sakė: „konkretaus atsakymo, kad ši bendrovė ir jos kuriama keltų grėsmę nacionaliniam saugumui, neturime. Bet tie kreipimaisi buvo ne tokie, ir visa tai buvo prieš kitų valstybių priimtus sprendimus. Dabar užklausėme iš esmės: ateina naujas projektas – 5G – tad gerai viską išsianalizuokime ir įsivertinkime, pažiūrėkime, koks paveikslas kyla“.

Žinoma, kad „Huawei“ tinklo įrangą naudoja mobiliojo ir stacionariojo interneto ryšio kompanija „Telia“. Paklausus jų nuomones apie kvestionuojamas grėsmes, „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis portalui atsiųstame laiške rašė, kad saugumas ir pasitikėjimas yra didžiausias „Telia“ prioritetas, todėl kompanija nuolat vertina visus savo partnerius ir tiekėjus. „Esame įsitikinę, kad mūsų turimi susitarimai ir procesai leidžia mūsų klientams jaustis saugiais ir tinkamai apsaugotais“, – teigė „Telia“ atstovas.

Jis taip pat nurodė, kad visi klausimai, susiję su „Huawei“ ar kitais tiekėjais, pirmiausiai yra tų bendrovių reikalas. „Telia“ laikosi politikos nekomentuoti nei apie dabartinius tiekėjus, nei apie tuos, kuriais naudosimės ateityje“, – rašo A.Stasiulaitis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.