Kam povadeniniame laive reikalingas baseinas? Negi pirčiai?

Rusijos „Akula“ klasės (NATO vadinami „Typhoon“ klase) atominiai povandeniniai laivai – didžiausi pasaulyje. Pirmieji buvo pradėti statyti dar 1976 metais, o paskutinis pastatytas 1986. Tai – 175 metrų ilgio laivai, galintys gabenti branduolines raketas. Dar juose yra ir baseinas. Tačiau kam povandeniniam laivui reikalingas baseinas?

 Vienintelis dabar aktyviai tebenaudojamas „Typhoon“ klasės laivas – „Dmitriy Donskoy“. Bet jame įrengtas ir baseinas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Vienintelis dabar aktyviai tebenaudojamas „Typhoon“ klasės laivas – „Dmitriy Donskoy“. Bet jame įrengtas ir baseinas.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2019, 10:11 AM, atnaujinta Jan 16, 2019, 10:12 AM

Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad „Typhoon“ klasė labiau yra istorija nei dabartis. Kadaise buvo planuojama, kad bus pastatyti 7 tokie laivai. 6 buvo užbaigti, o dabar aktyvią tarnybą atlieka tik vienas. Tiesa, tas vienas dabar yra modernizuotas ir gali pasigirti modernia „Bulava“ raketų ginkluote. Balistinės „Bulava“ raketos gali nuskrieti daugiau nei 8000 km, todėl tai yra išties pavojingas ginklas.

Vienintelis dabar aktyviai tebenaudojamas „Typhoon“ klasės laivas – „Dmitriy Donskoy“, dar du („Arkhangelsk“ ir „Severstal“) yra laikomi rezerve ir tikriausiai nebus konvertuojami į „Bulava“ raketų sistemas. Išvis, „Typhoon“ klasės atominiai povandeniniai laivai vis dar gali būti pavojingi, tačiau tai yra nueinanti praėjusios kartos ginkluotė. Tačiau šįkart ne apie tai – šįkart norime papasakoti apie „Typhoon“ baseiną.

Daugybė žmonių įsivaizduoja, kad tarnavimas povandeniniame laive yra tikra kančia. Tamsa, drėgmė, itin siauros, mažos erdvės ir sunkus psichologinis klimatas. Šalia to – nepatogus paprasčiausių žmogiškų žmogaus poreikių tenkinimas. Ir tai yra tiesa – tarnavimas atominiame povandeniniame laive neprimena atostogų, ypač kai tenka mėnesių mėnesius praleisti po vandeniu kur nors arktiniame regione. Tačiau „Typhoon“ įgulos galėjo pasimėgauti baseinu – kur kitur įšoksi išbėgęs iš pirties?

„Typhoon“ klasės povandeninio laivo įgulos poilsio patalpos“

Taip, „Typhoon“ klasės povandeniniai laivai turi ir pirtis, ir baseinus. Žinoma, šie patogumai nėra dideli – baseine paplaukioti nepavyks. Jis yra 2 metrų gylio, tačiau visai mažas. Šalia pirties yra ir treniruoklių salė. Viso šio komplekso idėja yra gana paprasta – jis leidžia kariams atsipalaiduoti ir šiek tiek užsimiršti. Kitaip sakant, ši erdvė yra skirta psichologinei įgulos sveikatai gerinti.

Įdomu ir tai, kad kažkas pasirūpino ir interjeru. Pirties patalpa turi tradicinę medienos apdailą, baseinas yra išklotas plytelėms, o poilsio kambarys ir sporto salė pasižymi įprastu visiems gerai pažįstamu stiliumi. Tačiau į baseiną pasinerti jūreiviai galėdavo ne visada – vykstant į ilgas misijas šios patalpos būdavo naudojamos maisto atsargoms saugoti. Patys jūreiviai juokaudavo, kad bulvės baseine praleidžia daugiau laiko nei jie.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.