Ryšio teikėjai blokuos prieigą prie „Linkomanijos“ – kai kurie net savanoriškai

Kaip rašė Lrytas.lt, antradienio vakarą Lietuvos Apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį, kad didieji Lietuvos ryšio teikėjai privalės blokuoti prieigą prie svetainės Linkomanija.net. Interneto tiekėjus uždrausti „Linkomaniją“ 2017 metų lapkritį buvo įpareigojęs Vilniaus apygardos teismas, tačiau sprendimas buvo apskųstas Apeliaciniam teismui.

 Tai yra pirmas precedentas Lietuvoje, kai tokio pobūdžio svetainė bus blokuojama teismo nurodymu.<br> 123RF iliustr.
 Tai yra pirmas precedentas Lietuvoje, kai tokio pobūdžio svetainė bus blokuojama teismo nurodymu.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-16 13:12, atnaujinta 2019-01-16 13:44

„Teismo nutartį dėl „Linkomanijos“ svetainės blokavimo vykdysime, nes tai yra apeliacinio teismo sprendimas, kuris įsigalioja iš karto. Šiuo metu analizuojame nutartį ir vertiname galimybę kasacine tvarka skųsti Aukščiausiajam teismui. Svetainės blokavimą pradėsime artimiausiu metu, kai būsime techniškai pasiruošę“, – Lrytas.lt sakė kompanijos „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis.

Jo teigimu, tai yra pirmas precedentas Lietuvoje, kai tokio pobūdžio svetainė bus blokuojama teismo nurodymu. „Tai, kad atsakovais šioje byloje pasirinkti tik kai kurie interneto paslaugų ryšio tiekėjai, vertiname kaip galimą rinkos iškraipymą. Tikimės, kad kiti ryšio tiekėjai savo noru prisidės prie šios nutarties vykdymo, – sakė „Telios“ atstovas. – Esame viena didžiausių Lietuvoje legalaus vaizdo turinio platformų, įskaitant ir HBO filmus bei serialus – ir matome, kad legalaus turinio paklausa kiekvienais metais auga. Lengvas ir paprastas legalaus turinio pasiekiamumas žmonėms yra viena svarbiausių sąlygų, kad mažėtų nelegalaus turinio ir gerėtų autorinių teisių padėtis“.

Teismo sprendimas nepalietė bendrovės „Tele2“ teikiamų paslaugų – bet nepaisant to, ši įmonė taip pat – savanoriškai – jungiasi prie „Linkomanijos“ blokavimo.

„Linkomaniją mes blokuosime. Neprivalome to daryti – teismo įpareigojimo, skirtingai nei kiti ryšio tiekėjai, neturime. Tačiau teismo pozicija yra visiškai aiški, o įstatymus mes gerbiame ir jų laikomės“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė „Tele 2“ korporatyvinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

Bet tame pačiame įrašė išreiškė ir abejonę tokių priemonių efektyvumu: „na, o kaip visa tai veiks praktiškai – su VPN'ais, instrukcijomis, kaip apeiti draudimus, ir kitais dalykais – jau kitas klausimas. Jack'ą Sparrow irgi daug kartų bandė pakarti, ar ne? Bet tuo tarpu darysime tai, kas liepta, ir prieigą prie domeno linkomanija taškas net blokuosime“.

Daugelis ekspertų kritikuoja šį sprendimą, nes jį apeiti – labai paprasta. Kai kurių internautų teigimu, užtenka peržiūrėti kelių minučių trukmės mokomąjį filmuką „Youtube“, kuriame rodoma, kaip pasikeisti DNS nustatymus kompiuteryje (o tokių minėtoje platformoje galima rasti dešimtis, jei ne šimtus) – ir ryšio teikėjų sukurti blokavimai taps nebeaktualūs. Ju labiau tai niekaip neįtakoja turinio siuntimosi: kadangi siutimas vyksta ne iš svetainės, o tik tarp pačių vartotojų, blokavimas čia yra bejėgis.

Dar paprastesnis būdas apeiti tokius blokavimus – įsidiegti naršyklę su integruotu VPN tinklu. Iš populiariausių tokią funkciją turi „Opera“ ir „Epic“. Pačios naršyklės tokiu atveju tereiktų tik prisijungimui prie vartotojo „Linkomanijos“ paskyros – kaip jau minėta, siuntimasis vyksta ne iš svetainės, tad pačios „Linkomanijos“ blokavimas tam jokio efekto neturi.

Keistokai atrodo ir tai, kad teismo sprendimas apriboti prieigą nurodė tik sektyniems Lietuvos interneto ryšio teikėjams (AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, UAB „SPLIUS“, AB „Telia Lietuva“, UAB „Cgates“, UAB „Balticum TV“, UAB „Init“ ir UAB „Bitė Lietuva“) – kai ryšių reguliacijos tarnybos duomenimis, antrąjį 2018 m. ketvirtį šalyje veikė 88 registruoti interneto ryšio teikėjai: 80, teikiančių stacionarių laidinį ryšį ir 8, teikiantys mobilųjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.