Pasitikrinkite, ar jūsų asmeniniai duomenys telefone yra apsaugoti tinkamai

Kasmet sausio mėnesį minima Europos duomenų apsaugos diena, siekiant plėsti europiečių žinias apie asmens duomenų apsaugą. Viešoje erdvėje nerimstant su tuo susijusioms temoms, daugumai turėtų kilti klausimas – ar patys darome viską, kad išmaniuosiuose įrenginiuose esanti mūsų asmeninė informacija būtų saugoma tinkamai?

Išmaniųjų technologijų ekspertas V. Bielinis teigia, kad mobiliųjų įrenginių saugumas yra vienas iš didžiausių visų technologijų kompanijų prioritetų. <br>123RF nuotr. 
Išmaniųjų technologijų ekspertas V. Bielinis teigia, kad mobiliųjų įrenginių saugumas yra vienas iš didžiausių visų technologijų kompanijų prioritetų. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2019, 11:31 AM, atnaujinta Jan 30, 2019, 11:41 AM

Šiandien mobiliuoju telefonu ne tik skambiname, rašome žinutes ir laiškus, bet ir darome daugybę operacijų, vis daugiau asmeninių duomenų kaupiame įrenginiuose: nuo kontaktų, nuotraukų, susirašinėjimų ir skambučių išklotinių iki bankinės ir verslo informacijos. Vaidas Bielinis, „Samsung Electronics Baltics“ pardavimų verslui skyriaus vadovas pasakoja, ką kiekvienas, telefone kaupiantis privačią informaciją, turėtų padaryti nedelsiant.

Nenumokite ranka į užraktą

Išmaniųjų technologijų ekspertas V. Bielinis teigia, kad mobiliųjų įrenginių saugumas yra vienas iš didžiausių visų technologijų kompanijų prioritetų. Tačiau net ir turint įdiegtas pažangiausias saugumo platformas, būtina saugumo priemonėmis pasirūpinti ir pačiam vartotojui.

„Siekdami apsaugoti savo duomenis esančius išmaniajame įrenginyje, svarbiausias esate jūs pats. Todėl sekite viešojoje erdvėje pasirodančias naujienas apie saugumo naujoves, tykančius pavojus ir imkitės būtinų atsargumo priemonių, kad apsaugotumėte asmeninę informaciją“, – sako ekspertas.

Viena paprasčiausių taisyklių, kaip apsaugoti savo telefoną – patikimas, stipraus lygio slaptažodis. Taip pat šiandieniniuose telefonuose yra integruoti piršto atspaudo ar akies rainelės skaitytuvai.

„Kol kas patikimiausi telefono užraktai yra piršto atspaudo arba akies rainelės atpažinimo sistemos, tačiau jei užraktas įvedamas ranka, svarbiausia vengti trumpesnių nei šešių skaitmenų ir lengvai nuspėjamų kodų. Stipriausio lygio užraktą turėsite, jei įterpsite įvairius rašmenis: skaičius, mažąsias ir didžiąsias raides bei simbolius. Taip pat, jokiu būdu nenaudokite to paties slaptažodžio visoms programėlėms atrakinti“, – patarimais dalinasi ekspertas.

Užtikrinkite konfidencialių duomenų saugumą

Nusikaltėliams įsilaužti į jūsų telefoną gali būti ypač lengva, jei įrenginys nėra apsaugotas jokia saugumo programa. Šiandien, kai telefonai vis dažniau tampa darbo priemone ir konfidencialūs įmonės duomenys saugomi įrenginiuose, įsilaužimas į juos gali reikšti didelį intelektinės nuosavybės, klientų informacijos, verslo sandorių ir daug kitų svarbių duomenų praradimą.

Tam, kad išvengtume tokių incidentų, kiekvieno telefone turi būti įdiegta saugumo platforma, kuri saugiai užšifruotų duomenis. Kai kuriuose naujausiuose išmaniuosiuose įrenginiuose jau iškart yra įdiegtos panašios platformos, pavyzdžiui, „Samsung“ savo klientus iškart aprūpina „Knox“ aplinka. Jos dėka telefone galima turėti dvi aplinkas ir taip atskirti darbo bei privačius duomenis.

„Šią platformą sudaro saugos sistemos, apsaugančios nuo įsilaužimo, kenksmingų programų ir kitų grėsmių. Jei kažkuriuo metu identifikuojamas potencialus pažeidimas, „Samsung“ saugumo komanda nedelsiant imasi tirti ir spręsti iškilusią problemą. Netgi tuo atveju, jeigu įrenginys yra pavogtas ir išjungtas, visi duomenys yra užšifruoti. Šifravimo raktas saugomas saugioje vietoje, vadinamoje „TrustZone“, įrenginio mikroschemoje“, – apie gamintojų pastangas, užtikrinant vartotojų duomenų apsaugą, pasakoja V. Bielinis.

Savo telefone naršykite atsakingai

Daugeliui yra įprasta gana drąsiai naudotis viešoje vietoje aptiktu neapsaugotu bevieliu tinklu. Ekspertas tikina, kad tai nėra blogai, jei juo naudojamasi tik naršymui internete. Tačiau būtina įsidėmėti, kad ši patogi galimybė nėra visiškai saugi, ypač jei telefonu norite atlikti svarbias, konfidencialias operacijas. Tokiu atveju, didėja duomenų vagystės tikimybė.

V. Bielinis pabrėžia, kad atliekant banko pavedimus, jungiantis prie asmeninių paskyrų ir įvedant savo slaptažodžius, geriau naudotis savo mobiliaisiais duomenimis. Taip pat, baigus naudotis „Wi-Fi“ ar „Bluetooth“ ryšiu, nepamirškite jų išjungti.

Taip pat ekspertas pabrėžia, kad svarbios informacijos, pavyzdžiui, asmeninių finansinių duomenų, maišymas su žaidimų ar panašiomis programėlėmis ir naršymu internete – nėra gera idėja.

„Bet kuri programa, kuri yra įdiegiama išmaniajame telefone, yra potenciali grėsmė išmaniojo įrenginio saugumui. Todėl būtina atkreipti dėmesį, kokias programas diegiate – ar šios programos yra patikimos bei žinomos, taip pat rekomenduotina siųstis programėles iš oficialių ar gerai žinomų atsisiuntimo platformų“, – pasakoja V. Bielinis.

Nepamirškite profilaktikos

Net ir nusipirkus naujausią išmanųjį telefoną su stipria saugumo sistema, rekomeduojama nepamiršti profilaktikos. Įrenginio atnaujinimai skirti programinės įrangos kokybės gerinimui, todėl kartu su jais pašalinamos spragos, atnaujinamos saugumo sistemos, kurios padeda efektyviau užkirsti kelią įsilaužėliams.

Tokia pati taisyklė galioja ir programėlėms – siūlomi atnaujinimai sumažina riziką, kad programėlė turės virusų, o jeigu neketinate programėlės atnaujinti ar ja nebesinaudojate – geriausia ištrinkite ją. Taip sumažinsite grėsmių skaičių savo telefone.

V. Bielinis taip pat pataria periodiškai tikrinti telefono nustatymus ir peržiūrėti, kokios programos turi prieigą prie jūsų duomenų. Pavyzdžiui, jei šiuo metu jums nereikia, kad žaidimo programėlė sektų jūsų buvimo vietą, išjunkite šią funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.