Projektus sustabdžiusią NASA pavaduos Lietuvos ketvirtokai

Kol uždarius JAV vyriausybę NASA veikla yra sustabdyta, padirbės mūsų šalies pradinukai – kurs eismo taisykles skraidantiems automobiliams. Pavaduoti NASA ketvirtokus kviečia Baltijos ekspertų lygos iniciatyvinė grupė, Lietuvos švietimo ateitį reginti per integruotą ugdymą. Vaikams siūloma sudalyvauti konkurse, kurio rezultatus vertins solidi tarptautinė komisija.

 Vaikai kviečiami nupiešti skraidančio automobilio eskizą, aprašyti patį automobilį, surašyti idėjas ir taisykles, išversti aprašymus į anglų kalbą, pagaminti prototipą bei nufilmuoti trumpą pristatymą.<br> 123RF iliustr.
 Vaikai kviečiami nupiešti skraidančio automobilio eskizą, aprašyti patį automobilį, surašyti idėjas ir taisykles, išversti aprašymus į anglų kalbą, pagaminti prototipą bei nufilmuoti trumpą pristatymą.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 10:28 AM

„Skraidantys automobiliai jau nebėra vien tik fantastikos žanro kūrinių realybė. Praėjusių metų pavasarį NASA pranešė apie projektą kartu su „Uber“, siekiant sukurti saugią ir efektyvią oro transporto sistemą bei šioje srityje pradėtus tyrimus. Tai mus paskatino liepos mėnesį vykusiame renginyje vaikams ir tėvams įtraukti specialią užduotį. Ji buvo iš pradinių klasių ketvirtokams skirto integruoto ugdymo vadovėlio „Vaivorykštė“ – pakvietėme sukurti eismo taisykles skraidantiems automobiliams. Per 15 minučių trukmės užduotį renginio dalyviai sukūrė tokių originalių taisyklių, kad tai virto idėja surengti konkursą visos Lietuvos vaikams“, – pasakoja konkurso komisijos narys Darius Radkevičius.

Anot jo, viename iš konkurso projekto kūrimo etapų iniciatyvinė grupė bandė susisiekti ir su NASA, kad paklausti apie galimybę tapti projekto partneriu ar įtraukti šios organizacijos atstovą į konkurso komisiją. Tačiau iš NASA buvo gautas atsakymas, kad nutraukus finansavimą NASA veikla laikinai sustabdyta. Tai paskatino konkurso iniciatyvinę grupę dar didesnei ambicijai – šioje sferoje savo veiklą sustabdžiusią NASA pavaduos Lietuvos ketvirtokai.

Prireiks integruoti daugybę gebėjimų

Anot D. Radkevičiaus, konkurse dalyvaujantys vaikai kviečiami nupiešti skraidančio automobilio eskizą, aprašyti patį automobilį, surašyti idėjas ir taisykles, išversti aprašymus į anglų kalbą, pagaminti prototipą bei nufilmuoti trumpą pristatymą. Konkurso laimėtojų komandos laukia prizas – ekskursija į kosmoso muziejų Belgijoje.

„Taisykles skraidantiems automobiliams kuriantiems vaikams prireiks dailės, gimtosios ir anglų kalbos, pasaulio pažinimo, etikos, technologijos ir informacinių technologinių žinių. Jie taip pat turės rinkti informaciją apie skraidančius automobilius, turimas žinias perkelti į naują kontekstą, ieškoti netradicinių sprendimų, o grupėje dirbantys moksleiviai dar turės susikurti savo darbo grupės taisykles. Tai suteiks džiaugsmo vaikams bei taps gyvu pavyzdžiu, kaip galima ugdyti vaiko asmenybę integruotai tyrinėjant ir aptariant gyvenimo reiškinius“, – aiškina D. Radkevičius.

Viena iš konkurso iniciatorių visuomenei siunčiamų žinučių yra tai, kad integralus, į reiškinius orientuotas ugdymas užtikrina ugdymo proceso vientisumą, tarpdalykinę integraciją. Tai padeda formuoti vaikų pasaulio visuminį vaizdą, vaikai lengviau supranta reiškinius ir suvokia mokymosi prasmę.

„Kviesdami ketvirtokus sukurti eismo taisykles skraidantiems automobiliams, norime parodyti tiek mūsų vaikų, tiek ir visos šalies švietimo potencialą. Švietimo ateitį ir gerovės visuomenės kūrimo galimybę matome, plėtojant integruoto ir projektinio ugdymo programas mūsų šalies švietimo įstaigose“, – sako D.Radkevičius.

Komisijoje – ekspertai iš viso pasaulio

Konkurso iniciatoriai atkreipia dėmesį, kad konkurso užduotis nėra labai didelis iššūkis pagal integruoto ugdymo koncepciją besimokantiems moksleiviams. Ketvirtokų vadovėlyje, kuris yra Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos patvirtinta ugdymo priemonė, tokių užduočių rastume ne vieną. Na, o užduotis sukurti eismo taisykles skraidantiems automobiliams, pasak D. Radkevičiaus, yra tikra XXI amžiaus užduotis.

Tarp dešimties konkurso komisijos narių yra ne tik mūsų šalies integruoto ugdymo entuziastai tokie kaip verslininkas ir visuomenės veikėjas Vladas Lašas, bet ir norvegas Oisteinas Kristiansenas – viso pasaulio vaikų žvaigždė, mokanti juos kūrybiškumo. O. Kristiansenas sutiko surengti Lietuvos vaikams piešimo šou prizų įteikimo dieną. Komisijoje yra taip pat pirmojo privataus licėjaus Ukrainoje įkūrėjas Vladimiras Spivakovskij, didžiausio integruotų pamokų tinklalapio www.edufuture.biz savininkas, bei Latvijos Mokslo centrų asociacijos prezidentas Paulas Irbinas, „Pirmoji Latvijos kosminė raketa“ projekto vadovas, „MarsOne“ misijos kandidatas, „Heliocentric Technologies Latvia“ vadovas.

Konkurse kviečiami dalyvauti visi Lietuvos pradinių klasių ketvirtokai. Konkurso dalyviais gali būti iš kelių mokinių sudarytos komandos. Atliktos konkurso užduoties paketą galima siųsti adresu skraidantys.automobiliai@konkursai.eu, o rezultatai bus paskelbti iki kovo pabaigos. Paskutinė diena pateikti atliktos užduoties paketą – 2019 m. kovo 8 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.