Tai prasideda: Rusija bandys atsijungti nuo interneto

Rusijos valdžios institucijos ir pagrindiniai interneto paslaugų teikėjai (IPT) planuoja atjungti šalį nuo bendro visapasaulinio interneto tinklo – apie tokį rengiamą eksperimentą praėjusią savaitę pranešė Rusijos naujienų agentūra „RosBiznesKonsalting“ (RBK), rašo zdnet.com

 Rusijos valdžios institucijos ir pagrindiniai interneto paslaugų teikėjai bandys atjungti šalį nuo bendro visapasaulinio interneto tinklo.<br> 123RF nuotr.
 Rusijos valdžios institucijos ir pagrindiniai interneto paslaugų teikėjai bandys atjungti šalį nuo bendro visapasaulinio interneto tinklo.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 9:51 PM, atnaujinta Feb 12, 2019, 11:27 AM

Šio eksperimento tikslas – surinkti duomenis bei įžvalgas, kurias galima būtų pateikti kaip pataisas įstatymui, pateiktam Rusijos Dūmos svarstymui praėjusių metų gruodį.

Pirmasis įstatymo projektas įpareigojo Rusijos IPT užtikrinti Rusijos interneto erdvės (vadinamojo „Runet“) nepriklausomybę užsienio agresijos atveju, kad šalis galėtų būti atjungta nuo likusio visapasaulinio interneto.

Be to, Rusijos telekomunikacijų įmonės taip pat turėtų įdiegti „technines priemones“, kurios leistų nukreipti visą Rusijos interneto srautą per šalies telekomunikacijų stebėtojo „Roskomnadzor“ patvirtintus arba valdomus elektroninių ryšių mazgus.

„Roskomnadzor“ tikrins srautą ir bandys blokuoti draudžiamą turinį, o taip pat sieks užtikrinti, kad srautas tarp Rusijos vartotojų išliktų šalies viduje – ir kad jis be priežasties nebūtų nukreipiamas per serverius užsienyje, kur galėtų būti perimtas.

Bandymo data neskelbiama, tačiau visa tai turėtų vykti iki balandžio 1 d., nes tada turėtų būti pateikti įstatymo, žinomo kaip „Nacionalinė Skaitmeninės Ekonomikos Programa“, pakeitimo siūlymai.

Eksperimentas sausio pabaigoje buvo suderintas su „Informacijos saugumo darbo grupe“. Pastarajai vadovauja Rusijos kibernetinio saugumo tarnybos „InfoWatch“ direktorė Natalija Kaspersky – kuri yra ir viena iš „Kaspersky Lab“ įkūrėjų. Minėta grupė apima svarbiausias Rusijos telekomunikacijų kompanijas – „MegaFon“, „Beeline“, „MTS“, „RosTelecom“ ir kitas.

Pranešama, kad visi šalies IPT sutiko su įstatymo tikslais, tačiau nesutiko su jo techniniu įgyvendinimu – kuris, jų manymu, sukels didelius Rusijos interneto ryšio sutrikimus. Teigiama, kad toks bandomasis atjungimas suteiktų jiems duomenis apie tai, kaip tokiu atveju realiai funkcionuotų jų tinklai.

Finanz.ru taip pat praneša, kad vietinės rusiškos paslaugos „Mail.ru“ ir „Yandex.ru“ pritaria atjungimo eksperimentui.

Rusijos vyriausybė jau daugelį metų dirba prie šio projekto, rašo „Zdnet“. 2017 m. Šalies pareigūnai sakė, kad iki 2020 metų Rusija planuota 95% bendro interneto srauto nukreipti į vietinius tinklus.

Rusijos valdžia dar 2014 ir 2018 m. išbandė vietinę DNS serverių kopiją – kuri taptų pagrindine „Runet“ šerdimi po galimo IPT atsijungimo nuo pasaulinio tinklo.

Tikimasi, kad pasiūlytas įstatymas – kurį labai remia Vladimiras Putinas – bus priimtas. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl tinkamų techninių metodų.

Rusijos vyriausybė sutinka ir padengti infrastruktūros keitimo sąnaudas. Galutinis visų šių veiksmų tikslas – sukurti tokią interneto filtravimo sistemą, kaip, pavyzdžiui, Didžioji Kinijos Ugniasienė – bet kuri leistų ir funkcionuoti vidiniam šalies interneto tinklui, rašo „Zdnet“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.