Teismas: programos „RTR Planeta“ retransliacija sustabdyta pagrįstai

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) atmetė kaip nepagrįstą Rusijos televizijos programų transliuotojų bei bendrovės „Init“ skundus dėl Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) 2018-02-14 sprendimo panaikinimo, tačiau bendrovei „Init“ gerokai sumažino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos 2018-04-25 sprendimu skirtą baudą.

 Teismas priėjo prie išvados, kad LRTK pagrįstai laikinai sustabdė televizijos programos „RTR Planeta“ retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje.<br> 123RF nuotr.
 Teismas priėjo prie išvados, kad LRTK pagrįstai laikinai sustabdė televizijos programos „RTR Planeta“ retransliavimą Lietuvos Respublikos teritorijoje.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2019, 3:24 PM

Rusijos televizijos programų transliuotojai „Rossijskoje Obščestvo po organizacii i upravleniju projektami v oblasti sriedstv masovoj informacii i masovych komunikacij“ (NP „Rosmedikom“) ir „Vserossijskaja gosudarstvennaja televizionnaja i radiovieščatelnaja kompanija“ prašė teismo panaikinti LRTK sprendimą, kuriuo buvo laikinai sustabdyta „RTR Planeta“ retransliacija, o „Init“ prašė panaikinti LRTK sprendimą skirti 150 tūkst. eurų baudą.

Teismas, išnagrinėjęs šį ginčą ir įvertinęs didžiulės apimties bylos medžiagą, vaizdo įrašus, teismo posėdyje šalių pateiktus paaiškinimus, priėjo prie išvados, kad LRTK pagrįstai laikinai sustabdė televizijos programos „RTR Planeta“ (įskaitant televizijos programos „Rossija RTR“) retransliavimą (platinimą) Lietuvos Respublikos teritorijoje. Teismas pritarė, kad LRTK pagrįstai ir teisėtai nustatė Visuomenės informavimo įstatymo nuostatų ir Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos pažeidimus dėl karo ir tautinės neapykantos kurstymo laidose, parodytose per televizijos programą „RTR Planeta“.

Teismas nustatė, kad „Init“ nevykdė LRTK sprendimo ir nuo 2018 m. vasario 27 d. iki 2018 m. kovo 1 d., t. y. 3 dienas, retransliavo uždraustą televizijos programą „Rossija RTR“. Už sunkų padaryto pažeidimo pobūdį ir sunkinančių atsakomybę aplinkybių buvimą LRTK bendrovei „Init“ už nustatytus pažeidimus pagrįstai paskyrė baudą. Tačiau, atsižvelgęs į pažeidimo trukmę, pasekmių neapibrėžtumą ir faktą, jog tokio pobūdžio pažeidimą „Init“ padarė pirmą kartą, teismas sumažino paskirtą baudą iki 50 tūkst. eurų.

Šioje byloje yra paskelbta ir vieno iš teisėjų kolegijos narių atskiroji nuomonė. Teisėja, sutikdama su teisėjų kolegijos nuomone dėl „RTR Planeta“ retransliacijos Lietuvoje sustabdymo teisėtumo, mano, kad reikėtų patenkinti „Init“ prašymą ir panaikinti LRTK sprendimą dėl baudos, nes, uždraudus aiškiai nurodytos televizijos programos „RTR Planeta“ platinimą Lietuvos Respublikoje ir nepriėmus nustatyta tvarka papildomo motyvuoto procesinio sprendimo apie kitų galimų televizijos programų tapatumą ar laikymą tapačiomis, negalima taikyti atsakomybės už kitų televizijos programų retransliavimą (platinimą).

Šis teismo sprendimas per 30 kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, apeliacinį skundą paduodant per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.