Rastas 2000 metų senumo įrankis, perrašantis tatuiruočių istoriją

Nudegusi oda mumijose mums rodo, kad žmonės dailino savo kūną tatuiruotėmis jau prieš tūkstančius metų. Deja, bet ne kiekviena kultūra mums palieka puikiai išsilaikusių įrodymų, kuriuos galėtume tyrinėti.

Rašiklio dydžio įrankį sudaro pora aštrių spyglių, pririštų prie žagrenio lazdelės su plonomis jukos lapeliais. Spyglių galai yra nusidažę juodai greičiausiai dėl anglies, kuri buvo naudojama kaip pigmentas.  <br>Vašingtono valstijos universiteto nuotr.  
Rašiklio dydžio įrankį sudaro pora aštrių spyglių, pririštų prie žagrenio lazdelės su plonomis jukos lapeliais. Spyglių galai yra nusidažę juodai greičiausiai dėl anglies, kuri buvo naudojama kaip pigmentas.  <br>Vašingtono valstijos universiteto nuotr.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2019, 2:41 PM, atnaujinta Mar 1, 2019, 3:18 PM

Nesenai Jutoje (JAV) buvo rastas įrankis, kuris įrodo, kad anasaziai – priešistorinė indėnų žemdirbių tauta, tatuiravosi jau prieš 2000 metų, o tai paankstina visą Amerikos tatuiruočių istoriją visu tūkstantmečiu.

„Apie Pietvakarių žmonių tatuiruotes nėra daug kalbama, nes niekada nebuvo realių įrodymų, kad jie tai iš tikrųjų darė. Šis įrankis mums suteikia daugiau informacijos apie anasazių kultūrą“, – sakė Vašingtono valstijos universiteto antropologas Andrew Gillreathas-Brownas.

Rašiklio dydžio įrankį sudaro pora aštrių spyglių, pririštų prie žagrenio lazdelės su plonomis jukos lapeliais. Spyglių galai yra nusidažę juodai greičiausiai dėl anglies, kuri buvo naudojama kaip pigmentas.

A.G.Brownas įrankį atrado ne pats. Jis apžiūrinėjo eilę daiktų, rastų 1972 metais gerai žinomoje „Turkey Pen Ruin“ archeologinėje aikštelėje. Visas regionas aplink čia yra žinomas dėl įvairių atradimų, bylojančių apie įvairialypę Vakarų Amerikos kultūrą, gyvavusią itin ilgą laiką iki XIV a., po kurio kokius nors pėdsakus jau yra sunku atsekti.

Nors istorikai jau žino apie tai, koks buvo anasazių likimas, jie vis dar nori išsiaiškinti kuo daugiau apie jų istoriją. Anksčiau rasti panašūs įrankiai privertė mokslininkus manyti, kad tatuiravimu to regiono žmonės pradėjo užsiimti vos prieš anasazių kultūros išnykimą – 1100-1280 metais pr. m. e.

Tačiau naujasis atradimas parodė, kad anasaziai ant savo kūnų piešė jau 1000 metų prieš tai. Siekdamas patvirtinti įrankio paskirtį, A.G.Brownas kartu su savo komanda išanalizavo artefaktą skenuodami jį elektroniniu mikroskopu ir ieškodami vandens pėdsakų. Jie taip pat perkūrė instrumentą ir panaudojo jį kiaulės odos tatuiravimui. Žinoma, šis atradimas nereiškia, kad anasaziams tatuiravimas buvo įprasta praktika.

Antropologams senovės tatuiruotės yra itin įdomios. Jie jau kurį laiką bando išsiaiškinti kada tiksliai žmonės pradėjo piešti ant kūno. Kai kurie mokslininkai mano, kad tatuiravimas gali būti ir kaip nors susijęs ir su žemdirbystės išpopuliarėjimu.

Štai archeologas Aaronas Deteris-Wolfas sako, kad tatuiruotės galėjo palaikyti ryšį tarp grupių.

„Kai gyveni kartu netoli žmonių, su kuriais esi visiškai nesusijęs, reikia sugalvoti būdą kaip tarpusavyje rasti ryšį“, – sako A.D.Wolfas.

Kol kas galime tik įsivaizduoti kokiais piešiniais puošėsi anasaziai. Yra užuominų, kad tai galėjo būti linijos iš taškų, bet niekas kol kas negali pasakyti ar taip buvo iš tikrųjų.

Parengta pagal „Science Alert“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?