Lrytas.lt videolaidoje #42 – apie lietuviškąjį charakterį prieš 101 metus ir dabar

Lietuva nepriklausomybę paskelbė prieš 101 metus, o štai netrukus minėsime ir 29-ąjį jos atkūrimą.

 Laidoje #42 lankysis istorikas Gediminas Kulikauskas.
 Laidoje #42 lankysis istorikas Gediminas Kulikauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 3:34 PM

Bet kas pasikeitė per tą amžių – ir kas išliko? Nesunkiai galime pasakyti, ką mes, lietuviai, galvojame ir kuo gyvename šiandien – bet kaip viskas buvo prieš 101 metus?

Istorikas Gediminas Kulikauskas knygoje „Lietuvio kodas“ pasakoja būtent apie tai – kaip mąstė, jautė ir kaip pasaulį matė XX a. pradžios lietuvis. Skaitant knygą darosi akivaizdu, kad panašumų su šiais laikais daugiau, nei pagalvotum.

Knyga pasakoja paprastas, buitiškas detales. Tam tarpe – net ir kartų konfliktus. Štai pavyzdžiui – kaip jaunimas sukdavosi, kai šeimos tėvas atkakliai nepirkdavo naujo vakarietiško automobilio naujos metalinės žagrės, o važinėdavo senu „moksvičiumi“ ardavo mediniu plūgu?

Arba – kodėl vyresnioji karta iki šiol kreivokai žiūri į verslą, ir kodėl lietuviui taip svarbu žemė ir nuosavybė? Pasirodo, visos šios pažiūros turi gilias šaknis ir tradicijas – gilesnes, nei sugalvotų daugelis.

Apie tai ir bus kalbama laidoje „#42 – autostopu per galaktiką su Adomu Rutkausku“. Tad skaičiusieji knygą turi puikią progą užduoti autoriui iškilusius klausimus, o neskaičiusieji – klausti apie bet ką, kas susiję su šimtmečio senumo Lietuva.

Klausimus kviečiame užduoti šio anonso komentaruose, o taip pat ketvirtadienį, laidos transliacijos metu – 12 val. 30 min, pagrindinėje Lrytas.lt „Facebook“ paskyroje.

Mokslo populiarinimo videolaida „#42 – autostopu per galaktiką su Adomu Rutkausku“ vyksta du kartus per mėnesį portale lrytas.tv bei lrytas.lt „Facebook“ paskyrose. Laidų įrašus taip pat galima rasti ir portale lrytas.lt bei lrytas.tv „Youtube“ kanale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?