NASA atsisakė planų rengti pirmąjį dviejų moterų išėjimą į atvirą kosmosą

JAV kosmoso agentūra NASA pirmadienį atsisakė planuoto pirmojo dviejų moterų išėjimo į atvirą kosmosą, nes Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) pritrūko tinkamo dydžio skafandrų.

JAV kosmoso agentūra NASA pirmadienį atsisakė planuoto pirmojo dviejų moterų išėjimo į atvirą kosmosą, nes Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) pritrūko tinkamo dydžio skafandrų. <br>123RF nuotr. 
JAV kosmoso agentūra NASA pirmadienį atsisakė planuoto pirmojo dviejų moterų išėjimo į atvirą kosmosą, nes Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) pritrūko tinkamo dydžio skafandrų. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-26 13:59, atnaujinta 2019-03-26 14:04

Christina Koch (Kristina Kuk) dabar ruošiasi atlikti užduočių kosmose su kolega amerikiečiu Nicku Hague'u (Niku Heigu), o ne su Anne McClain (En Maklein), kaip iš pradžių buvo planuota.

Jei Ch. Kock ir A. McClain drauge išeitų į atvirą kosmosą, tai būtų pirmas kartas, kai tokiomis sąlygomis dirbtų dvi astronautės.

Iki šiol tik iš 1998 metais pastatytos TKS į kosmoso išeidavo komandos vien iš vyrų arba iš vyrų ir moterų. Tokių komandų iš viso buvo jau 214.

A. McClain praėjusią savaitę su N. Hague'u dirbdama TKS išorėje įsitikino, kad jai geriau tinka vidutinio dydžio viršutinė skafandro dalis.

„Kadangi iki penktadienio, kovo 29 dienos gali būti paruoštas tik vienas vidutinio dydžio liemens skafandras, jį dėvės Koch“, – paaiškino NASA.

TKS naudojami kostiumai sudedami iš dviejų dalių, geriausiai tinkančių astronautų kūnams, sakė Brandi Dean (Brandi Din), atstovaujanti Teksaso mieste Hjustone įsikūrusiam Johnsono (Džonsono) kosmoso centrui, kur ruošiami amerikiečių astronautai.

Pasak jos, šiuo metu TKS yra po dvi kiekvieno iš trijų turimų dydžio – vidutinio, didelio ir labai didelio – viršutines skafandrų dalis.

„Darome viską, kad nuspėtumėm, kokio dydžio skafandrų prireiks astronautams, atsižvelgdami į tai, kokio dydžio skafandrą jie dėvėjo per mokymus Žemėje. Kartais astronautai mokosi dėvėdami skirtingus dydžius“, – pažymėjo ji aiškindama problemą, dėl kurios žlugo planai dėl penktadienį numatyto išėjimo į kosmosą.

„Vis dėlto asmenų dydžių poreikiai gali keistis esant orbitoje dėl kūno pokyčių, kuriuos gali lemti gyvenimas mikrogravitacijos sąlygomis“, – pridūrė B. Dean.

„Be to, jokių mokymų aplinka negali visiškai tiksliai imituoti išėjimo į kosmosą mikrogravitacijos sąlygomis, o asmuo gali suvokti, kad kosmose labiau tinka kiti dydžiai“, – aiškino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.