Kodėl ant JAV karių uniformų vėliavos siuvamos kita puse?

JAV vėliavą pažįsta visi. Tai – 13 horizontalių baltų ir raudonų juostelių ir mėlynas stačiakampis su 50 žvaigždučių. Šias vėliavas matome visur – nuo olimpinių žaidynių iki JAV pagamintų produktų. Tačiau vėliavos ant JAV karių uniformų atrodo kitaip – jose žvaigždutės yra atsuktos į dešinę. Kodėl taip yra?

Vėliavos ant JAV karių uniformų atrodo kitaip – jose žvaigždutės yra atsuktos į dešinę. Kodėl taip yra? <br>123RF nuotr. 
Vėliavos ant JAV karių uniformų atrodo kitaip – jose žvaigždutės yra atsuktos į dešinę. Kodėl taip yra? <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 11:23 AM

Galbūt tai jau esate pastebėję. Tai – pakankamai sena JAV Ginkluotųjų pajėgų tradicija. Ant pečių siuvamos vėliavos visada atrodo atvirkščiai – tarsi veidrodinis atspindys to, ką esame įpratę matyti. Tačiau taip yra ne be reikalo.

Sakyti, kad vėliavos prie uniformų siuvamos atvirkščiai, būtų netikslu. JAV vėliava neturi gerosios ir blogosios pusės. Tiesą sakant, daugelis vėliavų neturi gerosios ir blogosios pusės. Vėliavos tradiciškai rišamos prie stiebo, todėl turi viršų ir apačią, tačiau neturi kairės ir dešinės. Iškeltos vėliavos plevėsuoja vėjyje ir gali atsisukti tai viena, tai kita puse. Įstatymai reglamentuoja, kaip skirtingose situacijose vaizduojami valstybės simboliai. JAV nurodoma, kad vėliava yra prie stiebo yra tvirtinama ta puse, kurioje yra žvaigždutės.

JAV ginkluotųjų pajėgų taisyklės nurodo, kad ant uniformų žvaigždutės turi būti atsuktos į dešinę. Ir tai nėra atvirkščiai – juk ant stiebų plevėsuojančios vėliavos gali būti stebimos iš visų pusių. Tačiau įdomu tai, kad toks vėliavos vaizdavimas ant uniformos turi simbolinę prasmę.

Valstybės vėliava visada lydi karius į mūšį. Jei įsivaizduotumėte, kad kariai nešasi ant stiebo iškeltą vėliavą, ji judant pirmyn plevėsuotų už stiebo. Lygiai taip pat vėliavos ant karių uniformų simbolizuoja veržimąsi pirmyn. Ant lėktuvų JAV vėliava taip pat vaizduojama atsisukusi žvaigždutėmis į priekį.

Taigi, jokio „atvirkščiai“ čia nėra. Kita vertus, greičiausiai jokia kita valstybė savo vėliavų taip nevaizduoja. Kai kurios ant vėliavų turi užrašus, o kitos įstatymai yra tarsi įtvirtinusios „gerąją“ vėliavos pusę tokiems simboliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.