Nuo fotografavimo tamsoje iki bepiločių aptikimo: per savaitgalį lietuviai kariuomenei sukūrė 40 sprendimų

Balandžio 14 d. pasibaigusi tris dienas trukusioje Lietuvos gynybos technologijų kūrybos stovykloja „DELTA 1“ pranoko visus organizatorių lūkesčius – buvo pristatyti kibernetinio saugumo, programinės ir techninės įrangos sprendimai, virtualiosios realybės mokymosi platformos, dirbtinio intelekto panaudojimas vaizdų atpažinimui, paramedikų darbą lengvinantys sprendimai, karinių veiklų simuliacija ir modeliavimas, kariuomenės žinomumo, populiarumo didinimo ir kiti sprendimai.

 Buvo pristatyti kibernetinio saugumo, programinės ir techninės įrangos sprendimai, virtualiosios realybės mokymosi platformos, dirbtinio intelekto panaudojimas vaizdų atpažinimui, paramedikų darbą lengvinantys ir kiti sprendimai.<br> 123RF iliustr.
 Buvo pristatyti kibernetinio saugumo, programinės ir techninės įrangos sprendimai, virtualiosios realybės mokymosi platformos, dirbtinio intelekto panaudojimas vaizdų atpažinimui, paramedikų darbą lengvinantys ir kiti sprendimai.<br> 123RF iliustr.
 220 inovatorių iš Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniau Gedimino technikos ir Vytauto Didžiojo universitetų, įvairiausių programavimo bei inžinerinių kompanijų susibūrė į 40 komandų,<br> Vaigos Zalatoriūtės ir LK nuotr.
 220 inovatorių iš Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniau Gedimino technikos ir Vytauto Didžiojo universitetų, įvairiausių programavimo bei inžinerinių kompanijų susibūrė į 40 komandų,<br> Vaigos Zalatoriūtės ir LK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

KAM

Apr 15, 2019, 4:48 PM, atnaujinta Apr 16, 2019, 1:05 PM

220 inovatorių iš Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniau Gedimino technikos ir Vytauto Didžiojo universitetų, įvairiausių programavimo bei inžinerinių kompanijų susibūrė į 40 komandų ir kiekviena jų sugeneravo ir pateikė daugiau ar mažiau išdirbtus techninius sprendimus, prototipus ar net realiai veikiančius prietaisus, kurie galėtų būti aktualūs Lietuvos kariuomenės veikloje.

„DELTA 1“ komisija, sudaryta iš Kauno technologijos universiteto, Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės ir „Centric IT Solutions Lithuania“ atstovų, atrinko 5 komandų darbo rezultatus, kurie buvo apdovanoti piniginiais prizais – o dvi komandos sulaukė specialių rėmėjų dovanų.

Pagrindinis vieno iš organizatorių – Krašto apsaugos ministerijos – įsteigtas prizas – 2 000 eurų čekis – vienbalsiu komisijos sutarimu, atiteko komandai „Holobeam“. 5 vilniečių komanda pristatė dirbtiniu intelektu paremtą technologiją, kuri visiškoje tamsoje paprastu telefonu padarytas nuotraukas, konvertuoja į aukštos kokybės, lengvai ir aiškiai įžiūrimus vaizdus. Prezentacijos metu dalyviai pademonstravo kokybinį skirtumą nuo jau esančių vaizdų redagavimo priemonių, kas pabrėžė jų unikalumo aspektą. „Holobeam“ komandą sudarė tyrėjai ir specialistai iš įvairių sričių – dirbtinio intelekto, duomenų mokslų, biotechnologijos bei 3D dizaino.

„Renginio metu sukūrėme prototipą, tačiau jis neturi grafinės sąsajos. Dėl šios priežasties konvertuoti naktines nuotraukas gali būti sudėtinga vartotojui. Norime, jog tai būtų naudingas įrankis Lietuvos kariuomenei, tad pasistengsime šį sprendimą jiems padaryti patogesnį ir intuityvesnį“, – apie tolimesnes idėjos vystymo perspektyvas kalbėjo nugalėtojų komandos atstovas Laurynas Karpus.

Paklaustas, kaip vertina „DELTA 1“ hakatono iniciatyvą, L.Karpus sakė, jog pamatė nepaprastą kiekį įspūdingų inovacijų, kurios buvo sukurtos vos per tris dienas – „tai puikus pavyzdys, kodėl tokie renginiai yra nepaprastai svarbūs. Tikimės, jog šis ir panašūs renginiai įgaus pagreitį Lietuvoje ir vyks daug dažniau!“

Antra vieta atiteko komandai „Big brother detector“, už sukurtą tam tikros informacijos rinkimą iš kitų šaltinių arba socialinės medijos. „Mūsų sukurtas sistemos prototipas geba prafiltruoti informaciją su paveikslėliais, o naudojantis neuroninias tinklais arba algoritmais, juos įvertinti ir tuose vaizduose atpažinti karinę techniką. Vėliau kariniai įrenginiai gali būti identifikuojami pagal modelius“, – sakė vienas iš komandos narių Krašto apsaugos savanorių pajėgų savanoris Kazimieras Sadauskas.

Skambiu pavadinimu tandemas „Širšės“, pristatę alternatyvios komunikacijos sprendimą – „bepilotį pašto karvelį“ – mikro serverį saugiam duomenų perdavimui, užsitarnavo trečią prizą. Ketvirtuoju prizu buvo apdovanota komanda „March+“, kuri jau finalinių pristatymų metu buvo parengusi prototipą, leidžiantį stebėti kario sveikatos būklę ir perduoti apie ją informaciją. Komanda „Unofficial FIDI team“, pristačiusi technologiją, aptinkančią bepiločius orlaivius, pasitelkiant VIS/NIR/FIR kamerų vaizdus apdovanota penktuoju prizu.

Specialiuosius rėmėjų įsteigtus prizus laimėjo dvi komandos – „VCS Practise“, pristačiusi komunikacijos tarp dviejų įrenginių ir vietos nustatymą be GPS galimybę. Paskatinimo plėtoti idėją su rėmėjų „ELSIS PRO“ pagalba sulaukė ir komanda ADDS – pristačiusi technologiją, kuria galima paveikti priešo valdomą droną.

Pirmasis gynybos technologijų hakatonas dar prieš renginį sulaukė didelio susidomėjimo – gauta daugiau nei 400 asmenų registracijų dalyvauti hakatone, tačiau vietų skaičius buvo limituotas – atrinkta kiek daugiau nei 220 dalyvių. Tai aukštas kompetencijas turintys asmenys – IT specialistai (jų čia buvo daugiausiai), inžinieriai, dizaino ir mechanikos sričių, biomedicinos mokslų atstovai ir kiti. Daugelis į hakatoną „DELTA 1“ atvyko jau su komandomis, tačiau buvo ir tokių, kurie savo įgūdžius ir kompetencijas subūrė į vieną vietą jau renginio vietoje.

Krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas sakė, kad visi dalyviai yra laimėtojai, nes įveikė didžiulę atranką ir pateko į šį hakatoną – bei linkėjo, kad tai taptų jų inovatyvių idėjų sėkmingo kelio pradžia.

Pirmą kartą Lietuvoje vykusi gynybos technologijų kūrybos stovykla „DELTA 1“ organizuota balandžio 12-14 d. Lietuvos kariuomenės Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje (Jonavos r.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.