Skelbia kibernetinio incidento prieš krašto apsaugos ministrą tyrimo ataskaitą

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC) skelbia viešą tyrimo ataskaitą apie balandžio 10-12 d. prieš krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, kitas Lietuvos valstybės institucijas bei jų pareigūnus, taip pat žiniasklaidos priemones vykusią kompleksinę kibernetinę-informacinę ataką. Tyrimo ataskaitą galite parsisiųsti iš NKSC interneto svetainės.

 NKSC skelbia viešą tyrimo ataskaitą apie balandžio 10-12 d. ataką prieš krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
 NKSC skelbia viešą tyrimo ataskaitą apie balandžio 10-12 d. ataką prieš krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-19 15:02

NKSC viešoje tyrimo ataskaitoje pateikiama kibernetinio incidento analizė, joje dėmesys skiriamas atakai įgyvendinti piktavalių pasirinktiems metodams ir priemonėms, taip pat nurodomos ir rekomendacijos gyventojams ateityje kritiškai vertinti pateikiamą informaciją ir nepasiduoti manipuliacijoms.

Kompleksinė (kibernetinė-informacinė) ataka prasidėjo balandžio 10 d., kai suklastojus siuntėjo adresą ir prisistačius Krašto apsaugos ministerijos darbuotoju, buvo išplatintas melagingo turinio el. laiškas su įterpta nuoroda tikslinei auditorijai: Lietuvos Respublikos valstybės institucijų atstovams, politikams.

Ataka paveikė interneto naujienų portalus „Kas vyksta Kaune“ ir „The Baltic Times“, pateikiant dezinformaciją apie neva teisėsaugos institucijų atliekamą tyrimą. Melagingos naujienos išsiplėtė ir į socialinius tinklus ir interneto tinklalapius.

NKSC primena ir įspėja gyventojus, kad gavus įtartino turinio el. laiškus, visų pirmiausia jų neplatinti bei nespausti juose esančių nuorodų. Informacijos ir el. laiškų klastojimas pasitelkiant socialinės inžinerijos metodą yra tipinė kibernetinė ataka, kurių skaičius pastaruoju metu tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje auga eksponentiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.