Rusija taupo: į metalo laužą nurašė savo legendinius kreiserius

Rusijos karinis laivynas ir valstybinė branduolinės energetikos kompanija „Rosatom“ nusprendė nebepratęsti dviejų legendinių branduolinių Kirovo klasės kreiserių eksploatacijos, rašo laikraštis „Izvestije“.

 Kirovo klasės kreiseris „Petras Didysis“šiuo metu tarnauja flagmanu Šiaurinėje Rusijos flotilėje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Kirovo klasės kreiseris „Petras Didysis“šiuo metu tarnauja flagmanu Šiaurinėje Rusijos flotilėje.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 2:06 PM

Pasak paskutinių savaičių pranešimų žiniasklaidos, dėl finansavimo trūkumo Rusijos karinis jūrų laivynas nusprendė atiduoti perdirbti du sunkiuosius branduolinius Kirovo klasės kreiserius „Admirolas Ušakovas“ ir „Admirolas Lazarevas“.

Sunkieji raketiniai kreiseriai „Admirolas Ušakovas“ (gamyklinis numeris 800) pagal projektą 1144 ir „Admirolas Lazarevas“ (gamyklinis numeris 801) pagal projektą 11442 jau kurį laiką nebe tarnyboje, o jų atidavimas į metalo laužą numatytas 2021 m.

Pirmojo utilizavimui planuojama skirti 400 mln. rublių (5,6 mln. eurų), antrojo – 350 mln. rublių (4,9 eurų), rašo „Defence Blog“.

Kirovo klasės – dar žinomos kaip Orlan klasės – kreiseriai yra branduoline energija varomi Rusijos Karinio jūrų laivyno laivai, patys didžiausi ir sunkiausi karo laivai (išskyrus lėktuvnešius ir jūros desanto laivus) pasaulyje. Jie buvo sukurti JAV lėktuvnešių kovinių grupių naikinimui. Antrinė Kirovo klasės laivų paskirtis buvo logistinių JAV ir Kanados laivų naikinimas, siekiant atkirsti Europoje išlaipintas žemės pajėgas nuo jų bazių namų šalyse.

Iš viso buvo pastatyti keturi laivai: „Admirolas Ušakovas“, „Admirolas Lazarevas“, „Admirolas Nachimovas“ ir „Petras Didysis“. Pastarasis šiuo metu tarnauja flagmanu Šiaurinėje Rusijos flotilėje. Tuo tarpu „Admirolas Nachimovas“ yra atnaujinamas ir tikimasi, kad jis į tarnybą sugrįš 2021 m.

2014 m. Rusija skelbė planus renovuoti visus keturis Kirovo klasės kreiserius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.