Atrodo paprastas, bet KGB ir specialiosios pajėgos šį pistoletą mėgo ne be reikalo

Tai – MSP „Groza“ („Perkūnija“). Ir šis pavadinimas yra gana ironiškas, nes šis mažas pistoletas šaudė beveik visiškai tyliai. Tik kaip tai įmanoma?

 Tai – MSP „Groza“ („Perkūnija). Ir šis pavadinimas yra gana ironiškas, nes šis mažas pistoletas šaudė beveik visiškai tyliai.<br> Vitalijaus V. Kuzmino nuotr.
 Tai – MSP „Groza“ („Perkūnija). Ir šis pavadinimas yra gana ironiškas, nes šis mažas pistoletas šaudė beveik visiškai tyliai.<br> Vitalijaus V. Kuzmino nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 9:47 AM, atnaujinta May 20, 2019, 2:15 PM

„Mažas Specialios paskirties Pistoletas“ („Малогабаритный Специальный Пистолет“) buvo sukurtas dar 1972 metais. Jis sveria vos 530 gramų, o jo ilgis siekia tik 115 mm. Tai yra išties kompaktiškas pistoletas ir tai prisidėjo prie jo funkcionalumo – tačiau jį KGB ir specnazas (specialieji Sovietų sąjungos, o vėliau ir Rusijos daliniai) mėgo ne dėl to.

MSP šaudo 7,62×38 mm šoviniais. Tiesa, ne bet kokiais – naudojama SP-3 amunicija. Ji ypatinga tuo, kad neskleidžia beveik jokio garso. Kaip tai įmanoma?

Kaip tikriausiai žinote, šūvio garsą sukelia greitai išsiplėtusios dujos, kurios uždegamos šūvio metu. Jos iš tūtelės iš išstumia kulką, kuri greitai lekia taikinio link. SP-3 šoviniai yra ypatingi tuo, kad tarp kulkos ir parako kameros yra pertvara. Kai parakas yra įžiebiamas, ta pertvara yra nustumiama į priekį ir su didele jėga meta kulką pirmyn. Tačiau pati pertvara tūtelės nepalieka – ji įstringa jos gale. Taigi, išsiplėtusios dujos nepasiekia atviros erdvės, todėl nepasigirsta tas aiškus šūvio garsas.

MSP yra toks mažas, kad jame telpa tik du šoviniai – po vieną į kiekvieną 66 mm ilgio vamzdį. Šūviai paleidžiami paeiliui su kiekvienu nuleistuko paspaudimu. Abu šoviniai gali būti greitai įstatyti į ginklą vienu judesiu.

MSP panaudojimo istorija nėra žinoma, tačiau šis ginklas buvo sukurtas specialioms operacijoms – įsiskverbimui į priešo teritoriją ir taikinių pašalinimui. Būtent dėl to MSP ir yra toks mažas – jį lengva paslėpti. Manoma, kad MSP pistoletas buvo panaudotas Sovietų sąjungos intervencijos į Afganistaną metu, taip pat Šaltojo karo metais vykdant slaptas operacijas Centrinėje Amerikoje.

MSP tikrai nebuvo tobulas – juk vienu metu jame tilpo tik du šoviniai. Nors jis veikė tyliai, lygiai taip pat tyliai galėjo veikti ir šiek tiek didesnis pistoletas su įprasta dėtuve. Todėl su laiku MSP buvo pakeistas modernesniais ginklais, kurie yra didesni ir sunkesni, bet efektyvesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.