Sveikiname! „Google“ jau kiša nosį ir į jūsų piniginę

Jau visi žino, kad naudojantis internetu, apie mus yra renkama tam tikra informacija – o vėliau panaudojama personalizuotoms reklamoms. Neseniai paaiškėjo, kad „Google“ seka ir tai, ką perkame – net jei tą daiktą įsigijome nuėję į parduotuvę ar užsisakę iš kokios nors kitos elektroninės parduotuvės ne tiesiogiai per „Google“.

Neseniai paaiškėjo, kad „Google“ seka ir tai, ką perkame, net jei tą daiktą įsigijome nuėję į parduotuvę ar užsisakę iš kokios nors kitos elektroninės parduotuvės ne tiesiogiai per „Google“. <br>123RF nuotr. 
Neseniai paaiškėjo, kad „Google“ seka ir tai, ką perkame, net jei tą daiktą įsigijome nuėję į parduotuvę ar užsisakę iš kokios nors kitos elektroninės parduotuvės ne tiesiogiai per „Google“. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2019, 7:40 AM, atnaujinta May 22, 2019, 7:41 AM

Praėjusią savaitę „New York Times“ pasirodė „Google“ generalinio direktoriaus Sundaro Pichai straipsnis, kuriame jis kalbėjo apie tai, kad „privatumas neturėtų būti prabanga“ – kitaip sakant, kad privatumas turi būti užtikrintas visur ir visada. Tačiau panašu, kad kompanija nėra linkusi šios minties laikytis savo pačių paslaugų ribose. „Google“ renka visą asmeninę informaciją apie tai, ką pirkome, nurodydami savo „Gmail“ adresą. Be to, surinktos informacijos taip lengvai ištrinti nepavyks.

Sukurtas puslapis vadinasi „Pirkiniai“ (savąjį galite pamatyti paspaudę čia, nuoroda veda į jūsų „Google“ paskyrą), o jį atsidarius, pasirodo sąrašas daiktų, kuriuos pirkome. Tiesa, čia jie yra ne visi – šiame puslapyje nerasite to, ką pirkote anksčiau nei 2012 m.

Žinoma, iš karto kyla klausimas, kodėl ir kaip tai vyksta bei kaip šia informaciją ištrinti. Visų pirma, „Google“ mato kiekvieną pirkinį , įsigytą per jūsų „Gmail“ paskyrą į kurią gavote skaitmeninį pirkinio čekį. Šiandien tai itin populiaru ir be abejo patogu – nes nereikia namuose laikyti svarbių čekių, kurie gali išblukti ar pasimesti. Taigi, kitaip sakant, jei tas čekis yra jūsų elektrinio pašto paskyroje, „Google“ jau turi informaciją, ką, kada ir už jūs pirkote.

„Sukūrėme šį puslapį vien tam, kad žmonėms būtų patogiau matyti visus savo pirkinius vienoje vietoje. Šią informaciją galima bet kada ištrinti. Mes šios informacijos, gautos per „Gmail“, nenaudojame reklamų kūrimui“, – teigė „Google“ atstovas.

Ištrinti – ne taip paprasta

Bet pabandžius ištrinti visą šią informacija. paaiškėjo, kad viskas ne taip lengva, kaip atrodo. Įrašas apie pirkinį iš „Pirkinių“ puslapio dingsta tik tada, jei ištrinate skaitmeninį čekį iš savo „Gmail“ paskyros. Nors kai kurie čekiai gali būti nereikalingi, kitus išsaugoti mes norime – o tokiu atveju įrašas lieka ir „Pirkinių“ puslapyje. Taigi, ant įrašo paspaudus „trinti“ esame perkeliami į elektroninį laišką, kurį trinsime arba ne.

„Google“ privatumo puslapyje rašoma, kad visą informaciją apie pirkinius gali matyti tik tos paskyros savininkas – tačiau taip pat minima, kad „informacija apie pirkinius gali būti išsaugoma ir kitose „Google“ teikiamose paslaugose“. Čia taip pat teigiama, kad šią informaciją galima ištrinti įėjus į puslapį „Mano veikla“.

Tačiau... ne, to padaryti negalima. „Mano veikla“ puslapyje nėra tokio nustatymo, kuris leistų ištrinti įrašus apie pirkinius.

„Google“ teisinosi, kad tokį pirkinių sekimą galima ištrinti visiškai, tačiau norint tai padaryti, reikia eiti į visai kitą puslapį ir ten ieškoti reikiamų nustatymų. Na, bet pabandžius praktiškai – nieko neįvyko. Tokios funkcijos, kaip visiškai išjungti sekimą, net nebuvo – tik „Google“ dar kartą priminė, kad jie iš „Gmail“ surinktų duomenų niekur nenaudoja ir jais nesidalina.

Bet vis tiek daug kas lieka neaišku. Kodėl jie renka informaciją iš „Gmail“ ir deda ją į „Pirkinių“ puslapį – nors daugelis žmonių net nežino, kad toks išvis egzistuoja? Net jei informacija ir nėra naudojama reklamoms, kam „Google“ reikalinga informacija apie žmonių pirkinius ir kodėl ją yra taip sudėtinga ištrinti?

„Google“ pažadėjo, kad ateityje pasistengs supaprastinti nustatymus ir padaryti taip, kad žmonės juos geriau suprastų.

Parengta pagal CNBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.