Šis pistoletas ne veltui buvo keturvamzdis – jis šaudė ten, kur kiti ginklai neveikdavo

Tai – SPP-1. Šis pistoletas buvo sukurtas dar septintajame dešimtmetyje, o naudoti imtas 1971 metais. Kaip galite įsivaizduoti, šis ginklas nėra skirtas savigynai ar sportui – tai yra karinėms reikmėms skirtas pistoletas. Tik šaudo jis ne ten, kur kiti pistoletai.

 SPP-1 buvo specialiai sukurtas kariams-narams.<br> Wikimedia commons
 SPP-1 buvo specialiai sukurtas kariams-narams.<br> Wikimedia commons
 SSP-1 šaudo stėliniais šoviniais.<br> Wikimedia commons
 SSP-1 šaudo stėliniais šoviniais.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 7:47 AM

SPP-1 buvo specialiai sukurtas kariams-narams. Povandenines operacijas vykdantys kariai yra labai svarbios pajėgos. Jie gali nepastebėti priartėti prie įvairių objektų, atlikti misiją, o tada pasišalinti. Jie taip pat gali ardyti komunikacijų linijas, dėti sprogmenis, vykdyti kitas užduotis. Tačiau net ir po vandeniu jie gali susidurti su priešininkais, todėl kuriami povandeniniai ginklai.

SPP-1 – tai specialiai šaudymui po vandeniu skirtas pistoletas, kurio dizainą kadaise sukūrė žinomas inžinierius Vladimiras Simonovas. Iš tikrųjų ir paprasti pistoletai gali šaudyti po vandeniu. Tik jų problema ta, kad kulkos toli nenuskrieja – vanduo jas kaipmat sustabdo arba nukreipia nuo taikinio. Todėl SPP-1 šaudo ne paprastais šoviniais. Piotras Sozonavas ir Olegas Kravčenko sukūrė specialų 4,5 × 40 mm šovinį. Vietoje įprastos apvalių formų kulkos šis šovinys turi 115 mm ilgio strėlę, sveriančia 12,8 g. Su strėle šovinio ilgis siekia 145 mm, o svoris – 17,5 gramus. SPP-1M versija turi šiek tiek didesnę nuleistuko apsaugą, kad narui būtų lengviau šaudyti su pirštinėmis.

SPP-1 turi keturis vamzdžius, specialus į spyną įstatomas šovinių laikiklis leidžia juos visus užtaisyti vienu metu. Patys vamzdžiai neturi graižtvų, nes jų strėliniam pistoletui tiesiog nereikia. Dėl šios priežasties SPP-1 ore šaudo labai netaikliai. O štai po vandeniu SPP-1 veikia geriau nei didesni pneumatiniai strėliniai ginklai.

Šauliui tereikėdavo spausti gaiduką ir ginklas paeiliui iššaudydavo visus vamzdžius. SPP-1 galėdavo būti užtaisomas šoviniais tiek po vandeniu, tiek virš vandens – tam tereikėdavo sekundės. Efektyvaus šūvio nuotolis labai priklauso nuo gylio – 5 metrų gylyje jis siekia 17 metrų, 20 metrų gylyje – 11 m, o 40 metrų gylyje – tik 6 m. Efektyvaus SPP-1 pistoleto šūvio nuotolis ore siekia 15-20 metrų, tačiau tokioje aplinkoje ginklas yra labai netaiklus.

Užtaisytas SPP-1 sveria vos daugiau nei kilogramą. Tai yra pakankamai kompaktiškas pistoletas, tačiau jo funkcija yra labai specifinė. Šie ginklai niekada nebuvo labai plačiai naudojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.