Branduolinis incidentas Europoje, apie kurį girdėjo nedaugelis: buvo įveltas tualetas

Jungtinėje Karalystėje niekada nebuvo tokios baisios branduolinės katastrofos, kaip Černobylije, tačiau teigiama, kad praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje įvyko kiek keistesnis incidentas, kurio dalyviais tapo tualetas ir radioaktyvios atliekos.

Nors atominė elektrinė ir gali būti pastatyta pagal saugiausius standartus – vis tiek vienas paprastas darbuotojas gali sukelti chaosą. <br>123RF nuotr.
Nors atominė elektrinė ir gali būti pastatyta pagal saugiausius standartus – vis tiek vienas paprastas darbuotojas gali sukelti chaosą. <br>123RF nuotr.
2015 metais miręs autorius Terry Pratchettas, savo asmeninių esių rinkinyje pasakoja įdomias ir keistas istorijas.<br>Scanpix nuotr.
2015 metais miręs autorius Terry Pratchettas, savo asmeninių esių rinkinyje pasakoja įdomias ir keistas istorijas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2019, 9:48 PM, atnaujinta Jun 13, 2019, 7:03 AM

2015 metais miręs itin populiarus fantastikos ir satyros rašytojas Terry Pratchettas savo esė rinkinyje papasakojo labai įdomią – ir be abejonės keistą – istoriją iš tų laikų, kai jam teko dirbti atominės elektrinės, priklausiusios Britanijos Centrinės elektros energijos gamybos valdybai, atstovu spaudai.

Savo pasakojimą jis pradeda teiginiu, kad nors atominė elektrinė ir gali būti pastatyta pagal saugiausius standartus – bet vienas paprastas darbuotojas vis tiek gali sukelti chaosą.

Šį incidentą autorius pavadino „Fredo veiksniu“ – bet tai nereiškia, kad incidentą sukėlusio darbuotojo vardas iš tikrųjų buvo Fredas.

„Fredas nebuvo blogas žmogus, jis taip pat nebuvo blogas darbuotojas. Jis tapo nekalta kitų žmonių prielaidų auka“, – rašo T.Pratchettas.

„Tokio tipo situacijų mes turėdavome nemažai. Štai, pavyzdžiui, turėtų būti neįmanoma, visiškai neįmanoma sugalvoti išpilti radioaktyvias atliekas į tualetą. Bet niekas to nepasakė Fredui“, – pasakoja rašytojas.

Esė rašoma, kad kai Fredas baigė valyti reaktoriaus viršų, jis paėmė kibirą radioaktyvių atliekų, kurios jam atrodė tik kaip paprasčiausias purvinas vanduo, ir išpylė visa tai į tualetą. Na, o netrukus po to medikai-fizikai, tikrindami surenkamąjį kanalizacijos šulinį, išgirdo, kaip Geigerio skaitiklis ima traškėti.

„Galiausiai inžinieriams teko sukti galvą, kaip tarp 300 tūkst. litrų š... surasti radiaktyviąsias medžiagas“, – prisimena rašytojas.

Buvo sušauktas susitikimas, kuriame dalyvavo nuotekų valymo ir atominės elektrinės darbuotojai. Čia jie aptarė, kaip reikėtų spręsti šią sudėtingą ir keistą problemą.

„Galiausiai jie sugalvojo „meistrišką“ išeitį: išpumpuoti visą kanalizacijos turinį į cisternas, nugabenti jas į Midlendo regione esančią šiluminę jėgainę ir ten viską sudeginti. Vėliau pelenai buvo išberti ant konvejerio juostos ir praleisti per Geigerio skaitiklį“, – rašo T.Pratchettas.

Pats autorius teigia buvęs „sužavėtas“ tokio plano išradingumu, tačiau jis iš tiesų padėjo atpažinti ir pašalinti radioaktyvias medžiagas. 

Galų gale tokios keistos situacijos itin paveikė T.Patchettą, kuris turėjo valdyti visas atominėje elektrinėje kilusias krizes ir kontroliuoti, kokia informacija pasiekia žiniasklaidą – todėl jis nusprendė pakeisti darbą ir pradėjo rašyti knygas.

Jis teigė, kad trečdalį vieno savo romano jis parašė po to, kai „viena iš atominių elektrinių, kurioje jis dirbo atstovu spaudai, sprogo“.

Tačiau vėliau jis kiek patikslino aplinkybes, sakydamas, kad „na, ji techniškai nesprogo, tiesiog įvyko nedidelis nutekėjimas. Tikrai nedidelis. Vargu ar kas nors jį pastebėtų. Ir niekas nemirė. Patikėkite manimi“.

T.Pratchettas daugiausia rašė satyrinę maginę fantastiką ir savo laiku jis buvo iškovojęs tiek produktyviausio, tiek vieno populiariausių Britanijos rašytojų titulą – o galiausiai buvo įšventintas ir į riterius. Keletas jo knygų yra išleista ir lietuvių kalba. Šiuo metu rodomas ir serialas, pastatytas pagal bendrą T.Pratchetto ir Neilo Gaimano romaną „Good Omens“ (liet. „Gera lemiantys ženklai“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.