Sunku patikėti: septynmetis lietuvis skaičiuoja greičiau nei kompiuteris

Pirmokas Gabijus Beržinis mintinai skaičiuoja turbūt greičiau nei kompiuteris. Vaikas akimirksniu atlieka net sudėtingus aritmetinius veiksmus. Šie neeiliniai gebėjimai jam pelnė sėkmę tarptautinėje mintinio skaičiavimo olimpiadoje.

Mokytoja R.Pėželienė sakė, kad Gabijus ne tik talentingas, bet ir darbštus.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Mokytoja R.Pėželienė sakė, kad Gabijus ne tik talentingas, bet ir darbštus.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-15 05:59

Iš Sankt Peterburge, Rusijoje, vykusios tarptautinės mintinio skaičiavimo olimpiados Gabijus grįžo užėmęs trečiąją vietą.

Kauno technologijos universiteto Inžinerijos licėjaus pirmokas skaičiavimo varžytuvėse rungėsi septynerių–aštuonerių metų grupėje. Olimpiadoje dalyvavo per 300 vaikų iš įvairių pasaulio valstybių.

Tarp prizininkų vaikas pateko atlikęs daugybę užduočių. Sudėties ir atimties veiksmams su dviženkliais ir vienženkliais skaičiais buvo skiriama nuo ketvirčio iki pusės sekundės.

Dalybos ir daugybos veiksmams, kuriuose netrūko net keturženklių skaičių, buvo skirta po 10 sekundžių.

Skaičiuoja nuo ketverių metų

Gabijaus pasiekimas – pirmasis „Menar akademijos“, kurioje Lietuvoje mokosi per 1,2 tūkst. mokinių, laimėjimas užsienyje.

Ankstesniais metais Lietuvoje vykusiose tarptautinėse olimpiadose lietuviai buvo iškovoję prizinių vietų. Pernai Gabijus Lietuvos mintinio skaičiavimo olimpiadoje užėmė trečiąją vietą.

Pirmoko mama Irmantė Balčikonytė tikino, kad jos sūnus labai anksti pradėjo skaityti ir skaičiuoti.

„Gabijui buvo vos ketveri, kai jis išmoko skaityti. Pastebėjome, kad vaikui labai patinka ir sekasi skaičiuoti.

Norėdami lavinti jo talentą atvedėme sūnų į „Menar akademiją“. Jis mokslus tęsia trečius metus“, – kalbėjo I.Balčikonytė.

Atlieka ir namų darbus

Motinos teigimu, Gabijus lengvai mintyse per kelias sekundes gali sudauginti dviženklius skaičius. Jam puikiai sekasi ir dalyba. Vaikas mintyse gali greitai padalyti keturženklį skaičių iš dviženklio.

„Beveik visi žmonės nustemba išvydę, kaip berniukas skaičiuoja. Toks mintinis skaičiavimas atrodo tikrai nepaprastai.

Tačiau vien talento nepakanka – už šio gebėjimo slypi daug įdėto darbo. Vien mokytis akademijoje negana, reikia nuolat ruošti namų darbus.

Būna dienų, kai Gabijui nesinori prisėsti prie namų darbų, bet jeigu jau prisėda – negali atsitraukti, kol nebaigia visų užduočių“, – pasakojo berniuko motina.

Gabijaus mokytoja Rūta Pėželienė taip pat tvirtino, jog greitai ir tiksliai vaikas skaičiuoja ne tik todėl, kad turi gebėjimų, bet ir dėl darbo.

„Šis vaikas tikrai yra gabus. Bet reikia žinoti, kad talentas gali atsiskleisti tik tada, kai žmogus ugdomas. Gabijus yra atlikęs kone 2 tūkst. namų darbų užduočių“, – pasakojo R.Pėželienė.

Skaitytuvą kelia į mintis

Kaip ir kiti vaikai, skaičiuoti Gabijus iš pradžių mokėsi naudodamas specialų skaitytuvą abakusą.

Vėliau skaitytuvas buvo perkeltas į mintis. Skaičiavimo veiksmus septynmetis atlieka skaitytuvą matydamas savo galvoje. Kuo daugiau dirba, tuo greičiau vaikui pavyksta sudėti, atimti, padauginti ar padalyti.

Vaikas laisvalaikiu mėgsta ne tik skaičiuoti, bet ir spręsti kryžiažodžius, skaityti knygas. Užaugęs jis svarsto apie programuotojo karjerą.

Vaikas lanko dar ir inžinerijos būrelį, todėl programavimą norėtų sieti su inžinerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.