JAV pirmąkart pademonstravo savo naują viršgarsinę ginkluotę

Neseniai buvo pranešta apie pirmuosius naujos hipergarsinės raketos ARRW – kitaip AGM-183A – bandymus. Jos koncepcija remiasi strateginiu bombonešiu B-52H ir aerobalistine raketa. Bandymai atklikti biržeklio 12 dieną, ir jie buvo paskelbti sėkmingais. Verta pažymėti, kad bandymų metu koviniai blokai nebuvo panaudoti, o pats raketos startas nebuvo vykdomas. Tačiau vasariniai bandymai vis viena tapo svarbiu žingsniu komplekso įtraukimo į ginkluotę kryptimi.

 Lockheed Martin AGM-183A ARRW.
 Lockheed Martin AGM-183A ARRW.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 4:24 PM

Dabar JAV Gynybos ministerija pirmą kartą pateikė vieno iš perspektyviausių gynybos kompleksų išorinio vaizdo nuotraukas. Jose matomas „Air Launched Rapid Response Weapon“ viršgarsinės aerobalistinės raketos tikros masės maketas, pritvirtintas ant strateginio bombonešio „Boeing B-52H“. Nuotrauka padaryta pirmojo bandomojo skrydžio metu.

Kaip pažymima Strategijų ir technologijų analizės centro tinklaraštyje, grynai konstrukciniu požiūriu „Air Launched Rapid Response Weapon“, tikėtina, yra kietojo kuro aerobalistinė raketa su kovine dalimi – atsiskiriančiu viršgarsiniu koviniu bloku, turinčiu „Tactical Boost Glide“ raketinį variklį.

Neoficialiais duomenimis, kovinio bloko greitis gali siekti 20 machų: manoma, jis buvo išbandytas šių metų kovą. Nemažai šaltinių nurodo, kad pirmasis „Air Launched Rapid Response Weapon“ variantas gali gauti branduolinę kovinę dalį.

Viršgarsiniais vadinami skraidantys aparatai, atmosferoje galintys pasiekti 5 machų (ar didesnį) greitį ir manevruoti naudodami aerodinamines jėgas. Pagrindinis praktinis viršgarsinio ginklo išskirtinumas, lyginant su kitomis ginklų rūšimis — juos itin sudėtinga perimti.

Anksčiau paaiškėjo, kad Rusijos ginkluotėje atsirado raketa „Kinžal“, kurią nemažai specialistų vertina kaip „viršgarsinę“. Beje, Rusijos ir JAV kompleksų, nors išoriškai ir panašių, veikimas remiasi skirtingomis koncepcijomis. Specialistų nuomone, rusiškąją labiau derėtų vertinti kaip operatyvinio taktinio komplekso „Iskander“ raketą, optimizuotą paleidimui iš oro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.