Didžiausioje pasaulio lazerinės fotonikos parodoje – rekordinis Lietuvos lazerininkų desantas

Kita savaitę, birželio 24–27 d., Miunchene svarbiausiame lazerių pramonės renginyje „Laser World of Photonics 2019“ dalyvausiantys Lietuvos lazerių gamintojai pristatys savo kurtas naujausias technologijas. Lietuvos nacionalinis stendas užims 313 kv. metrų plotą ir talpins 18 lazerių bendrovių iš Lietuvos. Kaip ir prieš dvejus metus, nacionalinį stendą koordinuoja verslumą ir eksportą skatinanti agentūra „Versli Lietuva“.

 Kita savaitę, birželio 24–27 d., Miunchene svarbiausiame lazerių pramonės renginyje „Laser World of Photonics 2019“ dalyvausiantys Lietuvos lazerių gamintojai pristatys savo kurtas naujausias technologijas. <br>„Laser World of Photonics“ nuotr. 
 Kita savaitę, birželio 24–27 d., Miunchene svarbiausiame lazerių pramonės renginyje „Laser World of Photonics 2019“ dalyvausiantys Lietuvos lazerių gamintojai pristatys savo kurtas naujausias technologijas. <br>„Laser World of Photonics“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-20 13:37, atnaujinta 2019-06-20 13:40

„Ši paroda yra gera proga Lietuvos lazerininkams pritraukti naujų klientų ir auginti pardavimus. Mūsų gamintojai akivaizdžiai dominuoja mokslinių lazerių segmente, o jų sugebėjimas nuolat pristatyti aukštos kokybės pažangius sprendimus suteikia konkurencinį pranašumą varžantis dėl pramoninių užsakymų. Tai užtikrina puikias sektoriaus augimo perspektyvas ateityje. Tuo pačiu reikia pabrėžti, kad Lietuvos lazerių gamintojai puikiai suvokia, kad atstovaujant tokiai mažai šaliai kaip Lietuva geriausia savo tikslų siekti žengiant po viena vėliava. Kurdamos stiprų ir bendrą Lietuvos kaip lazerių pramonės šalies įvaizdį užsienyje įmonės augina ir savo matomumą“, – sako Daina Kleponė, „Versli Lietuva“ generalinė direktorė.

Bendruomeniškumas ir sinergija – išskirtiniai Lietuvos lazerininkų bruožai, kuriuos pabrėžia ir Lazerių asociacijos prezidentas prof. Algis Piskarskas.

„Asociacija vienija daugiau nei trisdešimt su lazerių pramone susijusių įmonių. Bendrovės viena kitą traktuoja kaip partnerius – mes ieškome naudingų sąlyčio taškų, kad bendromis jėgomis pasiektume verslo ir mokslo tikslus. Toks bendradarbiavimas daug naudingesnis kompanijoms nei arši konkurencija“, – įsitikinęs Lazerių asociacijos prezidentas prof. A. Piskarskas.

Kartu su „Laser World of Photonics 2019“ paroda rengiamas kongresas pritraukia autoritetingus lazerių technologijų protus iš viso pasaulio. Tikimasi, kad kongreso dalyvių skaičius viršys tūkstantį dalyvių. Taip pat numatoma, kad paroda pritrauks apie 32 tūkst. lankytojų, o joje prisistatys apie 1,3 tūkst. įmonių iš 42 šalių.

„Pirmą kartą šioje parodoje dalyvavome prieš 30 metų. Tąkart pristatėme pirmąjį savo sukonstruotą lazerį. Po parodos šis lazeris buvo parduotas Vokietijoje ir į Lietuvą negrįžo“, – sėkmę prisimena Petras Balkevičius, EKSMA direktorius.

„Laser world of Photonics 2019“ parodoje su bendru nacionaliniu stendu Lietuvos lazerių gamintojai dalyvauja jau septintą kartą.

„Bendrovių „Light Conversion“ ir EKSPLA inicijuota bendro stendo koncepcija per 12 metų išaugo į Lietuvos lazerininkams reikšmingą projektą. Šis unikalus Lietuvos nacionalinis stendas šįkart bus bene gausiausias – jame bus pristatomos tokios pažangiosios technologijos kaip programinė įranga lazerių staklėms, optikos komponentai, tyrimų ir plėtros paslaugos, femtosekundiniai lazeriai, mikroapdirbimo staklės“, – vardija Martynas Barkauskas, „Light Conversion“ direktorius.

EKSPLA projektų vadovas Laurynas Ūkanis pasakoja, kad, palyginti su 2017 m. organizuotu stendu, stendo plotas padidėjo beveik du kartus. Į šį bendrą projektą pavyko įtraukti beveik visus aktyviau dirbančius Lietuvos lazerių ir komponentų gamintojus – stendo dalyvių skaičius išaugo nuo 12 iki 18. Anot jo, šio renginio, vykstančio tik kartą per dvejus metus, nekantriai laukia ir startuoliai. „Kasmet tarp lietuviškų lazerinės fotonikos kompanijų atsiranda kelios pradedančiosios įmonės, kurios pasiryžusius pakartoti EKSPLA ir „Light Conversion“ sėkmę. Ar gali būti joms geresnis tramplynas nei kartą per dvejus metus vykstanti didžiausia pasaulyje lazerių fiesta?“ – sako L. Ūkanis.

Per metus lazerių sektorius Lietuvoje išauga 10–15 proc. Skaičiuojama, kad 90 iš 100 geriausių pasaulio universitetų naudoja lietuviškus lazerius. Sektoriaus apyvarta pastarąjį penkmetį išaugo beveik dvigubai ir šiandien viršija 130 mln. Eur. Prieš 10 metų sektoriuje veikė tik 10 įmonių, o šiandien pasauliui produktus tiekia 40 kompanijų, kuriose dirba per tūkstantį aukštos kvalifikacijos profesionalų. Sukurtą produkciją šalies įmonės eksportuoja į 100 pasaulio valstybių, tarp pirkėjų – didžiausios ES, JAV, Japonijos laboratorijos ir tyrimų centrai.

„Verslios Lietuvos“ koordinuojamame nacionaliniame stende dalyvauja šios lazerių pramonės įmonės: EKSPLA, „QS Lasers“, „Optolita“, LIDARIS, „Optonas“, „3fotonai“, „Altechna R&D“, ELAS, „Cognito“, „Kvantiniai šviesos instrumentai“, „Femtika“, OPTOMENAS, „Altechna“, „Light Conversion“, „Integrali skaidulinė optika“, „Optogama“, „Integrated Optics“, „Brolis semiconductors“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.