Prarastasis Rusijos lobis: lenkų komanda teigia atradusi dingusį Gintaro kambarį

Visi žinome, kad pasaulyje kažkada egzistavo septyni pasaulio stebuklai. Visi jie pakankamai seni ir visi, išskyrus vieną – išnykę. Tiesa, egzistavo dar viena vieta, kurią kai kurie žmonės vadino aštuntuoju pasaulio stebuklu – tai Gintaro kambarys, kurį karo metu apvogė naciai. Žinoma, jis nėra toks senas kaip kiti pasaulio stebuklai, bet jo tragiška istorija vis tiek stebina.

Komanda tikisi atrasti prarastuosius Gintaro kambario lobius. Sakoma, kad tai buvo vienas gražiausiai ir sudėtingiausiai išpuoštų kambarių visame pasaulyje. <br>The Vintage News nuotr. 
Komanda tikisi atrasti prarastuosius Gintaro kambario lobius. Sakoma, kad tai buvo vienas gražiausiai ir sudėtingiausiai išpuoštų kambarių visame pasaulyje. <br>The Vintage News nuotr. 
Atstatytas Gintaro kambarys Sankt Peterburge. <br>Scanpix nuotr.
Atstatytas Gintaro kambarys Sankt Peterburge. <br>Scanpix nuotr.
Gintaro kambarys buvo atstatytas minint 300-ąsias Sankt Peterburgo metines. <br>Scanpix nuotr. 
Gintaro kambarys buvo atstatytas minint 300-ąsias Sankt Peterburgo metines. <br>Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 8:52 PM

Neseniai viena lobių medžiotojų komanda iš Lenkijos paskelbė radę liuką, kuris galimai veda į požeminį bunkerį, kuris buvo užvertas jau keletą dešimtmečių. Šios komandos ambicijos yra gana didelės – čia jie tikisi atrasti prarastuosius Gintaro kambario lobius. Sakoma, kad tai buvo vienas gražiausiai ir sudėtingiausiai išpuoštų kambarių visame pasaulyje.

Gintaro kambario turtai buvo padovanoti Rusijos carui Petrui I, valdžiusiam nuo 1682 metų, o 1721 metais jis tapo pirmuoju Rusijos imperatoriumi. Visus šiuos turtus jam atidavė Frydrichas Vilhelmas siekęs išlaikyti gerus politinius santykius. Manoma, kad tuo metu kambario vertė galėjo siekti apie 280 mln. dolerių.

Vokiečiams įsiveržus į Sovietų Sąjungą, naciai aptiko šį kambarį ir, kaip manoma, išgabeno jį į Karaliaučių (Rusija). Vėliau vokiečiams supratus, kad jie karą pralaimėjo – turtai galimai buvo paslėpti ir taip daugiau niekada neberasti.

Gerai paslėptas bunkeris Lenkijoje

„Daily Express“ praneša, kad lobių ieškotojų komanda, kuriai vadovauja Bartlomiejus Plebanczykas, atrado slaptą bunkerį, esantį netoli Unguros miesto šiaurės rytų Lenkijoje, pasienyje su Kaliningradu (Rusija). Komanda teigia bunkerį atradusi naudojant specialius radarus, kurie užfiksavo kažkokią struktūrą – bunkerį arba tunelį, esantį po žeme. Vėliau buvo pradėti kasinėjimai.

„Profesionalių georadarų dėka nustatėme, kad po žeme yra tunelis arba bunkeris. Ėmėme kasti ir tuomet radome liuką, kuris nebuvo atidarytas po karo, esu praktiškai pilnai tuo įsitikinęs“, – teigė B. Plebanczykas.

„Praėjo jau keli dešimtmečiai po to, kai bunkeris buvo palaidotas. Dabar ant originalios jo plokštės auga medis“, – tęsė jis.

Vyras taip pat pridėjo, kad nėra jokios galimybės atidaryti bunkerį jei medis nebus nupjautas. Be to, būtent šis medis suteikia dar daugiau vilties, kad niekas liuko neatidarė jau keletą dešimtmečių.

Tragiška Gintaro kambario istorija

Gintaro kambario statybos prasidėjo 1701 metais Vokietijoje. Originaliai jis buvo pastatytas Šarlotenburgo rūmuose, pirmojo Prūsijos karaliaus Frydricho I namuose.

„Kambarį statė profesionaliai iš keleto šalių. Jį projektavo vokiečių baroko skulptorius Anreasas Schluteris, o pastatė gintaro meistras iš Danijos Gottfriedas Wolframas“, – sakė B.Plebanczykas.

„Petras I labai susižavėjo šiuo kambariu, kai lankėsi Vokietijoje. 1716 metais Prūsijos karalius, Frydricho I sūnus – Frydrichas Vilhelmas jį jam padovanojo, taip bandydamas sutvirtinti Prūsijos ir Rusijos aljansą prieš Švediją“, – tęsė jis.

Gintaro kambarys į Rusiją buvo gabenamas 18-iolikoje dėžių, o įkurtas jis buvo Žiemos rūmuose, esančiuose Sankt Peterburge. 1755 metais Petro I dukra Jelizaveta Romanova įsakė perkelti Gintaro kambarį į Katerinos rūmus, esančius Puškino mieste.

Tam buvo pasamdytas ir italų dizaineris Bartolomeo Francesco Rastrellis, kuris turėjo perkurti kambario dizainą ir padaryti taip, kad šis tilptų į naują, didesnę erdvę Katerinos rūmuose. Tam buvo atvežta ir dar daugiau gintaro iš Berlyno (Vokietija).

1941 metais naciams įsiveržus į Sovietų Sąjunga, kambarys buvo apiplėštas. Kai kurie mano, kad 1945 metų pradžioje visi kambario turtai buvo sunaikinti po to, kai regioną ėmė bombarduoti Sąjungininkai. Kiti mano, kad dėžės su turtais buvo perkeltos į povandeninį laivą, tačiau plukdinant jas į saugią vietą, laivas buvo užpuoltas ir sunaikintas.

Jau nuo tada visi Vokietijos ir Lenkijos lobių medžiotojai ieško Gintaro kambario. Vienoje iš pagrindinių teorijų teigiama, kad jis buvo palaidotas požeminiame tunelyje kartu su kitais nacių surinktais turtais. Daugybė komandų, kuriuos teigė galimai radusios šį prarastą turtą – vėliau nusivylė.

Tačiau ši lobių medžiotojų grupelė iš Lenkijos tvirtai tiki, kad bunkeryje gali būti paslėptas aštuntasis pasaulio stebuklas, na, bent jau žmonės jį taip vadino. Jie teigia, kad bunkeris yra netoli Vokietijos kanclerio Adolfo Hitlerio rytų fronto būstinės, dar vadinamos Vilko irštva.

Komanda teigia, kad kai tik gaus valdžios patvirtinimą – imsis kasinėti vietovę. Beje, minint 300-ąsias Sant Peterburgo metines, Gintaro kambarys buvo pilnai atstatytas, tačiau juk norisi žinoti ir kur yra originalas, ar ne?

Parengta pagal „The Vintage News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?