Lietuvių įpročiai keičiasi: naujosios technologijos išstumia trumpąsias žintes

SMS žinutės nebepatenka tarp trijų svarbiausių mobiliojo telefono funkcijų – jas aplenkė naršymas internete, skambinimas ir bendravimas per specialias programėles. Tačiau „Telia“ užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad SMS žinutes kasdien vis dar rašo apie 65 proc. žmonių.

 SMS žinutės nebepatenka tarp trijų svarbiausių mobiliojo telefono funkcijų – jas aplenkė naršymas internete, skambinimas ir bendravimas per specialias programėles.<br> 123RF nuotr.
 SMS žinutės nebepatenka tarp trijų svarbiausių mobiliojo telefono funkcijų – jas aplenkė naršymas internete, skambinimas ir bendravimas per specialias programėles.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-26 13:35

Apklausos duomenimis, bent kartą per dieną ir dažniau mobiliuoju skambina 9 iš 10 žmonių. Beveik tiek pat žmonių kasdien telefonu naršo internete. Šiek tiek mažiau, 73 proc. apklaustųjų nurodė kiekvieną dieną telefonu susirašinėjantys su draugais ir artimaisiais naudodamiesi specialiomis programėles.

„Prisiminkime tuos laikus, kai dominavo mygtukiniai telefonai – tuomet buvo SMS žinučių šlovės laikai. Tačiau įsigalėjus išmaniesiems pastarąjį bendravimo būdą keičia patogesnės programėlės ir socialiniai tinklai. Be to, žmonės vis labiau nori savo emocijomis ir patirtimis dalintis ne žodžiais, o vaizdais – nuotraukomis, vadinamais emotikonais, judančiais vaizdeliais, todėl pamažu SMS populiarumas slopsta“, – pastebi „Telia“ įrangos vadovas Aurelijus Vaičiulionis.

Rečiau, bet taip pat gana aktyviai lietuviai telefonu fotografuoja ir žiūri video turinį – kartą per dieną ir dažniau tai daro 52 proc., o žaidimus kartą per dieną ir dažniau žaidžia jau tik trečdalis (35 proc.) gyventojų. Tarp rečiausiai naudojamų funkcijų patenka knygų skaitymas ir radijo klausymasis – kasdien tai daro vos dešimtadalis respondentų.

„Tyrimas parodė, kad telefone žmonėms pravarčios yra ir skaičiuotuvo, užrašinės, kalendoriaus, žingsniamačio, žibintuvėlio funkcijos, tačiau dominuojanti išmaniojo paskirtis aiški – ryšys su pasauliu“, – sako A.Vaičiulionis.

Iš mobiliųjų programėlių populiariausios Lietuvoje – „Facebook“, „Facebook Messenger“, el. paštas, internetinės bankininkystės aplikacijos, „Youtube“, orų programėlės. Įdomu tai, kad kone pusė respondentų pripažino, kad be „Facebook“ neištvertų nei dienos, o 32 proc. žmonių tai yra pirma programėlė telefone, kurią jie pirmiausia įsijungia ryte.

Gyventojų apklausą apie mobiliuosius telefonus ir jų naudojimą „Telia“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „Kantar“. Apklausa buvo vykdoma internetu, o joje dalyvavo 1018 respondentų (18–60 metų amžiaus) iš visos Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.