Robotai jau gviešiasi žmonių darbo vietų. Ko imtis, kad atsilaikytume?

Jei manote, kad dar gerokai užtruks, kol robotai užims mūsų darbo vietas, turime pasakyti, kad robotai ir dirbtinis intelektas jau sparčiai tampa kasdienio gyvenimo dalimi. Šis procesas jau įsibėgėjo ir yra nebeišvengiamas, o profesijoms ir darbams, kokius matome šiandien, kyla pavojus. Tik ar verta panikuoti ir baimintis? Tikrai ne! Taip užtikrintai galime teigti remdamiesi mokslininkų įžvalgomis ir prognozėmis. Nors daugeliui iš mūsų (nepriklausomai nuo amžiaus) greičiausiai teks susidurti su pokyčiais darbo rinkoje, visi galime imtis veiksmų, kad mūsų karjera taptų atspari automatizacijos keliamai grėsmei. „Cognizant“, vienos pirmaujančių pasaulio profesionalių paslaugų kompanijų, užsakymu „Center For the Future of Work“ centro ekspertai atliko studiją, kokį poveikį darbo rinkos vystymuisi artimiausią dešimtmetį turės skaitmenizacija. „Cognizant“ tyrimo ataskaitoje „21 Jobs of the Future Report“ aprašomi nauji darbai, kurių galime tikėtis netolimoje ateityje.

 Darbo jėgos „robotizacija“ tikrai nebus tarsi fizinė žmogaus pavidalo robotukų invazija į mūsų biurus ir kabinetus.<br> 123RF iliustr.
 Darbo jėgos „robotizacija“ tikrai nebus tarsi fizinė žmogaus pavidalo robotukų invazija į mūsų biurus ir kabinetus.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Edita Znutienė

Jun 26, 2019, 11:20 AM, atnaujinta Jun 26, 2019, 11:22 AM

Jau keičia mūsų gyvenimą

Darbo jėgos „robotizacija“ tikrai nebus tarsi fizinė žmogaus pavidalo robotukų invazija į mūsų biurus ir kabinetus. Šis procesas jau aktyviai vyksta daugelyje verslo ir kasdienio gyvenimo sričių kaip dalis ketvirtosios pramonės revoliucijos. Jei kalbatės su Siri arba Alexa – jau naudojatės dirbtiniu intelektu. Jis netruks tapti kiekvienos profesijos ir pramonės šakos dalimi visame pasaulyje. Daugeliui kyla klausimas – kai viską darys mašinos, ką veiks žmonės? Darbo ateitis gali atrodyti niūri ir persmelkta laikinumo (nulemto augančios „gig“ economy“ – trumpų projektų ekonomikos).

Daugelis pasaulinių darbo rinkos tyrimų nurodo, kad per artimiausius 10-15 m. bus automatizuota nuo 5 iki 15 proc. dabartinių darbo vietų. „Cognizant“ ekspertų nuomone, labiausiai tikėtina, kad šis rodiklis bus fiksuojamas šių rėžių viduriniame taške. Bet kokiu atveju jo įtaka bus reikšminga, nes 12 proc. JAV sudaro maždaug 19 milijonų darbo vietų. Žinoma, visiems, pateksiantiems į šią dirbtinio intelekto darbo vietų „mėsmalę“, gyvenimas taps sudėtingas. Pavyzdžiui, „Cognizant“ tyrėjai prognozuoja, kad parduotuvių tarnautojų/kasininkų profesija JAV išnyks jau po kelerių metų.

Vis dėlto ekspertai tuo pat metu pateikia ir gerų žinių – dėl dirbtinio intelekto nykstančius darbus pakeis daugybė naujų! Prognozuojama, kad per artimiausius 10-15 m. bus sukurta beveik 21 mln. naujų darbo vietų arba apie 13 proc. dabartinės JAV darbo jėgos. Skamba neįtikėtinai? Tyrėjai pateikia konkretų pavyzdį: nuo 2010 m., kai pasaulio ekonomika pradėjo atsigauti po krizės, JAV vien tik privačiame sektoriuje buvo sukurta 15 mln. darbo vietų.

Nuo virtualiosios tapatybės apsaugininkų iki džiaugsmo adjutantų

Darbo rinka kito visais laikais, tad ir per ateinančius dešimtmečius dėl ketvirtosios pramonės revoliucijos išnyksiančius darbus neabejotinai pakeis nauji, o daugiausiai laimės nebijantys savo srityje imtis naujų iššūkių ir profesijų. Daugelis šių profesijų dar nė neegzistuoja, bet kai kurių kontūrai jau buvo nubrėžti ataskaitoje „21 Jobs of the Future Report“. Tad kokios bus tos naujosios profesijos?

2017 m. darbo rinkos tendencijas tiriančio „Cognizant“ centro „Center For the Future of Work“ ekspertai pasidalijo savo įžvalgomis apie profesijas, kurios iki tol neegzistavo, ir pristatė 21 naują ateities profesiją, kurios, prognozuojama, atsiras per dešimtmetį. Įdomu, kad keletas šiame leidinyje pateiktų profesijų jau tapo realiomis naujomis pareigybėmis lyderiaujančiose pasaulio įmonėse. Pavyzdžiui, skaitmeninį siuvėją (Digital Taylor) įdarbino japonų mažmeninės prekybos lyderė „Start Today“, siūlanti individualaus siuvimo paslaugą „Zozosuit“. „Cognizant“ ekspertų apibrėžtus prisiminimų kuratoriaus (Memory Curator) ir papildytos realybės kelionių planuotojo (Augmented Reality Journey Builder) darbus jau įgyvendino socialinių tinklų gigantė „Facebook“, plėsdama socialinio tinklo funkcionalumą.

Įdomu tai, kad tarp ateities profesijų nėra tiktai itin technologiški ir daug IT žinių reikalaujantys darbai. Be abejo, tokių yra nemažai, tačiau yra daug vadinamųjų „minkštųjų kompetencijų“ profesijų, besiremiančių išskirtinai žmogiškomis savybėmis. Pavyzdžiui, kalbėtojas-vaikščiotojas (Walker/Talker), kurio pagrindinė funkcija yra tik klausytis ir bendrauti su daugybe įvairių žmonių: klientais, darbuotojais ir jų grupėmis, skiriant jiems asmeninio dėmesio, kurio šiame technologijų amžiuje itin trūksta.

Yra ir daug kitų prognozuojamų ir jau atsirandančių profesijų. Pavyzdžiui, virtualiosios tapatybės apsaugininkas, kibernetinių atakų specialistas, skraidančių mašinų kūrėjas, mašinų asmenybės dizaino vadovas, džiaugsmo adjutantas, generalinis tikslų planuotojas ir kitos – visos jos labai įdomios ir vertos dėmęsio. „Cognizant“ specialistai kiekvienai iš jų jau dabar pateikia pareigybių aprašymus ir savybes, kurių greičiausiai prireiks norintiems jas užimti. Taigi, ateitis iš tiesų ne taip ir toli, kaip gali atrodyti!

Kaip konkuruoti su robotais?

Prognozuojami ateities darbai jau kelia didelį susidomėjimą ir leidžia tikėti, kad be darbo ir pareigų žmonija neliks. Kokie bebūtų laikai, žmonės niekada nebuvo be darbų, ir darbas pats savaime tikrai neišnyks, bent jau artimiausioje perspektyvoje. „Cognizant“ ekspertai tvirtina, kad ketvirtoji pramonės revoliucija turės didelės įtakos ne tik darbo turiniui, bet ir lems daugybę profesijų pokyčių. Nepaisant to, tikimasi, kad bedarbystės lygis industrializuotose šalyse išliks tokiame pat lygyje, koks pasaulyje yra šiuo metu.

O visgi, kaip išlikti konkurencingiems ir ką daryti, kad asmeninė karjera atlaikytų robotų ir dirbtinio intelekto invaziją į darbo rinką? „Cognizant“ ekspertų patarimas labai įkvepiantis ir optimistinis – tiesiog būti dar geresniais žmonėmis. Mašinos niekada neįgis kai kurių žmogiškųjų savybių ir joms pačioms vis tiek reikės žmogaus, padedančio atlikti užduotis. Gali skambėti neįtikėtinai, bet tai, ką žmonės sugeba daryti gerai dabar, taps dar svarbiau po kelerių metų.

Analitiniai, komunikavimo įgūdžiai, gebėjimas bendradarbiauti su kitais žmonėmis, yra gyvybiškai svarbūs kiekvienam žmogui ir verslo išlikimui. Todėl tam, kad pirmautume prieš robotus vystantis darbo rinkai, turime stiprinti savo savybes, kurios yra neįveikiamos ir nepasiekiamos kompiuteriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.