Kodėl šis ginklas pasižymi tokia keista išvaizda? Tai lėmė net kelios svarbios priežastys

Tai – belgiškas FN PS90. P90, kurio pagrindu sukurtas civiliams skirtas pusiau automatinis PS90, pradėtas gaminti dar 1990 metais, tačiau ir šiandien šis ginklas atrodo futuristiškai. Tos riestos korpuso formos, įdomi gaiduko konfigūracija ir bendras dizainas atrodo labai neįprastai, tačiau ar kada pastebėjote, kokią keistą dėtuvę turi šis ginklas?

 Iš tikrųjų PS90 yra labai kompaktiškas ginklas ir dėl to, kad jo dėtuvė nėra stipriai atsikišusi. Tai sumažina užkliuvimo tikimybę, visam ginklui suteikia aptakumo.<br> Bear Arms LCC nuotr.
 Iš tikrųjų PS90 yra labai kompaktiškas ginklas ir dėl to, kad jo dėtuvė nėra stipriai atsikišusi. Tai sumažina užkliuvimo tikimybę, visam ginklui suteikia aptakumo.<br> Bear Arms LCC nuotr.
 Dėtuve keliaujantys šoviniai prieš pat išeidami yra surikiuojami viena eile. <br> Wikimedia commons
 Dėtuve keliaujantys šoviniai prieš pat išeidami yra surikiuojami viena eile. <br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2019, 1:19 PM

P90 yra automatinis pistoletas-kulkosvaidis, per minutę galintis paleisti 900 šūvių. PS90 yra pusiau automatinis ir tokiomis savybėmis nepasižymi – šaudymo greitis priklauso nuo to, kaip greitai galite paspausti nuleistuką. PS90 ilgis – 66,6 cm, o vamzdžio ilgis – 40,7 cm. Toks nedidelis skirtumas tarp šių reikšmių susidaro dėl vadinamojo „bullpup“ dizaino – šūvio mechanizmas yra už nuleistuko.

Iš tikrųjų PS90 yra labai kompaktiškas ginklas ir dėl to, kad jo dėtuvė nėra stipriai atsikišusi. Tai sumažina užkliuvimo tikimybę, visam ginklui suteikia aptakumo. Tačiau nemanykite, kad dėtuvė yra labai maža – joje telpa net 50 5.7×28 mm šovinių. Kai P90 buvo kuriamas, vienas iš reikalavimų naujam ginklui buvo kompaktiškumas: kad ginklas galėtų būti naudojamas ir šarvuotų mašinų viduje. Su P90 galima šliaužti, jį galima paslėpti po drabužiais – jis neturi aštrių, atsikišusių dalių, kurios galėtų kur nors užkliūti. Savo kategorijoje P90 iki šiol yra kompaktiškiausias ginklas su nesulankstoma buože. Dėl to dėtuvė buvo sumontuota lygiagrečiai vamzdžiui, tiesiai virš jo.

Konstrukciją apsunkina ir pats „bullpup“ dizainas, kuris lėmė, jog dėtuvė ant ginklo turi gulėti atvirkščiai – jos viršus (dalis, pro kurią išstumiami šoviniai) yra atsuktas į šaulio pusę. Taigi, iš dėtuvės stumiami šoviniai turi judėti žemyn ir dar pasisukti 90 laipsnių kampu.

Unikali dėtuvė buvo užpatentuota 1990 metais. Vieninteliu jos išradėju laikomas René Predazzeras. Link spynos slenkantys šoviniai iš pradžių yra išrikiuojami viena eile, o tada patenka į spiralinį mechanizmą, kuris juos pasuka 90 laipsnių kampu. Tada šovinys keliauja žemyn į spyną.

Pati dėtuvė yra gaminama iš permatomo polimero – kad šaulys galėtų matyti, kiek joje liko amunicijos. Pats šovinių tiekimo mechanizmas yra gana sudėtingas, tačiau patikimas, PS90 ar P90 beveik niekada neužsikerta. Šis ginklas yra laikomas itin patikimu ir reikalaujančiu nedaug priežiūros. Jis yra kompaktiškas, ergonomiškas ir labai pajėgus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.