Viceministras: programėlė „FaceApp“ kelia rizikas dėl asmens duomenų

Sparčiai išpopuliarėjusi programėlė „FaceApp“, leidžianti vartotojams pasendinti savo atvaizdą, kelia rizikų dėl asmens duomenų naudojimo, perspėja už kibernetinį saugumą atsakingi Lietuvos Vyriausybės atstovai.

 Anot krašto apsaugos viceministro Edvino Kerzos, vartotojai turi suprasti, kad atvaizdas yra apdorojamas ne telefone<br> G. Bitvinsko nuotr. / „FaceApp“ iliustr.
 Anot krašto apsaugos viceministro Edvino Kerzos, vartotojai turi suprasti, kad atvaizdas yra apdorojamas ne telefone<br> G. Bitvinsko nuotr. / „FaceApp“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-18 13:58, atnaujinta 2019-07-18 17:26

Anot krašto apsaugos viceministro Edvino Kerzos, vartotojai turi suprasti, kad atvaizdas yra apdorojamas ne telefone – duomenys yra siunčiami į nutolusią tarnybinę stotį, kur vykdomi pakeitimai ir tada telefone atvaizduojami sendinimo pokyčiai.

Jo teigimu, tai kelia rizikų, kad neteisėtai gali būti panaudojami ir biometriniai duomenys, ir iš socialinių tinklų sukaupta informacija apie vartotojų elgseną.

„Jūsų vienas iš svarbiausių biometrinių duomenų – veidas, akys, bruožai – iškeliauja iš už jūsų telefono į nežinomus debesis, kur jie bebūtų. Jeigu jūs naudojate veido atpažinimą išmaniesiems įrenginiams atrakinti, apsaugos sistemose, vadinasi, yra rizikos, kad galite atiduoti šiuos duomenis piktavaliams“ – BNS sakė E. Kerza.

„Šios dienos žiniomis, nėra galimybės patikrinti, kaip tas paslaugos tiekėjas tvarkosi su jūsų duomenimis – ar jis tinkamai juos kaupia, ar jis atitinka duomenų apsaugos reglamento nuostatus, ar neteisėtais būdais perparduoda, prieidamas prie jūsų socialinių tinklų, jūsų elgseną, įpročius, pomėgius, kas automatiškai jiems kuria verslo galimybes, o jums kelia rizikas dėl duomenų apsaugos“,– kalbėjo viceministras.

Rusijoje sukurta programėlė „FaceApp“ sulaukė griežtos kritikos ir Jungtinėse Valstijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.