Prastos naujienos Mozambiko sukčiams: surado būdą, kaip apsaugoti klientus

Telefoninės atakos, žinomos japonišku „Wangiri“ pavadinimu, yra tarptautinio masto problema. Tačiau „Telia“ grupė Baltijos ir Skandinavijos šalyse viena pirmųjų pasaulyje pasiūlė techninį sprendimą, blokuojantį tokius sukčių skambučius.

 Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje ir kitose Europos šalyse garsiai nuskambėję masiniai sukčių bandymai skambučiais iš Mozambiko patuštinti žmonių kišenes naudos jiems neatnešė.<br> 123RF nuotr.
 Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje ir kitose Europos šalyse garsiai nuskambėję masiniai sukčių bandymai skambučiais iš Mozambiko patuštinti žmonių kišenes naudos jiems neatnešė.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2019, 12:11 PM

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje ir kitose Europos šalyse garsiai nuskambėję masiniai sukčių bandymai skambučiais iš Mozambiko patuštinti žmonių kišenes naudos jiems neatnešė – pasipelnymo numeriai buvo blokuoti tiek Lietuvoje, tiek kitose „Telia“ grupės šalyse. Tačiau nuo šiol sukčiams pasiekti klientų telefonus bus dar sunkiau – sukurti nauji apsaugos nuo wangiri filtrai.

„Naujausios technologijos leis apsaugoti mūsų klientus nuo tokio pobūdžio atakų. Visos „Telia“ grupės mastu įdiegtas sprendimas jau sumažino šių skambučių skaičių daugiau nei milijonu per savaitę. Visiškai užkardyti wangiri yra itin sudėtinga ir pavieniai skambučiai vis dar gali prasprūsti, todėl žmonėms svarbu atminti, kad į nežinomus numerius, ypač užsienietiškus, geriau niekada neatskambinti“, – sako „Telia“ tarptautinio verslo vadovas Darius Meizeraitis.

„Telia“ sprendimas identifikuoja „Wangiri“ skambučių srautą ir automatiškai ribotam laikui užblokuoja skambučius tiek į numerius, kuriais vykdoma ataka, tiek iš jų. Visa tai atliekama automatiškai, taigi klientams nieko daryti nereikia – telefoninių aferistų skambučiai blokuojami tinklo lygmenyje ir žmonių tiesiog nepasiekia.

Japoniškas terminas „Wangiri“ reiškia „vienas signalas“. Verteivų sugalvota ir plačiai naudojama schema veikia taip: automatinio skambinimo sistema vieną po kito renka atsitiktinius įvairių šalių numerius ir, po vieno ar dviejų signalų, padeda ragelį, numerio savininkui taip ir nespėjus atsiliepti. Tokie „švyturėliai“ gali būti kelis sykius pakartoti.

„Vieno signalo“ skambučiai įprastai atliekami iš užsienio numerių, o šių sukčių tikslas – sulaukti atskambinimo. Mat tokiu atveju jau skambinantysis moka tarptautinio skambučio sujungimo mokestį. Dalį šio mokesčio įprastai gauna ir pats sukčius.

Telefoniniai aferistai nuolat keičia savo elgseną tam, kad apgautų kuo daugiau žmonių visame pasaulyje ir sumėtytų pėdas, pavyzdžiui, keisdami skambučiams naudojamus numerius ir šalių kodus. Tai viena iš priežasčių, kodėl jų veiklą sudėtinga pažaboti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu