Rusija patvirtino: iš ginklo šaudantis robotas keliaus ir į kosmosą

Kad Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) nuolat lankosi astronautai jau seniai nebėra naujiena, tačiau Rusija penktadienį patvirtino, kad į TKS siųs itin neįprastą svečią – „Skybot F-850“ humanoidą.

Skybot F-850“ yra patobulinta 2016 metais sukurto FEDOR roboto versija.<br>Roscosmos nuotr.  
Skybot F-850“ yra patobulinta 2016 metais sukurto FEDOR roboto versija.<br>Roscosmos nuotr.  
 Rusija  į TKS siųs „Skybot F-850“ humanoidą.<br>Roscosmos nuotr. 
 Rusija  į TKS siųs „Skybot F-850“ humanoidą.<br>Roscosmos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2019, 9:32 AM, atnaujinta Aug 19, 2019, 10:57 AM

„Mes galime oficialiai patvirtinti, kad rugpjūčio 22 d. „Skybot F-850“ keliaus į kosminę stotį o„Souyz MS-14“ erdvėlaiviu, kurį gabens naujoji „Soyuz 2.1a“ nešančioji raketa“, – sakė Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ atstovas Olegas Bolašjovas.

Paviešintame vaizdo įraše rodoma, kaip „Skybot F-850“ simuliacijoje keliauja erdvėlaiviu iki TKS. Pasiekęs ją, humanoidas bus perkeltas į Rusijai priklausančią stoties dalį, vėliau juo pasirūpins astronautas Alexanderis Skvortsovas, kuris buvo specialiai tam treniruotas.

„Tai bus išskirtinis skrydis, nes pirmą kartą robotas keliaus į TKS ne bagažo skyriuje, o erdvėlaivio kapitono kėdėje“, – rašė „Roscosmos“.

„Skybot F-850“ yra patobulinta 2016 metais sukurto FEDOR („Final Experimental Demonstration Object Research“) roboto versija. Prieš dvejus metus šis robotas itin išpopuliarėjo dėl to, kad pademonstravo galimybę taikytis į taikinius ir šaudyti iš ginklo, jis taip pat gali naudotis įvairiais įrankiais ir vairuoti automobilį.

Tokie roboto sugebėjimai sukėlė nerimą žiniasklaida ir didžiajai daliai pasaulio žmonių. Kai kurie tiekėjai iš karto po to nutraukė sutartį ir projektui nebeteikė reikiamų detalių. Tuo metu Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas ir „Roscosmos“ direktorius Dimitrijus Rogozinas ramino ir sakė, kad jie nebando sukurti „Terminatoriaus“.

Penktadienį D.Rogozinas teigė, kad robotas Rusijos kosmoso programoje pradėtas naudoti dėl to, kad padėtų pasirengti žmonių skraidinimui į Mėnulį. Iš pradžių buvo manoma, kad robotas TKS praleis apie savaitę, tačiau neseniai jo viešnagė kosmose buvo pratęsta – į Žemę „Skybot F-850“ turėtų sugrįžti rugsėjo 7 d.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.