Vasaros festivaliai baigėsi: 5 patarimai, kaip vien telefonu pasidaryti nuosavą festivalį

Besibaigiant vasarai baigėsi ir vienas ryškiausių jos palydovų – festivaliai. Tačiau muzikines šventes galima tęsti ir patiems, nes išmaniosios technologijos nesunkiai leidžia susikurti smagų festivalį ar vakarėlį ten, kur esate. O tam užtenka tik išmaniojo telefono ir kelių papildomų, tačiau nesunkiai randamų įrenginių, apie kuriuos pasakoja „Bitės Profai“.

 Besibaigiant vasarai baigėsi ir vienas ryškiausių jos palydovų – festivaliai. Tačiau muzikines šventes galima tęsti ir patiems, nes išmaniosios technologijos nesunkiai leidžia susikurti smagų festivalį ar vakarėlį ten, kur esate.<br>123RF nuotr. 
 Besibaigiant vasarai baigėsi ir vienas ryškiausių jos palydovų – festivaliai. Tačiau muzikines šventes galima tęsti ir patiems, nes išmaniosios technologijos nesunkiai leidžia susikurti smagų festivalį ar vakarėlį ten, kur esate.<br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 1:30 PM, atnaujinta Aug 23, 2019, 1:38 PM

„Norint sodyboje, išvykoje ar namų aplinkoje surengti smagų festivalį arba vakarėlį, nereikia ypatingai didelių investicijų. Tam visiškai pakanka išmaniojo telefono ir, pagal poreikį, specialių programėlių ar nebrangių priedų. Be to, kuriant festivalį patiems, galėsite patys nuspręsti, kokia muzika turi groti, koks bus apšvietimas bei kokiomis pramogomis užsiims jo dalyviai.“, – sako „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis, dirbantis Alytaus „Bitės“ salone ir dalinasi penkiais patarimais, kaip patiems sukurti puikų vasaros sezono uždarymo festivalį.

1. Kaip užtikrinti kokybišką garsą?

Muzika ir geras garsas yra turbūt svarbiausi gerų festivalių atributai. Nors išmanieji telefonai turi geros kokybės garsiakalbius, žmonių sambūryje muzikai klausytis jie ne visada tinka – muziką nustelbs pašnekesiai ir juokas. Tam reikalingas papildomas garso šaltinis, kuriuo visiškai nesudėtingai gali tapti nešiojamoji kolonėlė.

„Geru garsu namų vakarėliuose besirūpinantys žmonės anksčiau įsivaizduodavo, kad tik profesionalų renginiuose naudojamos stacionarios garso kolonėlės ir papildomi stiprintuvai gali sukurti gerą garsą. Tačiau dabar tą visiškai nesudėtingai gali padaryti ir belaidės nešiojamosios kolonėlės. Šis įrenginys vartotojams dabar jau puikiai pažįstamas ir plačiai naudojamas. Tad net lauke rengiamam mažam festivaliui jo garso parametrų visiškai užtenka, kad muzika skambėtų garsiai, švariai ir kokybiškai“, – pasakoja A. Archangelskis.

Anot eksperto, mažuose festivaliuose ar vakarėliuose itin patogu tai, kad kolonėlės gali būti valdomos telefonu bei nešiojamos: „Jei vakarėlis iš vienos vietos persikeltų į kitą, kolonėlę taip pat galima perkelti ir garsas nuo to nenukentės, o organizatoriams nereikės rūpintis papildomais įrenginiais. Verta atkreipti dėmesį į „JBL Boombox“ belaidę garso kolonėlę, kuri pasižymi ne tik galingu ir sodriu garso atkūrimu, bet ir kitais naudingais parametrais: muzikos ji leidžia klausytis iki 24 valandų, yra atspari vandeniui, o taip pat veikia kaip išorinė baterija, kuri gali įkrauti papildomus įrenginius“, – sako A. Archangelskis.

2. Ką daryti neturint didžėjaus?

Kadangi muzika tokia svarbi ir reikalinga linksminantis, jai grojant norisi iš tikrųjų atsipalaiduoti ir nesirūpinti, kaip ir kada paleisti kitą dainą ar kaip užtikrinti, kad muzika nenutrūks. Čia padėti gali muzikos „miksavimo“ programėlės telefone. Jos padės pasirūpinti, kad pasirinktos dainos sklandžiai grotų viena po kitos be tylos pauzių – taip, kaip klube ar festivalyje, kur tuo rūpinasi didžėjus.

„ Čia padėti gali keletas programėlių. „Apple“ išmaniųjų telefonų vartotojams greičiausiai jau pažįstama programėlė „DJay“, kuri ne tik automatiškai „miksuoja“ dainas, bet ir leidžia kūrybiškai tai daryti pačiam ir pasijusti tikru didžėjumi. Dabar ši programėlė pristatyta ir „Android“ vartotojams“, – teigia A. Archangelskis.

Tačiau kai kurie vartotojai nežino, kad visiems puikiai pažįstama muzikos klausymosi platforma „Spotify“ taip pat turi šią muzikos „miksavimo“ funkciją. „Programėlės nustatymuose tereikia pasirinkti skiltį „Playback“, kurioje galėsite redaguoti „Crossfade“ parametrą – galėsite pasirinkti, kiek ilgai ir kaip tolygiai vyks automatinis perėjimas tarp dainų“, – sako ekspertas.

3. Kaip užtikrinti ne tik daug garso, bet ir šviesų?

Festivaliai atpažįstami ne tik iš pavadinimų, bet ir juose kuriamos atmosferos – tai vienas esminių festivalių aspektų. Todėl norint gerai pasilinksminti, taip pat reikėtų sukurti ir tinkamą atmosferą.

A. Archangelskis teigia, kad įprastai ji pradedama kurti nuo spalvoto apšvietimo, kurį pasidaryti dabar galime ir patys: „Namų ar lauko sąlygomis rengiant nedidelį festivalį, vaizdą ir atmosferą visiškai lengvai galima pakeisti su išmaniosiomis elektros lemputėmis. Jos atrodo kaip ir visos kitos elektros lemputės, tačiau gali šviesti begale skirtingų atspalvių. Dar įdomiau, kad jas valdyti galima išmaniuoju telefonu. Tereikia parsisiųsti jai skirtą programėlę (pavyzdžiui, šią) ir joje pasirinkti norimą šviesos spalvą.“

4. Kaip galima padaryti įspūdingas vizualizacijas?

Nei vienas rimtas festivalis neapsieina be įspūdingų vizualizacijų už atlikėjų nugarų. Jų reikės ir festivalį rengiant patiems. Tačiau kaip tai padaryti?

„Jei vakarėlyje norite matyti vizualizacijas, tam yra keli būdai. Pirmasis – naudoti ekrano dalinimosi (angl. screen mirroring arba screen sharing) funkciją jūsų išmaniajame telefone. Ji leis telefoną prijungti prie jūsų plačiaekranio televizoriaus, kuriame matysite viską, kas vyksta telefone. Taip galėsite rodyti ne tik internete esančius vaizdus, bet ir savo sukurtus“, – pasakoja A. Archangelskis.

„Kitas būdas – naudoti nešiojamąjį projektorių. Dabar jie ištobulinti tiek, kad juos galite įjungti bet kur ir bet kada, o turinį rodyti ne iš kompiuterio, bet iš telefono. Projektorių prijungus prie telefono, reikia jį nukreipti į lygų baltą paviršių – pavyzdžiui, kambario ar namo sieną“, – aiškina ekspertas.

5. Kokias įdomias pramogas pasirinkti?

Nors vakarėliuose ir festivaliuose muzika labai svarbi, juose vyksta ir daug kitų pramogų, nes visą laiką šokti sunku. Todėl, kai savo festivalyje pavargsite judėti, laiką smagiai praleisti padės vakarėliams skirtos išmaniosios programėlės.

„Viena tokių programėlių – „Psych!“ („iOS“, „Android“). Jos esmė kuo vieningiau ir tiksliau atsakyti į klausimus apie visą jūsų draugų kompaniją. Ne tik pasilinksminsite, bet ir vienas apie kitą sužinosite daugiau. O jei norėsite ne galvoti, bet aktyviai linksmintis toliau, itin pravers vakarėlių klasikos – karaoke – programėlė. Joje rasite daug žinomų dainų žodžių. Mikrofoną atstos telefono garsiakalbis, o gerą garsą užtikrins nešiojamoji kolonėlė“, – sako A. Archangelskis.

Jei apie vakarėliams skirtas programėles ar įrenginius norėsite sužinoti daugiau, pagalbos visada galite kreiptis į didžiuosiuose Lietuvos miestuose įsikūrusius „Bitės Profus“, kurie bet kada patars bei atsakys į jums rūpimus klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.