Kariuomenė pripažino: šis NSO įrašas – tikras

Tikriausiai daugelis prisimena baugiai atrodančius vaizdo įrašus, kurie sukėlė didelę diskusiją socialiniuose tinkluose. Jungtinių Amerikos Valstijų karinio jūrų laivyno oro pajėgų pilotai užfiksavo neatpažintą skraidantį objektą, kurio kol kas niekam taip ir nepavyko identifikuoti. Dabar pagaliau pati kariuomenė patvirtino, kad šie įrašai yra tikri.

Pirmą kartą nuo šio vaizdo įrašo pasirodymo kariuomenė patvirtino, kad vaizdo įrašai yra tikri. <br>JAV Gynybos departamento nuotr.
Pirmą kartą nuo šio vaizdo įrašo pasirodymo kariuomenė patvirtino, kad vaizdo įrašai yra tikri. <br>JAV Gynybos departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-18 19:44

Sensacingą medžiagą, kuri žiniasklaidoje pasirodė 2017 metų gruodį, užfiksavo du pilotai, skrendantys orlaiviu „Naval F/A-18“. Vėliau jie teigė, kad matytas skraidantis objektas galėjo ore nardyti žaibišku greičiu ir kristi šimtus metrų žemyn – taip pat, kad nors vaizdo įraše jis atrodo kaip baltas ar juodas taškas, iš tiesų objektas yra 12 metrų ilgio.

Vėliau šią medžiagą tyrinėjo privati tyrimų grupė „To The Stars Academy of Arts & Science“ (TTSA). 

Ir dabar pirmą kartą nuo vaizdo įrašo pasirodymo internete, JAV karinio jūrų laivyno atstovas spaudai Josephas Gradisheris patvirtino, kad šie vaizdo įrašai iš tiesų yra tikri, ir kad reiškinys vaizdo yraše nėra identifikuotas, tačiau jis taip pat paminėjo, kad pats terminas NSO jau nebėra naudojamas.

JAV karinis jūrų laivynas dabar vadina šiuos objektus „neidentifikuotais oro reiškiniais“ (angl. Unidentified Aerial Phenomena, UAP) – šis terminas apima visus nenustatytus ir neatpažintus orlaivius, kurie buvo užfiksuoti įskrendantys ar neteisėtai veikiantys kariuomenės valdomoje oro erdvėje“, – sakė J.Gradisheris.

Kitaip sakant, manyti, kad šiame vaizdo įraše yra užfiksuotas orlaivis, kurį pilotuoja ateiviai, būtų klaidinga – taip pat būtų klaidinga teigti, kad pati kariuomenė siūlo teoriją, kad šis NSO buvo kokios nors nežemiškos civilizacijos kūrinys. Neidentifikuotais oro fenomenais gali būti bet kas: nuo per klaidą į kariuomenės oro erdvę patekusio bepiločio orlaivio iki priešų lėktuvo.

Tiesa, anksčiau karinis jūrų laivynas šiems reiškiniams apibūdinti naudojo kiek kitokį terminą – „anomalios transporto priemonės“ (angl. Anomalous Aerial Vechicles, AAV). Paviešinti Pentagono dokumentai rodo, kad JAV kariuomenė šį keistą fenomeną tyrinėjo jau keletą metų, nors visuomenė apie tai nieko ir nežinojo.

„Pats karinis jūrų laivynas nepaviešino šių vaizdo įrašų“, – sakė J.Gradisgeris. Kitaip sakant, Pentagonas nenorėjo, kad šis įslaptintas vaizdo įrašas kada nors pasiektų visuomenę.

Na, bet bent jau kol kas niekas neturi jokios papildomos informacijos ar minčių apie tai, kas gi buvo šis skraidantis objektas. Kai kuriuos net nustebino, kad pati kariuomenė neturi jokio paaiškinimo – ir tai, kad ji ėmė keisti savo terminologiją.

„Tai, kad karinis jūrų laivynas pradėjo naudoti UAP terminą, rodo, kad jie išplėtė tikimybes, kas tai galėtų būti – tačiau konkrečiai jie nieko pasakyti negali. Kariuomenė turi įrašus apie kiekvieną nežinomą objektą jų oro erdvėje, nesvarbu ar tai priešas ar paprasčiausias vaiko pilotuojamas dronas“, – teigė NSO tyrinėtojas Rogeris Glasselis.

„Be to, mes tiksliai nežinome ir dėl kokių priežasčių vyksta tyrinėjimai. Galbūt tik dėl įdomumo, norint sužinoti kas gi tas NSO, galbūt siekiant sumažinti nacionaliniam saugumui kylančius pavojus – o gal dėl to, kad JAV kariuomenė nori pasiruošti priešų technologinėms staigmenoms“, – pridūrė R.Glasselis.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.