Vienas keisčiausių ginklų, kuriuo galima buvo nušauti, nudurti ir dar primušti

Pasaulyje yra daug keistų ginklų, bet kažin, ar surasime keistesnį už šį. „Apache“ revolveris yra senas, gana primityvus, bet kartu ir toks keistas, kad net sunku įsivaizduoti, ką galvojo jo kūrėjai.

 „Apache“ revolveris atrodo kaip nužengęs iš kokio nors animacinio filmo. Jis tarsi norėtų būti ir kastetu, ir durklu, ir revolveriu.<br> Wikimedia commons
 „Apache“ revolveris atrodo kaip nužengęs iš kokio nors animacinio filmo. Jis tarsi norėtų būti ir kastetu, ir durklu, ir revolveriu.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2019, 7:12 PM

Jei jau „LeMat“ revolverį vadinome keistu, tai kaip pavadinti šį? „Apache“ revolveris atrodo kaip nužengęs iš kokio nors animacinio filmo. Jis tarsi norėtų būti ir kastetu, ir durklu, ir revolveriu. Tačiau tai – tikras ginklas, sukurtas artimai kovai. Jį dar 1860 metais išrado prancūzas Louisas Dolne. Idėja buvo paprasta – reikėjo kompaktiško ginklo, kuris būtų pakankamai universalus ir pasitarnautų artimoje kovoje.

„Apache“ revolveris, kaip matote, turi ir kastetą vietoje rankenos, ir dviašmenį durklą. Tikriausiai iš karto pastebėjote dizaino problemą – į ką taikosi ginklas, kai naudotojas nori suduoti smūgį kastetu? Tačiau viskas ne visai taip. Revolverio dėtuvė yra nulenkiama žemyn ir tarsi pasislepia naudotojo delne. Tuo metu durklas kyšo iš kumščio ir yra pasiruošęs dūriui – tačiau ir jį galima užlenkti.

Akivaizdu, kad „Apache“ revolveris buvo sukurtas artimai kovai, nes net neturi vamzdžio. Jo funkciją atlieka revolverio dėtuvė, kurioje telpa šešios 7 mm kulkos. Tai, kad niekas neketino „Apache“ revolveriu šaudyti iš toliau, rodo ir tai, kad šis ginklas neturi jokio taikiklio.

Pavadinimą šiam ginklui, beje, sugalvojo ne jo kūrėjas – jį prilipdė spauda. 20 amžiaus pradžioje Paryžiuje siautė pogrindinio nusikalstamumo kultūra, vadinta „Les Apaches“. Tai buvo įvairaus plauko nusikaltėliai, kurie plėšė ir gąsdino miestelėnus. „Apache“ revolveris buvo jų mėgstamas ginklas – savo aukas jie galėjo sumušti kastetais, o jei ataka nepavykdavo, visada galėjo pasinaudoti revolveriu ar durklu.

„Apache“ revolveris buvo gaminamas iki XX amžiaus. Lyginant su kitais revolveriais, tai nebuvo labai efektyvus ginklas. Jis neturėjo jokio saugiklio, todėl net nusikaltėliai vieną angą būgne visada palikdavo tuščią. Įdomu tai, kad norint papildyti amuniciją, „Apache“ revolverio dėtuvę reikėdavo visiškai išimti, todėl procesas buvo lėtesnis nei daugelis būtų norėjęs.

Nors daug informacijos apie tai nėra, panašų ginklą Antrojo pasaulinio karo metu tikriausiai naudojo britų komandosai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?