IT kursus baigusi barmenė: programuoja ne dievai, o žmonės

Jelena Gaidučenia, 29–erių metų veikli moteris, visą gyvenimą ieškojusi balanso tarp skaičių ir meno, sako, kad šiandien jį pavyko atrasti programavime. IT sritimi šiek tiek besidomėjusi, į rimtesnius mokslus kibo, laimėjusi stipendiją socialiniame projekte „aCREDITuoti IT“. Jaunatviška mama rodo pavyzdį visoms, apie karjeros pokyčius svarstančioms moterims – programavimas jau seniai nėra tik vyriška specialybė.

 Jelena Gaidučenia, 29–erių metų veikli moteris, visą gyvenimą ieškojusi balanso tarp skaičių ir meno, sako, kad šiandien jį pavyko atrasti programavime.<br>Autorių nuotr. 
 Jelena Gaidučenia, 29–erių metų veikli moteris, visą gyvenimą ieškojusi balanso tarp skaičių ir meno, sako, kad šiandien jį pavyko atrasti programavime.<br>Autorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 1:43 PM, atnaujinta Oct 9, 2019, 2:22 PM

Jeleną visą gyvenimą traukė menai, saviraiškos galimybės, tačiau po mokyklos, paskatinta tėvų, pasirinko ekonomikos studijas, vėliau žinias gilino vadybos ir verslo magistrantūros studijose.

„Tai buvo sprendimas vien dėl poreikio gauti kažkokį išsilavinimą, todėl didelių tyrimų, kur stoti ir kodėl – nedariau. O tėvai sakė, kad meno studijos – ne pats geriausias būdas kurti suaugusiųjų gyvenimą“, – sakė J. Gaidučenia

Po studijų moteris save atrado nevyriausybinėse organizacijose, kur dirbo projektuose su jaunimo mainų, lyderystės ir karjeros programomis. Tačiau J. Gaidučeniai teko nusivilti mažu socialinio darbuotojo atlyginimu – jai reikėjo išlaikyti ir mažą dukrytę.

„Socialinio darbo sritis iš tikrųjų domino labai ilgą laiką ir net mano pirmoji magistrantūra, kurios nebaigiau, buvo socialinis darbas – meno terapija. Tačiau mažas atlyginimas privertė galvoti apie mokytojos, vadybininkės ir kitus darbus“, – pasakojo moteris.

Tačiau geriau apmokamo darbo neradusi, moteris pasirinko tokį, kuris galėtų padėti susitaupyti pinigų svajonei – programavimo kursams. Pirmiausia, J. Gaidučenia mokėsi programavimo savarankiškai. Tačiau pačiai suprasti visus ypatumus buvo sunku – nebuvo kieno pasiklausti, kaip daryti ir kodėl kartais nesiseka.

„Dirbau mokytoja, vadybininke, bet sukaupti papildomoms išlaidoms pinigų nepavyko. Galiausiai, padavėjos-barmenės darbą pasirinkau tam, kad galėčiau pakeisti savo gyvenimą kardinaliai – pradėjau taupyti programavimo kursams. Deja, mokslai nemažai kainuoja, o aš turiu 5 metų dukrą, kurios poreikius vertinu labiau nei savo. Bet žinojau, kad pati programuoti neišmoksiu“, – kalbėjo J. Gaidučenia.

„Išmokau suprasti, kaip veikia programavimas, kaip reikia jo mokytis. Dabar įsivaizduoju, kokios yra galimybės, kaip atrodytų darbas ir galimybės augti IT srityje. O prieš kursus net negalėjau suformuluoti, kas yra programavimas, – džiaugėsi moteris.

– Supratau, kiek reikės pastangų įdėti, nes vien gebėjimų tikrai neužtenka. Programavimas – ne ta sritis, kurioje gali kompensuoti savo asmeniniais sugebėjimais. Visgi, programuoja ne dievai, o žmonės.“

Anot J. Gaidučenios, ši sritis yra apjungianti tiksliuosius mokslus ir meną. Nors pripažįsta, kad kartais būna sunku, nepasiseka, tačiau momentai, kai pamatai rezultatą, kurį pats sukūrei, yra keliantys vidinį pasitenkinimą.

„Tokie kursai yra galimybė atrasti naujus talentus. Dažnai jaunimas neturi finansinio pagrindo, reikia tenkinti ir kitus poreikius. Šiai dienai jie yra labai reikalingi, o ateityje galbūt jų net nebeprireiks, nes mūsų vaikai tikro programavimo bus mokomi per pamokas“, – tikisi moteris.

Anot „Credit24“ vadovo Vyginto Domarko, projektas „aCREDITuoti IT“ skirtas žmonėms, norintiems persikvalifikuoti ar įgyti programavimo gebėjimų, kurie padėtų įgauti pranašumą šiandieninėje darbo rinkoje bei susikurti savo finansinį pagrindą.

„Ypač smagu matyti, kad pirmosios mūsų projekto dalyvės yra moterys ir tai puikiausias įrodymas, kad programavimas seniai nebėra tik vyriškas užsiėmimas“, – džiaugiasi V. Domarkas.

O tam, kad turėtų dar didesnę patirtį, visos trys merginos, baigusios kursus „Vilnius Coding School“ programavimo mokykloje, dabar pradės praktiką projektą organizuojančioje įmonėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.