Norite apsipirkti ir mokesčius mokėti internetu? Kaip tai padaryti saugiai

Internetinės parduotuvės, paslaugų užsisakymas, atsiskaitymas elektroninėje erdvėje, mokesčių mokėjimas neišėjus iš namų – tokia 21 amžiaus kasdienybė, kai dauguma dalykų iš realybės keliasi į virtualią erdvę. Tai ne tik taupo kiekvieno žmogaus laiką, bet ir lengvina kasdienybę. Tačiau siaunčiant vis sumanesnėm ir dažnesnėm apgavystėm internete, kaip tai daryti teisingai ir saugiai?

 Norite apsipirkti ir mokesčius mokėti internetu? Kaip tai padaryti saugiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Norite apsipirkti ir mokesčius mokėti internetu? Kaip tai padaryti saugiai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2019, 8:45 AM

Saugus apsipirkimas: patikimi kontaktai

Pasak Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT), svarbiausia visada atkreipti ar internetinėje parduotuvės svetainėje yra nurodyti visi kontaktai: buveinės adresas, telefono numeris bei el. paštas. Jei šių duomenų internetinės parduotuvės tinklalapyje pasigedote, arba pardavėjas susisiekimui pateikė tik kreipimosi formą tiesiogiai interneto svetainėje – nerizikuokite pirkti iš šio pardavėjo. Taip pat raginama atkreipti dėmesį, ar svetainėje viskas tvarkingai pateikta be gramatinių klaidų. Klaidos gali reikšti, jog pardavėjas paprasčiausiai pasinaudojo automatinio vertimo programa. Tokiu pardavėju taip pat geriau nepasikliauti.

Lygiai taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kur yra registruotas internetinės svetainės adresas:

„Reikėtų būti itin atsargiems renkantis prekes iš trečiųjų šalių, kadangi apginti vartotojų teises, kai pardavėjas registruotas trečiojoje šalyje, yra labai sudėtinga.“

Geriausia kaina – ne visada geriausias pasirinkimas

VVTAT atkreipia dėmesį įsitikinti ar pateikta kaina ar pasiūlymas atitinka realybę.

„Prieš pirkdami dideles nuolaidas siūlančioje internetinėje parduotuvėje, atlikite trumpą apžvalgą ir palyginkite tokios pačios rūšies prekių aprašymą bei kainą kitose internetinėse ar mažmeninės prekybos parduotuvėse“, – teigia tarnyba.

Neretai prekės ar paslaugos kaina yra vienas esminių rodiklių vartotojui renkantis pirkinį. Tačiau visada pravartu nepulti įsigyti siūlomos prekės ar paslaugos už ypatingai žemą ar patrauklią kainą. Neskubėkite ir įvertinkite, ar tikrai šis pasiūlymas yra realus ir tikras.

Saugokite savo mokėjimo kortelės duomenis

Niekada neveskite savo mokėjimo kortelės ar nesijunkite prie elektroninio banko neįsitikinę, jog ši internetinė parduotuvė yra saugi. Vienas iš svarbiausių rodiklių – ieškokite spynos simbolio internetinės parduotuvės tinklalapio adreso pradžioje.

„Jei pardavėjas suteikia galimybę pinigus sumokėti atsiimant prekes, rekomenduojame rinktis šį atsiskaitymo būdą ir taip išvengti galimų finansinių nuostolių“, – sako valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Prekyba socialiniuose tinkluose

Savo norimą produktą ar prekę įsigyti galima ne tik internetinėje svetainėje, tačiau pamačius ir skelbimą socialiniuose tinkluose. Norint įsigyti skelbime siūlomą prekę ar produktą yra būtina labai gerai patikrinti pardavėją – reikia gerai žinoti, iš ko perkama.

Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį įsigyjant prekes socialiniuose tinkluose? Peržiūrėkite, kokią informaciją apie save pateikia pardavėjas. Jeigu prekes parduoda įmonė arba kitas komercinę veiklą vykdantis asmuo, savo paskyroje toks asmuo privalo nurodyti pavadinimą, registracijos adresą, informaciją apie vykdomos veiklos formą, kontaktinius duomenis (buveinės adresą, telefono numerį, el. pašto adresą), informaciją apie prekių grąžinimą, prekių kainą.

„Taip pat labai svarbu skaityti kitų vartotojų atsiliepimus ir, jeigu yra galimybė, už prekes mokėti ne iš anksto, bet pasirinkti atsiskaitymą su kurjeriu, tokiu atveju apsisaugosite nuo nesąžiningų prekeivių, kurie neišsiunčia prekių, už kurias iš anksto sumokėjote“, – teigia valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Mokėti mokesčius internetu: ir paprasta, ir ne visai

Valstybinė mokesčių inspekcija teigia, kad dažniausiai žmonės, mokantys mokesčius internete, visa tai atlieka teisingai ir saugiai. Svarbiausia, nepasikliauti anoniminiais ar nepatikimais pranešimais apie kažkokias nepadengtas skolas ar delspinigius, kuriuos reikia tuoj pat susimokėti.

Būtina patikrinti ar, tokiu atveju, nurodyta sąskaita yra tikrai institucijos, kuriai turima sumokėti mokesčius ar įmokas. Taip pat neatidarinėti gautų pranešimų su nuorodomis į kažkokias svetaines – nesijungti iš ten prie savo banko ar kažkaip kitaip nepateikti savo duomenų. Geriausia bet kokiu atveju, kreiptis į atitinkamą instituciją ir išsiaiškinti, ar tikrai yra nepadengta kažkokia mokesčio dalis ar neatlikta įmoka.

Dažniausios klaidos

VMI taip pat pabrėžia dažniausiai daromas klaidas dėl ko kyla problemų susimokant mokesčius internetu. Viena iš didžiausių klaidų, trukdanti tinkamai atlikti įmoką internetu, tai, jog mokesčių mokėtojas nenurodo arba neteisingai nurodo įmokos kodą. Taip pat nenurodo vardo, pavardės bei asmens kodo, kurie yra būtini identifikuojant asmenį, kuris moka mokestį. Taip pat pasitaiko atvejų, kai mokesčių mokėtojai vietoj savo asmens kodo nurodo VMI įmonės kodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.