Miesto viduryje – ginklų lobis

Archeologai Anglijoje skelbia atradę beveik 3000 metų senumo bronzos amžiaus ginklų ir įrankių lobį. Jie buvo rasti Londone statybvietėje ir mokslininkai teigia, kad šis radinys yra labai svarbus – nes suteikia jiems galimybę pažvelgti į priešistorinę visuomenę.

 Archeologai Anglijoje skelbia atradę beveik 3000 metų senumo bronzos amžiaus ginklų ir įrankių lobį.<br> Londono muziejaus nuotr.
 Archeologai Anglijoje skelbia atradę beveik 3000 metų senumo bronzos amžiaus ginklų ir įrankių lobį.<br> Londono muziejaus nuotr.
 Radinys oficialiai datuojamas 800-900 m.pr.m.e. <br> Londono muziejaus nuotr.
 Radinys oficialiai datuojamas 800-900 m.pr.m.e. <br> Londono muziejaus nuotr.
 Bronzos amžiaus ginklai buvo aptikti senoviniame kvadratiniame aptvėrime.<br> „Archaeological Solutions“ nuotr.
 Bronzos amžiaus ginklai buvo aptikti senoviniame kvadratiniame aptvėrime.<br> „Archaeological Solutions“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 8:09 AM, atnaujinta Feb 1, 2021, 3:48 PM

Šį atradimą statybų aikštelėje Haveringe, rytų Londone padarė „Archaeological Solutions“ ekspertai. Tiksli atradimo vieta laikoma paslaptyje – nes valdžia baiminasi, kad atradimas gali pritraukti nelegalius lobių ieškotojus. Tai didžiausias tokio tipo lobis, rastas Didžiosios Britanijos sostinėje ir „yra trečiasis pagal dydį kada nors atrastas Didžiojoje Britanijoje“, praneša BBC.

Nauji Jungtinės Karalystės plėtros įstatymai reikalauja, kad jei nekilojamo turto vystytojai susiduria su bet kuo, kas turi potencialią archeologinę vertę, jie privalo pranešti atitinkamoms valdžios institucijoms. O šiuo atveju iš pradžių archeologai „buvo atvežti ištirti „rato pasėliuose“, praneša „London Go“.

Visą lobį sudaro 453 bronziniai objektai, buvę išslapstyti per keturias skirtingas, bet gretimai esančias vietas – ir dabar tai vadinama „Haveringo lobiu“ (angl. Havering hoard). Radinys oficialiai datuojamas 800-900 m.pr.m.e. Patį lobį sudaro strėlių antgaliai, kirviai, bronziniai peiliai, kalavijų dalys ir retesni ginklai bei įrankiai.

„Historical England“ aiškina, kad šis atradimas yra netipiškas tuo, jog buvo „rastas keturiose atskirose ir sąmoningai įrengtose slėptuvėse, esančiose didelio senovinio aptvėrimo griovyje“. Dauguma bronzos amžiaus lobių būna paslėpta vienoje vietoje, o ne šalia kitų užkastų slaptaviečių.

Senoviniai radiniai buvo iškasti priešistorinėje vietoje netoli Temzės upės krantų – pirmąkart istorinė šios vienos reikšmė buvo nustatyta dar septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Beveik visi bronziniai daiktai – kurie tais laikais buvo labai reti ir brangūs – akivaizdžiai tyčia sulaužyti ar kitaip sugadinti. Priežastis, kodėl jie buvo užkasti slėptuvėse taip arti viena kitos, išlieka paslaptimi. Roy'us Stephensonas iš Londono muziejaus teigia, kad atradimas kelia „klausimų, kodėl šis lobis buvo užkastas tokiu būdu ir kodėl jis niekada nebuvo surastas“, skelbia BBC.

Viena teorija yra ta, kad jie priklausė metalo dirbinių gamintojui, kuris dideliais kiekiais gamino bronzinius daiktus. Anot „Go London“, lobio suradimo vieta galėjo būti buvusi „buvusi metalo apdirbėjo saugykla arba vieta, kur perdirbami ar mainomi ginklai“. Tai, kad daiktai buvo užkasti taip arti esančiose slėptuvėse, galėtų reikšti, kad jie bendrai priklausė vienai genčiai ar bendruomenei.

Taip pat svarstoma galimybė, kad tai galėjo būti auka nežinomiems dievams – pasaulyje esama daug tokio elgesio pavyzdžių. Objektai galėjo būti sąmoningai apgadinti siekiant užtikrinti, kad po ceremonijos, skirtos dievams, jie nebegalėtų būti panaudoti jokiais kitais tikslais.

Lobio tyrinėjimai tęsiasi ir netrukus tikimasi sulaukti daugiau įžvalgų. Pasak „Historical England“ vyriausiojo vadovo Duncan Wilsono, „radiniai jau daug ko pamokė apie tuos tolimus amžius“.

Šiuo metu neįkainojami radiniai yra konservuojami. Šis bronzos amžiaus ginklų ir kitų daiktų lobynas taps pagrindiniu akcentas būsimoje parodoje, kuri Londono muziejuje atsidarys 2020 metų pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.