Incidentas virš jūros: ar rusų „Tu-160“ pabėgo nuo amerikiečių F-35, ar juos aplenkė?

Jeigu rusų lėktuvas pasitraukė – reiškia, kitus paliko uodegoje, jeigu Vakarų civilizacijos lėktuvas pasitraukė – bailiai pabėgo. Visa tai – Rusijos propagandos klišė, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.

 Pasak naujienų agentūros „Sputnik“, lapkričio 3 d. viršgarsinis Rusijos bombonešis Tu-160” vykdė eilinį mokomąjį skrydį - ir čia jį, pasak pranešimų, perėmė du JAV gamybos naikintuvai F-35A.<br> Scanpix / Sputnik nuotr.
 Pasak naujienų agentūros „Sputnik“, lapkričio 3 d. viršgarsinis Rusijos bombonešis Tu-160” vykdė eilinį mokomąjį skrydį - ir čia jį, pasak pranešimų, perėmė du JAV gamybos naikintuvai F-35A.<br> Scanpix / Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2019, 10:02 AM, atnaujinta Nov 11, 2019, 10:05 AM

Theaviationgeekclub.com rašoma, kad šio mėnesio pradžioje virš Japonijos jūros nutiko neįprastas incidentas. Pasak naujienų agentūros „Sputnik“, lapkričio 3 d. viršgarsinis Rusijos bombonešis Tu-160“ vykdė eilinį mokomąjį skrydį – ir čia jį, pasak pranešimų, perėmė du JAV gamybos naikintuvai F-35A.

Bombonešis įjungė forsažinius variklius (angl. afterburners) ir paliko naikintuvus užnugaryje. „F-35A bandė vytis, bet „Tu-160“ jiems buvo per greitas. Bombonešis dar buvo matomas radarų ekranuose, bet pagreitėjo iki dviejų machų ir paliko naikintuvus užnugaryje“, – rašoma theaviationgeekclub.com.

„Rusų strateginis bombonešis „Tu-160“ turėjo skubiai dingti iš oro erdvės, kai į orą buvo pakelti du F-35. Rusai padidino greitį ir skubiai dingo. Šio bombonešio projektinis maksimalus greitis 2,05 macho (1 machas = 1 garso greitis). F35 oficialus projektinis greitis 1,6 macho, – aiškina D.Antanaitis. – Paprastai bombonešiui toks greitis reikalingas dingti iš oro erdvės, ypač numetus branduolinę bombą (kad pats nesudegtų sūkuryje) ir esant tokiam greičiui, bombonešis bombarduoti jau nebegali.“

Bet, pasak D.Antanaičio, tai nėra esmė. „Nesvarbu kaip greitai skrenda „Tu-160“ – svarbu, kokiu nuotoliu ir greičiu veikia F-35 raketos „oras-oras“. O esminis skirtumas tarp rusiškos kovinės technikos ir Vakarų civilizacijos yra tas, kad vakariečių technika skirta maksimaliai apsaugoti karį padarant maksimalią žalą priešui. Pas rusus karys tarnauja technikai“, – apibendrina ginkluotės entuziastas.

Tupolevo gamybos „Tu-160“ „Baltoji gulbė“ yra viršgarsinis strateginis bombonešis, tarnybą pradėjęs 1987 m, ir šiuo metu Rusija turi 16 tokių bombonešių. Nuo šio tūkstantmečio pradžios atnaujinamos bombonešio elektroninės sistemos, o pirmasis toks atnaujintas lėktuvas „Tu-160M“ pakilo 2014 m. 2018 m. pirmąjį skrydį atliko dar naujesnis „Tu-160M2“. Rusijos kariuomenė ketina įsigyti 50 tokių lėktuvų.

F-35 – arba „Lockheed Martin F-35 Lightning II“ – yra „nematomasis“ penktos kartos JAV naikintuvas, turintis tris modelius: konvencinio kilimo ir tūpimo F-35A, trumpojo ir vertikaliojo kilimo bei tūpimo F-35B ir lėktuvnešiams pritaikytas F-35C. Šie naikintuvai gaminami nuo 2006 metų ir šiuo metu jų pagaminta daugiau nei 455. „F-35 Lightning II“ naikintuvus naudoja Australija, Izraelis, Italija, Japonija, Nyderlandai, Norvegija, Pietų Korėja, Didžioji Britanija ir žinoma, JAV, ruošiasi įsigyti Belgija, Danija ir Lenkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.